Na 100 asi 1.5 cm kúskov:
- 1 ½ hrnčeka strúhaného syra typu Eidam
- 4 PL masla
- ¾ hrnčeka hladkej múky + na podsypávanie
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli (záleží však aj od slanosti zvoleného syra)
- 1 ½ ČL mletej údenej papriky
- ½ ČL pálivej omáčky (sriracha)
- 1 PL mlieka
Rúru predhrejeme na 180 °C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ, údenú papriku a pridáme zmäknuté maslo s pálivou omáčkou. Varechou premiešame, kým sa hmota pomaly nezačne spájať. Do toho nastrúhame syr a prilejeme mlieko.
Najprv opäť vareškou a potom rukou vymiesime cesto, ktoré sa dobre oddeľuje od stien nádoby. V prípade potreby prisypeme trochu múky. Poprášime ňou pracovnú dosku aj valček a cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0.5 cm a radlom/nožom nakrájame na asi 1 a pol centimetrové štvorce. Rozložíme ich na plech a vidličkou popicháme, aby vypadali ako tradičné krekry. Pečieme tak 15-18 minút, podľa vlastností rúry, do zlatista.
Najprv opäť vareškou a potom rukou vymiesime cesto, ktoré sa dobre oddeľuje od stien nádoby. V prípade potreby prisypeme trochu múky. Poprášime ňou pracovnú dosku aj valček a cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0.5 cm a radlom/nožom nakrájame na asi 1 a pol centimetrové štvorce. Rozložíme ich na plech a vidličkou popicháme, aby vypadali ako tradičné krekry. Pečieme tak 15-18 minút, podľa vlastností rúry, do zlatista.
Koľko druhov vianočného pečiva máte v pláne pripraviť? Bude medzi nimi aj niečo slané? Alebo nepečiete vôbec a radšej sa necháte pozvať? Píšte, prezraďte, som zvedavá. A zatiaľ prajem ničím nerušený a pokojný víkend. Dúfam, že si nájdete aspoň chvíľočku na oddych. Napokon, niektorí majú vypekanie ako hobby a dokonale si pri ňom odpočinú. V tom prípade varechu do ruky a ideme na to!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára