Základ by sme mali, zeleninová (respektíve strukovinová) zložka je tým pádom vybavená. A čo ďalej? Za stranu bielkovín som po včerajšom >>syre<< zvolila tentokrát tuniaka. Čím častejšie sa na našom tanieri objavuje ryba, tým lepšie pre organizmus, pretože okrem bielkovín poskytne aj kvalitné tuky, omega mastné kyseliny, minerály a ostatné blahodárne zložky. Vedela som však, že tuniakovi chcem dať trochu inú podobu, než ho len prostoducho vyklopiť z konzervy. V chladničke na mňa totiž ešte stále smutne pozerá načatý kartón mlieka a ja si už niekoľko dní lámem hlavu nad tým, ako mu urobiť bezbolestný koniec. Jedným zo spôsobov je zapracovať ho do omáčky.
Čo ale tomuto pokrmu dodáva výnimočný šmrnc je moja "tajná" ingrediencia: kokosový krém! Ja mám tento:
.. ale použiť môžete aj tuhú časť z kokosového mlieka v plechovke či priamo konzervovaný kokosový krém. Bežne ho majú v Tescu a určite sa nájde aj v iných reťazcoch. Ak by ste mali skutočne problém k tejto surovine sa dostať, použite rovno kokosové mlieko, to je stávka na istotu.
Napriek tomu, že krému som k pomeru ostatných ingrediencií použila málo, v omáčke sa vôbec nestratil a dodáva jej dokonalý exotický nádych. Preto by bola škoda kokos v nej vynechať. Priznávam, že to nie je bežná ingrediencia slovenských (či českých) domácností, ale ak ste častejším návštevníkom tohto blogu, viete, že s podobnými prísadami koketujem bežne. A určite to nie je najšialenejšia kombinácia, do ktorej som sa už pustila. Budeme teda potrebovať:
- 150 g fazuľových strukov
- 1 veľkú konzervu tuniaka v oleji plus olej z neho
- 1 hrnček mlieka
- 1 kopcovitú PL (alebo 2 menšie) kokosového krému
- trochu citrónovej šťavy
- korenie na grilovanú zeleninu
Hotovo, opečené struky preložíme na tanier a servírujeme preliate tuniakovou zmesou.
Kokos a citrón pokrmu zaručia vítanú sviežosť a ľahkosť ako stvorenú do týchto parných dní, preto neváhajte a bežte si ju pripraviť. Viem si ju predstaviť ako prílohu k milión iným receptom, koniec koncov, druhú porciu som využila dna ďalší deň ako náplň do arašidových palaciniek a, drahí moji, poviem vám, to bola lahôdka! Vareniu v tropických podmienkach zdar a všetkým príjemné prežitie leta!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára