Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Špagety z tekvice s omáčkou Marinara

utorok 16. septembra 2014

Špagety z tekvice s omáčkou Marinara

Kto by nepoznal otrepanú vysokoškolskú klasiku: špagety s kečupom? Toto jedlo (ak sa to takým honosným názvom vôbec dá označiť) určite zachránilo už mnoho žalúdkov v časoch stresu a neustáleho nestíhania. Ja vám však dnes prinášam jeho vylepšenú, menej barbarskú verziu. A dovolím si tvrdiť, že tú pôvodnú hravo strčí do vrecka.

V prvom rade, nahradíme obyčajné cestoviny špagetami z tekvice. Prekvapivo zo špagetovej. Kečup zase jednoduchou, ale chutnou omáčkou Marinara, ktorú určite poznáte z talianskej kuchyne. Tak ako teda na to? Hneď sa do toho pustíme!

Na špagety potrebujeme:
  • 1/2 špagetovej tekvice
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • (bylinkovú) soľ, (paradajkové) korenie
Na omáčku:
  • 1 plechovka lúpaných paradajok (425 g)
  • strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 3 lístky bazalky, trochu petržlenovej vňate
Polovicu tekvice zbavíme semienok (pomocou lyžice to ide najlepšie) a dôkladne do nej vmasírujeme olej zmiešaný s prelisovaným cesnakom a ochutený soľou a korením. Tekvicu položíme do pekáča s papierom na pečenie rezom smerom nadol a dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180 °C na 25 - 30 minút.


Medzitým pripravíme omáčku: Na olivovom oleji necháme rozvoňať nadrobno nasekaný cesnak a pridáme k nemu lúpané paradajky. Na miernom ohni zredukujeme šťavu na požadovanú hustotu. Chvíľu pred koncom pridáme nasekané bylinky a prípadne soľ a korenie. 

Upečenú tekvicu pomocou vidličky zoškrabeme do formy špagiet.



Uložíme ich na tanier, prelejeme omáčkou a podávame s postrúhaným syrom (áno, ja viem, k Marinare údajne syr nepatrí, ale ten predsa k špagetám s kečupom pasuje ako riť na šerbeľ, takže som ho tam musela dať!). Dobrú chuť!





Takže ak z nejakého dôvodu nechcete konzumovať obyčajné cestoviny, no zároveň patríte k milovníkom špagiet, odporúčam tieto tekvicové, určite im smelo môžu konkurovať!

4 komentáre:

  1. Výborný nápad! X) Em, a kde si zohnala "špagetovú" tekvicu?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aoj tak super! vyzerá to veeeeľmi chutne a moja obľubené detské jedlo! :D špageti a kečup! :D a teraz v super light podobe! ... len ako sa volá tá tekvica? normálne ju nájdem pod názvom "špagetová"?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je to naozaj špagetová tekvica, aj pod takým názvom sa predáva ;)

      Odstrániť