V tomto kréme (už zase neviem, či obsah misky nazývať radšej polievkou či krémom) sa spájajú tri dôležité ingrediencie, ktoré proste nemožno vynechať. Použiť všetky tri v jednej nádobe sa možno zdá prekvapivé, ale nenechajte sa zmiasť, toto trio je k sebe ako stvorené. Sladučká tekvica je podporená sezónnymi jablkami, ktoré dodajú buď dodatočné osladenie alebo naopak, trochu kyslosti, podľa toho, akú odrodu použijeme. Podporiť by sme ju mali aj pridaním jablčného octu, aby toho cukru na nás nebolo odrazu príliš. Jemný a mierne slaný camembert zaúraduje svojou charakteristickou arómou s mierne pikantným náznakom plesne a to ani nehovorím o tom, aké zázraky narobí s konzistenciou. Vo vedľajších úlohách sa predstaví výrazné oregano, ktoré obohatí polievku o patričný šmrnc a nesmú chýbať tekvicové jadierka ako efektná bodka na záver.
Moja super tajná ingrediencia? Čierny čaj! Spomenula som si naň v súvislosti s príspevkom na >>Chai Latté<< a tak mi napadlo, keď to tak dobre zafungovalo v predchádzajúcom prípade, prečo ho nepoužiť ako tekutú zložku v tejto polievke? A tak som sa neostýchala, konzistenciu krému som dolaďovala práve prilievaním čaju. Ak sa vám to javí ako priveľká zvrátenosť, siahnite po mlieku, respektíve vývare, ale osobne sa prikláňam k čajovej verzii. Dodá tomu úplne iný podtón, ktorý postrehnú možno iba veľkí milovníci tohto moku, ale verte mi, budete ho tam chcieť! Zarezonuje kdesi na pozadí, keď sa vám receptormi budú prevaľovať tóny tekvice a jablka, škorice a syra, oreganová aróma a stopa kyslých zložiek. Nebojte sa, garantujem, že proti sebe nebudú súperiť a biť sa ako kohúti na smetisku. Jedná sa o harmonické zoskupenie, ktoré sa už nevie dočkať, kedy skončí vo vašom hrnci.
- kôpku masla
- malú cibuľu
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 PL jablčného octu
- 1 stredné až väčšie jablko
- ½ tekvice Hokkaido
- hrsť čerstvého oregana
- 1-2 hrnčeky silného čierneho čaju
- štipku paprikových vločiek
- 1 ČL škorice
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- ½ ČL kurkumy
- 100 g syra Camembert (alebo podobného typu: Hermelínu, Brie..)
- hrsť tekvicových jadierok
Tekvicu a jablko očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu posekáme nadrobno. Do hrnca vhodíme kocku masla a sprudka na ňom orestujeme cibuľu. Ochutíme soľou a korením a pridáme i natrhané oregano, aby sa naplno rozvinula jeho vôňa. Zmes podlejeme octom a prevedieme rýchlym varom. Pridáme tekvicu a osmažíme, kým nenadobudne hnedo zlatý odtieň. Doplníme jablkom, premiešame a zalieme čajom. Nasypeme dnu paprikové vločky, škoricu, cesnak a kurkumu. Všetko poctivo skombinujeme a varíme, kým tekvica a jablko nie sú "al dente". Časť tekvice a jablka z hrnca vyberieme a odložíme na neskôr, zvyšok pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu. Hustotu regulujeme prilievaním čaju.
Na záver vmiešame dnu rozdrobený camembert, ktorý sme zbavili bielej plesňovej kôrky, pretože tá sa nerozpúšťa. Odrezky nevyhadzujeme, poslúžia ako dekorácia! Polievku ešte necháme prevrieť, aby bol syr úplne roztavený, naposledy okoštujeme a ochutíme podľa potreby.
Servírujeme do misky/taniera s odloženými celými kúskami jablka a tekvice, plesňovou kôrkou a hŕstkou tekvicových jadierok. Rovnako ešte môžeme posypať extra oreganom.
Táto miska je ako z rozprávky! Jednotlivé suroviny ladia do posledného tónu, naplno si vychutnáte prítomnosť všetkých zúčastnených, či už sa jedná o tekvicu alebo jablko, syr a škoricu, oregano a stopu čaju. Hustotu si namiešajte podľa svojich preferencií, u mňa stále platí, že hustá je lepšia, takže som to s tekutinou príliš nepreháňala, ale to je len a len vo vašej réžii. Zároveň platí, že čím viac camembertu použijete, tým bude krémovejšia. A ak sa rozhodnete použiť mlieko namiesto čaju, bude to o to markantnejšie. Posýpka z tekvicových jadierok je skoro povinnosť, celé kúsky zeleniny a ovocia nestačia, miska by mala obsahovať aj nejaký chrumkavý element. Zuby treba zapájať! Nech to do nás nepadne ako do čiernej diery. Čo sa, veľmi pravdepodobne, udeje tak či tak. Takže odporúčam uvariť rovno za kotol.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára