No ale vráťme sa k dnešnému burgru: namiesto žemlí ako "obal" slúži pečený baklažán, pričom lepidlom všetkých vrstiev je už toľko ospevované pesto. Výnimočné na ňom je aj to, že obsahuje vlašské orechy, ktoré nie sú rozomleté úplne na prášok, preto pod zubami občas prijemne zachrumkajú. Mám rada štruktúru v mojich jedlách, preto to vnímam ako významné plus. A kozí syr? Čo ako milujem tie kravské, všetky možné druhy od výmyslu sveta, kozí je pre mňa TOP. Zrejme z dôvodu, že ho nemám každý deň, ale skôr výnimočne. Predsa len, je k nemu hlbšie do vrecka. Takže ak si ho už mám vychutnať, tak s poriadnou fanfárou a pompéznosťou. A tento recept to zaručuje, aj keď kúzla a výmysly pri ňom nie sú potrebné, je jednoduchší, než povedať pesto baklažánový burger. Takže ďalej bez rečí, neodďaľujme už tú chvíľu, kedy si z neho poriadne odhryzneme, prejdime k príprave!
- pol baklažánu - dve hrubšie kolieska na "žemle", zvyšok poslúži ako príloha
- 2 PL domáceho kelového pesta >>klik<<
- 1 bochník (120 g) kozieho syra (také to koliesko s kôrkou)
- trochu oleja
- zmes provensálskeho korenia
- 5-10 ml balzamikovej redukcie
- cherry paradajky
- bazalku na ozdobu
Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme a necháme postáť minimálne 15 minút, kým na povrch nevyrazí horkastá tekutina. Odsajeme ju kuchynskou utierkou a kolieska uložíme na plech s papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 15 minút, kým baklažán nie je mäkký.
Kozí syr zo všetkých strán namočíme v oleji a posypeme provensálskymi bylinkami. Položíme ho na rozohriatu grilovaciu panvicu a z oboch strán opekáme, kým sa na povrchu nevytvorí charakteristická vzorka.
Hotové kolieska baklažánu štedro namažeme pestom, na jedno uložíme syr, jeho povrch pofŕkame balzamikovým krémom, obložíme kolieskami paradajok a priklopíme druhým baklažánom. Podávame s ďalšími paradajkami a zvyšným pečeným baklažánom s čerstvou bazalkou.
Ponáhľajte sa, rozpáľte gril, nech ešte stihnete využiť posledné príležitosti tohtoročnej sezóny. Bohužiaľ, leto sa nám kráti a ja nechcem ani pomyslieť na to, že už bude pomaly koniec augusta. Znamená to totiž, že aj v práci už zase vhupneme do starého známeho (a šialeného) tempa, kedy sa všetci nadriadení vrátia z dovolenky a začnú úradovať kolektívne, nie len jeden tu a tam. Och, hrôza! Ale nepredbiehajme zbytočne, užívajme si kým sa ešte dá, napríklad v spoločnosti príjemných ľudí a dobrého jedla (ako je toto)!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára