Hoci, tento šalát je tak trochu na pomedzí. Je už jarný? Ešte zimný? Ťažko povedať, práve preto je skvelou voľbou do tohto prechodného obdobia, kedy sa už zbavujeme posledných zásob a nevieme sa dočkať čerstvých plodín, ktoré nám, snáď, matička Zem poskytne.
Zemiaky majú v našej kultúre nezanedbateľné postavenie a existuje miliarda a jeden spôsob, ako si ich pripraviť. Ja som na ne časom zanevrela, hoci ako decko som ich milovala. Cestu si však ku mne opäť našli, no vo forme batátov = sladkých zemiakov, ktoré už dnes i u nás nie sú extravagantnou plodinou. Hoci s obyčajnými majú spoločný asi iba ten "názov" a ich nutričné hodnoty sú v mnohých ohľadoch podobné, myslím, že z botanického hľadiska si príliš príbuzné nie sú. Neviem, nie som odborník, preto sa v prípade vyššieho záujmu obráťte na povolanejšie osoby, prípadne na strýčka Googla.
V každom prípade, vyhovujú mi viac chuťou, pretože ako prívlastok napovedá, sú sladké, naviac majú inú štruktúru. Týmto úvodom sa však snažím dostať k jednej veci: ak nemáte radi batáty alebo si ich z finančného hľadiska nemôžete dovoliť (áno, nie sú práve lacným špásom), nahraďte ich obyčajnými zemiakmi. Žiadna veda.
Ale teraz už k ďalším účastníkom tanierovej párty. Príjemným doplnkom je skombinovať tieto sladké chute s citrusovými, ktoré šalátu dodajú ľahkosť a prenesú nás do teplejších krajín. Pomaranč sa možno môže zdať príliš neobvyklým a kyslým v porovnaní napríklad s mangom či granátovým jablkom, ale verte mi, keď to okúsite, budete súdiť rovnako.
Ingredienciou, ktorá zabezpečí potrebnú bielkovinovú a energetickú časť je kvalitná šunka. Prosím, nebuďte skúpi a investujte do poctivého druhu s čo najvyšším podielom mäsa. Pod 85% by som asi nešla. A ak by ste náhodou mali po ruke údeného lososa.. Ešte lepšie! Ten by celý šalát povýšil na úplne iný level. Ja som potrebovala odľahčiť zásoby v chladničke/mrazničke, preto táto možnosť.
Nuž a potom je to už len na vás, priatelia. Ako 'umami' zložku pokrmu odporúčam olivy (plnené sardelovou pastou v tomto prípade - mňam), nejakú čerstvú zeleninu, ale trebárs aj marinované artičoky či sušené paradajky. Och a samozrejme, priehrštie listového šalátu ako základ.
Kľúčom k finálnemu úspechu je pomarančová zálievka, ktorá celý chod prepojí a vytvorí tak harmonickú kompozíciu hodnú zhudobnenia nejakým skladateľom. Keby ešte žil Beethowen, napísal by novú Allegro con Brio, čo ja viem, symfóniu číslo 5.5.
- 1 stredný batát
- 100 g dusenej šunky
- 1 (krvavý) pomaranč
- hrsť olív
- zmes listových šalátov
- cherry paradajky, uhorku, reďkovky.. podľa ľubovôle
- na zálievku:
- 1 PL olivového oleja
- 1-2 PL pomarančovej šťavy
- kôru z pol pomaranča
- čierne korenie a soľ podľa potreby
- zmes talianskych alebo provensálskych byliniek
Sladký zemiak poriadne umyjeme a očistíme, šúpať netreba. Položíme ho na plech a po celom povrchu poprepichujeme. Pofŕkame olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 45-60 minút, podľa potreby, kým i v strede nie je mäkký a z vyrobených dierok nevyteká sladký sirup.
Do misy vložíme šalátové listy, batát nakrájaný na kolieska/polmesiace/kocky, natrhanú šunku, kúsky pomaranča, olivy a čerstvú zeleninu podľa chuti. Prelejeme zálievkou, ktorú pripravíme jednoduchým prešľahaním všetkých ingrediencií. Môžeme ešte posypať sezamom a podávame. Výborný je aj na druhý deň za studena.
*Pre prezentačné dôvody som šalát zamiešala až po fotení.
No čo poviete, nie je to krásne farebné, hravé, svieže, výborné ako prostriedok na privolávanie jari? Rozhodne si ho nenechajte ujsť a vyskúšajte!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára