Stránky

utorok 20. októbra 2015

Zelené thajské kuracie kari

Och, páni, to bol zase vydarený obed! Naozaj, moje nadšenie nie je prehnané, keď sa do tohto prevažne zeleného kari pustíte i vy, pochopíte. Základom úspechu je kokosové mlieko, bez neho to nepôjde a nikdy nedosiahnete to geniálne spojenie chutí, ktoré sa snúbi v dotyčnom kari. Takisto neodporúčam vynechávať hrášok, vytvorí skvelý základ hustejšej konzistencie, ktorú ja osobne v podobných jedlách milujem. Správnu pikantnosť dosiahneme pomocou thajskej zelenej kari pasty, ktorú už dnes nie je problém zohnať v každom väčšom supermarkete. Ja som spočiatku postupovala pri pridávaní opatrne, ale toto jedlo si žiada nemaznať sa s ním v rukavičkách a prihodiť ho naozaj statočne, výsledok predsa len zjemňuje spomínané kokosové mlieko. No tak sa pusťme do toho!
  • 2 kuracie prsia
  • olivový olej
  • 1/2 - 1 PL thajskej zelenej kari pasty
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 veľká konzerva kokosového mlieka
  • voda podľa potreby (prípadne vývar)
  • mleté čierne korenie, bylinková soľ podľa chuti
  • 1/2 stredne veľkého baklažánu
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 hrste ružičkového kelu
  • 1 hrsť čerstvej bazalky
  • 1 šálka mrazeného hrášku
Vo veľkej panvici na rozhorúčenom oleji opečieme umyté a na veľkosť sústa nakrájané kuracie prsia. Pridáme zelenú kari pastu (pridávame postupne a priebežne ochutnávame, aby sme neskončili v infernom v ústach) a poriadne premiešame. Do panvice vlejeme celú konzervu kokosového mlieka, šťavu z 1/2 citróna a ochutíme soľou a korením.


Mrkvu, baklažán i kel umyjeme a pokrájame na menšie kusy, prihodíme ich do panvice a dobre zamiešame. Podlejeme trochou vody a zmiernime plameň. Dusíme asi 15 minút, potom pridáme hrášok a posekanú bazalku a necháme prejsť varom, kým sa hrášok nerozmrazí a omáčka nezredukuje na požadovanú hustotu, ak by však bola až príliš hustá, dolejeme vodu/vývar. Podľa potreby môžeme ešte pridať soľ či korenie alebo citrónovú šťavu. To je všetko, už len servírujeme!





Skvelé jedlo do nečasu! Nielenže je bohaté a dostatočne zasýti, vďaka pikantnosti poriadne zahreje zvnútra a to je teraz želaný efekt. Nebojte sa orientálnych ingrediencií, určite nešliapnete vedľa. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára