nastal čas rozšíriť tento receptár, pretože mám príliš veľa novo vyskúšaných receptov, ale zaznamenaných len na zdrape papiera, prípadne vôbec a nerada by som o ne prišla. Takže treba zapísať, kým si pamätám. A popravde, tento si už ani nepamätám, takže budem len odhadovať a dolovať z pamäte.
V poslednej dobe sa viac odvažujem experimentovať a svoje výmysly predkladať na tanier svojmu drahému. Vždy mu ich servírujem s dôvetkom, "Dúfam, že ti bude chutiť," a zakaždým odvetí, že nemá dôvod pochybovať o opaku. Údajne mám v tomto smere čisté skóre.
Nejak podobne to bolo i v tomto prípade, na druhej strane, bola to skoro stávka na istotu. Bolo v ňom mäso, veľa syra, proste samé dobré veci. No, nebudem sa chváliť, ale obed jeden z veľmi vydarených. Nechajte sa navnadiť aj vy.
- 400 g mletého mäsa
- 1 malú cibuľu
- 1 PL kečupu
- 1 ČL bazalky
- 1 PL sójovej omáčky
- podľa chuti soľ, korenie, papriku
- 250 g ricotty
- 1 vajce
- bylinky podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku
- 1 veľkú cuketu
- 100 g goudy/eidamu
Mleté mäso v miske zmiešame s nadrobno nasekanou cibuľou, kečupom, sušenou bazalkou, sójovkou a pridáme korenia podľa chuti. Tvoríme rukami malé guľôčky o veľkosti ping-pongovej loptičky. Mne vyšlo 17 kúskov. Opečieme na grilovacej panvici zo všetkých strán.
Cuketu nakrájame pozdĺž na čo najtenšie pásy a na grilovacej panvici ich z oboch strán v dávkach opečieme, kým nezmäknú a dajú sa tvarovať. Plátky naukladáme do malého pekáča tak, aby vystlali celé dno a boky nádoby.
Ricottu, vajce, prelisovaný cesnak a bylinky zmiešame.
Na cuketu uložíme všetky guľky a pokryjeme ich zmesou z ricotty. Navrch nastrúhame tvrdý syr a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme zhruba 20 minút, kým náplň nie je spevnená (vajce v nej sa musí uvariť) a povrch roztopený. Radšej to kontrolujte podľa potreby.
Bohužiaľ, nemám pre vás nejaký obrázok finálneho výtvoru servírovaný na tanieri. Bol šupnutý rovno do krabičky a konzumovaný v práci za bojových podmienok. Ono to aj tak nešlo vyklopiť nejak obratne, aby porcia držala v estetickom bloku. Snáď mi to odpustíte a ak vám zvedavosť nedá, sami si túto mňamku pripravíte.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára