Odmeriame, navážime:
- 450 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 500 - 700 g očistených jabĺk
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- navyše škoricu podľa chuti
- trochu citrónovej šťavy
Do misy preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a práškovým cukrom. Pridáme nadrobno nakrájané maslo. Vyklepneme 4 žĺtka a zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Je najprv celkom drobivé, ale s troškou trpezlivosti to hravo zvládneme. Z cesta oddelíme asi 1/4 a zabalíme ju do potravinovej fólie. Vložíme asi na pol hodinu do mrazničky.
Medzitým zvyšné cesto rozvaľkáme na rozmer plechu, malo by mať hrúbku okolo 7-8 mm. Uložíme pomocou valčeka na plech vyložený papierom na pečenie.
Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Jednu polovicu z nich poukladáme na cesto. Povrch posypeme škoricovým cukrom a škoricou (kto má rád, môže pridať aj mleté alebo iba posekané orechy). Na túto vrstvu uložíme zvyšok jabĺk.
Zo 4 bielkov a pár kvapiek citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Do neho postupne zapracujeme kryštálový cukor a sneh potom opatrne roztrieme na jablkovú vrstvu. Na záver navrch nastrúhame zmrazenú 1/4 cesta.
Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pri tejto teplote pečieme zhruba hodinu. Radšej to ale kontrolujeme, každá rúra pečie inak. Hlavne, aby boli bielka spevnené a cesto chrumkavé a zlatisté. Koláč krájame najlepšie až po vychladnutí.
Ako to vypadá u vás? Vody po kolená? Ani psa by ste nevyhnali von? Zohrejte sa pri pečení!
Krásnu nedeľu želám!
pěknej! :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :)
Odstrániť