No a práve tento víkend sme sa konečne zišli v čo najhojnejšom počte, aby sme na nej oslávili, síce oneskorene, ale predsa, meniny našich Jánov. Pretože v rodine ich máme neúrekom. Tuším päť. Plus jeden Peter, ktorý má sviatok hneď po nich.
Pri tej príležitosti sa pieklo, vyváralo, chystalo, marinovalo, nakupovalo, pilo, jedlo a všetko dookola. Preto sa s vami podelím aspoň so zlomkom z toho, čo prešlo žalúdkom hladných stolovníkov. Prinášam vám recept, na ktorý som neskromne hrdá. Tramtararáááá, srdiečkové briošky!
Na 24 kusov budeme potrebovať:
- 1 kocku droždia
- 3 PL horúcej vody
- štipku cukru
- 500 g pšeničnej polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 1 a 1/2 ČL soli
- 5 vajec
- 350 g mäkkého masla
- na náplň: hustý džem (domáci ríbezľovo - malinový od maminky, čerstvo urobený z tohtoročnej úrody!), lieskooriešková nátierka (nutella a tak podobne), škoricový cukor
- 1 vajce na potretie a nepovinne hrubý cukor na ozdobu
Zmiešame droždie s teplou vodou a štipkou cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť asi na 10-15 minút. Do veľkej misy pridáme múku, droždie, cukor, soľ a 3 vajcia. Zmiešame na veľmi hrubú drobenku a pridáme ďalšie 2 vajcia. Vymiesime cesto, kým nie je hladné a pružné. Trvá to tak 10 - 15 minút, poriadne sa do toho oprite. Pôjde to možno trochu ťažšie, ale nebojte sa, no sa poddá.
Do vymieseného cesta pridáme 2 PL zmäknutého masla a dobre ho zapracujeme. Takto postupne pridáme celých 350 g. A miesime, miesime, miesime, až do zbláznenia. Skvelý workout na biceps, mimochodom. Cesto bude statočne lepkavé, skôr sa možno bude podobať na plnku, než klasické kysnuté cesto, ale tak to má byť. Predsa len, ide tam takmer jeden a pol masla.. Sformujeme do bochníka, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť, asi na hodinu, hodinu a pol.
Cesto nakrájame na 24 rovnakých kúskov. Každý jeden vyvaľkáme do kruhu s hrúbkou asi 6-7 mm. Na kruhy rozotrieme náplň: buď džem, nutellu alebo škoricový cukor s trochou masla. Kruh zvinieme do roládky ako palacinku. Každú roládku prehneme na polovicu a rozrežeme do 3/4 dĺžky. Vzniknú dve vetvy, ktoré pretočíme oproti sebe a sformujeme do tvaru srdca.
Briošky rozložíme na plech s papierom na pečenie, môžeme ešte nechať podkysnúť, ale nie je to nutné. Kým vyrobíte všetky srdiečka, bude vám to chvíľu trvať, takže prvá várka už bude celkom napuchnutá. Rúru predhrejeme na 190°, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 15 minút do zlatohneda, ale kontrolujeme! Necháme vychladnúť na kovovej mriežke a posypeme hrubým cukrom.
Postup možno vypadá zložito, ale dúfam, že z obrázkov ste to aspoň trochu pochopili.
Tak čo poviete, podarili sa? Dali by ste sa na to ukecať?
Ospravedlňujem sa za takú nálož fotiek, okrem toho, že ma strašne bavilo tieto briošky piecť a tvarovať, náramne sa páčili aj Mr. Olympusovi.. Priam sa hádzali pred objektív!
Áno, prvý pokus o srdiečko príliš nevyšiel.. |
S tými ďalšími to už ale nebolo také tragické.. |
Tak čo poviete, podarili sa? Dali by ste sa na to ukecať?
Nádherný deň všetkým, užívajte si leto, vodu a prípadne i to chatovanie, či už s rodinou alebo priateľmi! Ja som sa veru zabavila a hoci si možno niektorí členovia famílie myslia, že som bola otrávená alebo smutná, ja radosť prežívam najmä vnútorne, nemusím mať na tvári dvojradový úsmev číslo 8. Teším sa na ďalšiu podobnú akciu!
"Mutant!" to se ti povedlo, vyprskla jsem z toho smíchy! :D (a že mě jen tak něco nerozesměje..) jsi moc šikovná, já bych si na to asi netroufla..a to mám školu z oboru gastronomie..nejraději mám hrníčkové recepty, vše rychle smíchat v jedné míse a je to.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem! Haha, to mám radosť, ak sa mi podarilo Ťa rozosmiať ☺
OdstrániťNiekedy padnú hrnčekové recepty aj mne vhod, nie vždy je nálada sa s niečím "babrať".. ale sú tu dni, keď mám pocit, že postávať nad sporákom je zmysel môjho života.. no, viac-menej ☺☺