Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Balzamikový marinovaný šalát so šampiňónmi, pórom a ružičkovým kelom

streda 21. marca 2018

Balzamikový marinovaný šalát so šampiňónmi, pórom a ružičkovým kelom

Z toho počasia by sa jeden zbláznil. Včera sneh, dnes nám svieti slnko. Ale je stále mrazivo. Neradila by som tráve a kvetom, aby sa pokúšali pučať zo zeme. Mohlo by sa im to vypomstiť, pretože noci sú ešte naozaj chladné. Všetka zelenina na balkóne mi pomrzla. Ale to nevadí, nijako neutrpela a ja som ju tak stále mohla použiť do tohto farbami napumpovaného šalátu.
Oddávam sa pestrosti aspoň takouto formou, keď už sa Matka Príroda rozhodla, že nám ešte chvíľu bude robiť napriek.
Jesť dookola stále tú istú zeleninu, hoc ako chutnú, by asi nikoho nebavilo, preto je dobré pripravovať ju aspoň na rôzne spôsoby. Buď zvoliť inú metódu alebo ochucujúce prostriedky. Pečenú vymeniť za dusenú, možno raz za čas pomixovať na polievku či pyré, prihodiť jednu-dve extravagantné zložky, to je tajomstvom k úspechu, aby sme si niektorú potravinu nakoniec nezhnusili, kým príde sezóna iných.
V tomto duchu sa nesie dnešná Buddhova miska, obsahujúca marinované šampiňóny, ružičky kelu a pór. Plus ďalšie iné veci, ale to sa dozviete v zápätí.
Podstatou je jednotlivé kúsky vopred naložiť do nálevu, ktorý im zabezpečí dokonalú arómu a iskru. Ak by ste boli zvedaví na podobný recept, odporúčam >>zeler<<. Takto upravenú zeleninu môžeme podávať ako prílohu k rôznym druhom mäsa alebo naložiť na kôpku ryže, výborný je i ako obedový šalát s čerstvými listami a inou surovou zeleninou. Hoci zmes už ležala v omáčke, pri pečení či opekaní ju všetku zredukujeme, preto nie je na škodu k šalátu pridať dressing či dip. Mojím top favoritom je, vôbec nie prekvapivo, hummus, tentokrát v nádhernom purpurovom prevedení s červenou repou.
Nechajte sa opantať farbami a chuťou, prichystajte si:
  • 250 g šampiňónov
  • pol vrecka ružičkového kelu
  • polovicu až celý pór - bielu časť
  • trochu masla
  • na marinádu:
    • 2 PL balzamikového octu
    • 2 PL sójovej omáčky
    • 2 PL worchestrovej omáčky
    • 2 ČL sušeného rozmarínu
    • 2 ČL sušeného oregana
    • 2 ČL sušeného tymiánu
    • 2 PL olivového oleja
    • 2 ČL dijónskej horčice
    • 1 ČL granulovaného cesnaku a cibule
    • korenie a soľ podľa chuti
  • čerstvú zeleninu: napríklad paradajky, uhorku
  • zmes šalátov (Lollo Rosso, mangold, špenát, čakanka, rímsky šalát = Mesclun..)
  • 2 kopcovité PL hummusu (v ľubovoľnej príchuti)
  • sezam na posypanie
Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Kel zbavíme stopky a nepekných povrchových listov, prekrojíme. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Všetko uložíme do veľkej misy a zalejeme marinádou. 
Balzamikový ocot zmiešame so sójovou a worchestrovou omáčkou, olejom, horčicou, posypeme rozmarínom, oreganom, tymiánom, cesnakom, cibuľou, čiernym korením a soľou. Poctivo premiešame. 
Naložené suroviny necháme odstáť aspoň pol hodinu, nech majú dostatok času nasiaknuť zmesou. Kel a pór potom rozložíme sa plech s papierom na pečenie, obložíme maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15-20 minút, kým zelenina nie je zlatistá. 
Šampiňóny pripravíme na panvici s kúskom masla a zvyškom marinády, ak nám ostala na dne misy. Pokojne môžeme hríby pridať na plech a upiecť všetko spolu, ja však preferujem túto možnosť. Restujeme ich dozlata, kým nepustia tekutinu a na povrchu mierne 'neskaramelizujú'. 
Ešte teplú zeleninu a šampiňóny uložíme do misy spolu s listovým šalátom, čerstvou zeleninou a porciou hummusu. Posypeme sezamom a podávame. 








 Ako vy bojujete s vplyvmi počasia? Má to na vás vôbec nejaký efekt? Čím si zlepšujete náladu?
Uvítam tipy, triky, finty, všetko možné, pretože ja bojujem s nízkou úrovňou nálady a motivácie každý deň. Zima proste trvá príliš dlho. Ale dobré jedlo, to je svetlý bod programu, na ktorý sa vždy nesmierne teším. Tak dúfam, že tento hravý šalát urobí radosť aj vám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára