Stránky

streda 24. mája 2017

Mrkvový "perkelt" na cibuli

Prosím, hneď na úvod chcem poznamenať, že tento názov som si nevymyslela sama. Predávam tak, ako som nakúpila. Je totiž inšpiráciou z receptu v Mačingovej diéte. Vec sa má tak, že keď som bola naposledy doma, pripravila nám ho mamina k obedu. Ona ho pochytila od kolegýň, ktoré túto diétu (s väčším či menším úspechom) dodržiavali. Vychvaľovali ho do neba, údajne bol jedným z mála, na ktorom si mohli v obmedzenom režime skutočne pochutnať, takže nečudo, že sa nechala navnadiť. A veru, neurobila zle, podusená mrkva na sójovej omáčke je napriek svojej ohromnej jednoduchosti naozaj výborná. Mamka síce vynechala cibuľu, ale ja som trochu googlila a dozvedela sa, že pôvodne má byť jednou z ingrediencií. Aby sa to skutočne ponášalo na niečo ako perkelt. Od toho pravého je to na míle vzdialené, ale bežne sa stretávame s tým, že každý si nejaký predpis upraví podľa svojich preferencií, až to nakoniec dopadne tak, že sa k pôvodnému neblíži ani omylom. Ale názov ostáva. Mne to nevadí i keď už sa mi párkrát stalo, že som na internete klikla na odkaz len kvôli jeho nadpisu a potom ostala nemálo prekvapená. Ale to je s niektorými mojimi príspevkami presne rovnako, takže zlodej predsa nebude kričať Chyťte zlodeja. Základom je teda mrkva, cibuľa, sójová omáčka a potom koreniny. Tu už to také jednoznačné nie je, niekto pridáva rascu a koriander, niekto kari či kurkumu, cesnak a papriku. To je na každého zvážení, obľube, nálade a aktuálnych kuchynských zásobách. Ja som si zvolila koriander, pretože k sladkastej mrkve sa hodí ideálne a kurkumu, ktorá nielenže dodá farbu a orientálny podtón, naviac je to skvelý antioxidant, takže organizmus sa poďakuje. Tento perkelt môžeme konzumovať ako samostatné hlavné jedlo, ale ako som už spomínala, pochádza z diétneho jedálneho lístka, preto by to chcelo ešte nejaký doplnok. Respektíve opačne - podávať ho ako prílohu k niečomu. Ak ste videli posledné >>bleskovky<<, viete, že sme ho mali k duseným bravčovým plátkom. Teraz som skombinovala do misky baklažánové minipizze s hráškom, ktoré mi ostali z predchádzajúceho varenia a vytvorila tak plnohodnotný chod.
  • 1 veľkú mrkvu
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 ČL kokosového oleja
  • ½ ČL mletého koriandra 
  • ½ ČL kurkumy
  • 2-3 PL sójovej omáčky
  • trochu pažítky na ozdobu
Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a pridáme ju do panvice s kokosovým olejom. Na miernom ohni ju smažíme do sklovita a ochutíme kurkumou a koriandrom. Po pár minútach, keď je mäkká, pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska. Opečieme ju, aby získala farbu a následne podlejeme sójovou omáčkou. Všetko dusíme, kým zelenina nie je mäkká a cibuľa akoby rozvarená, konzistenciou pripomínajúcou perkelt. Hotovo, servírujeme posypané posekanou pažítkou.





Čo dodať na záver? Neviem, všetko už bolo povedané, tak snáď len: vyskúšajte! Pohrajte sa s koreninami, použite tie, ktoré máte najradšej, na cibuli nešetrite a sójovú omáčku skúste vybrať čo najkvalitnejšiu, nech nie je plná samých glutamátov, či čo ja viem z čoho sa to skladá. A potom mi dajte vedieť, čo si o "perkelte" myslíte. Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára