Jedlá so sebou si síce balím každý deň do práce, ale vzhľadom k tomu, že to mám na 20 krokov, nemusím svoje nádoby príliš riešiť. Akákoľvek miska s vekom väčšinou stačí. Keď ale máte ísť niekam na dlhšie a snažíte sa zbaliť čo najúspornejšie, aby ste nemuseli trepať lodný kufor, podobné vychytávky sú žiadúce. Nevýletujem nejako často, preto keď sa mi naskytla možnosť pridružiť sa k víkendovému pobytu mimo Brno, neváhala som a čapla ju za pačesy. Ďakujem za to, bolo nám skvele! Nuž a tak nastal i okamih prípravy aspoň jedného jedla, pretože som nevedela, ako na tom budeme s časom a s prázdnym žalúdkom sa ťažko kráča a niečo rieši. Vrstvený šalát v pohári: ideálna voľba!
Hovorila som však o dvoch experimentoch. Na rozdiel od toho prvého, toto som objavila len nedávno, možno dva týždne späť, ale bolo to tak strelené, že som ho musela vykonať takmer okamžite. Na youtube som náhodou naďabila na video, kde si študenti, ktorí nemajú na internátoch k dispozícii mnoho spotrebičov, musia vystačiť s dostupnými pomôckami a tak okrem mikrovlnky, zneužiť napríklad hriankovač na niečo, na čo pôvodne vôbec nebol určený. Dajú sa v ňom "upiecť" batáty! Fakt, nekecám! Otestované, potvrdené: funguje to! Neviem, či je to rýchlejšie ako pri použití klasickej rúry, v prípade, že chcete robiť obrovskú dávku asi nie, ale ak ste aj vy v situácii, že ju nemáte k dispozícii, toto sa javí ako celkom prefíkané riešenie. Sladký zemiak stačí nakrájať na tenšie plátky, strčiť do hriankovača podobne ako krajce chleba, v troch kolách ho opekať a fanfáry, máme dokonalé batátové hrianky. Čo som nečakala, dokonca s akoby pripečenými pľuzgierami, takže to aj pekne chrumká. Neverila by som, že je to možné, keby som neskúsila na vlastnej koži. Preto aj vám radím, dajte tomu šancu a experimentujte!
- 60 g šošovice, v suchom stave
- 1 pomaranč
- niekoľko listov kelu
- 2+1 PL mrkvovej šťavy (ak nemáte, použite pomarančovú šťavu, alebo si odšťavte z čerstvého ovocia. Mala som v chladničke otvorenú mrkvovú a bolo treba ju spracovať).
- 1 PL oleja
- niekoľko cherry paradajok
- asi polku batátu
- obľúbené korenie (u mňa teraz vyhráva na grilovanú zeleninu)
- čerstvé bylinky
Šošovicu na noc namočíme do vody, aby napučala, na druhý deň ju zlejeme, premyjeme v novej vode a dáme variť. Keď je na skus, preložíme ju do misy, ochutíme koreninami a 2 PL mrkvovej šťavy.
Kel zbavíme stonky, nakrájame ho na tenké rezance a vo veľkej mise zalejeme olejom a zvyškom mrkvovej šťavy. Pomocou rúk doň vmasírujeme tekutiny, aby zmäkol a bol poddajný. Nasleduje zostavenie šalátu. Buď všetko uložíme do misy, alebo vo vrstvách ukladáme do pohára. Najprv kel, potom šošovicu, pokrájané paradajky a mesiačiky pomaranča. Pred konzumáciou stačí pohárom poriadne potriasť, aby sa zložky aspoň trochu premiešali a šťava rozdistribuovala do všetkých častí.
Ako prílohu možno zvoliť opekané batáty. Umyjeme ich, šupku ponecháme, ale dobre vydrhneme a nakrájame na plátky s hrúbkou tak 7 mm. V dávkach ich vložíme do hriankovača a na najvyššom výkone opekáme v dvoch cykloch. Potom silu uberieme na polovicu a naposledy hriankujeme. Vtedy by mali byť plátky dostatočne mäkké a na povrchu sa mali kde tu vytvoriť pľuzgiere. Samozrejme, možno ich piecť klasicky v rúre. Na záver ich potrieme olejom, ochutíme a podávame.
Cestovná verzia v Mason pohári. Bohužiaľ pre vás, mám ho v zelenej farbe, takže cez sklo dobre nevidieť rozloženie všetkých vrstiev, ale určite si to dostatočne viete predstaviť.
V malej separátnej miske ešte batátové hrianky a smelo sa môžeme vydať na cesty!
Pozdáva sa vám aspoň jeden z týchto nevšedných nápadov? Čo si myslíte o tých hriankach? Podujmete sa na ne? Veď keď vidím na internete, koľko jedál sa dá uvariť pomocou mikrovlnky, prečo by sme aj iný spotrebič nemohli zneužiť na iné, než pôvodné účely?
A to balenie do pohára, naozaj praktické, ak to v budúcnosti budem potrebovať, určite sa k nemu vrátim.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára