Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Trikrát čokoládové brownies (paleo)

pondelok 5. marca 2018

Trikrát čokoládové brownies (paleo)

Moji drahí, milovaní, prvý marcový príspevok až piateho dňa v mesiaci? Nuž, okolnosti to tak chceli.
V prvom rade, minulý štvrtok a piatok sme s kolegami boli na firemnom výjazde. Zhodnotiť predošlý rok, prebrať osobne pálčivé témy, utužovať vzťahy, zašportovať, nech nesedíme stále len za počítačom, trochu zvoľniť tempo. To znamenalo, že po stránke jedla bolo o mňa na chvíľu postarané. Medzi nami - nič, z čoho by som skákala blahom. Všetky chody prudko neochutené, i na mňa, čo ma prekvapilo, pretože nesolím vôbec, z pikantných vecí ma vždy páli záha, ale chýbali tomu akékoľvek bylinky, čokoľvek.. "Hospodská" strava.
Toľko k mojej absencii, mám potrebu vás informovať, čo sa deje v pozadí, i keď by som vôbec nemusela. Ani prezrádzať, čo bolo podnetom k pečeniu týchto úžasných čokoládových brownies. Ale ja to vyklopím: konečne sme sa s kamarátom dohodli, že sa po dlhej dobe stretneme a naviac, pred dvomi týždňami oslavoval narodeniny, preto som ho chcela potešiť niečím lahodným.
Dúfam, že sa podarilo, pretože tento koláč je extrémne čokoládový, hriešny, mäkučký, kvalitný, čo sa surovín týka, nabitý orieškami.. Bez debaty ho musíte vyskúšať!
Nehovorím, že je to tá najzdravšia vec pod slnkom. Ale keď si dáte dva kúsky na raňajky ako bonus, či sladkú bodku k popoludňajšiemu čaju, svet sa nezrúti, vaše chúťky budú uspokojené a okrem toho, mentálne zdravie je nemenej dôležité, ako to fyzické, preto ak vás to povzbudí na mysli, netreba váhať.
Ono tieto kompaktné, hutné, uspokojivé jedlá stále lákajú, keďže zima nás ešte neopustila a drží sa zubami nechtami. Na zahriatie potrebujeme dostatok energie, nuž je asi len ospravedlniteľné, ak ruka automaticky hľadá kúsok na tanieri.
Dobrá rada na záver: brownies obsahujú kokosový olej, ktorý v chlade prirodzene tuhne. Takže ak sa rozhodnete skladovať ich v chladničke, pred servírovaním ich určite vyberte von zavčas, aby stihli zmäknúť, prípadne ich šupnite na pár sekúnd do mikrovlnky. Tuk tak povolí, naviac, kúsky čokolády sa rozpustia tiež a koláč bude o to lahodnejší!

Na 15 kúskov:
  • ½ hrnčeka kokosového oleja - rozpusteného
  • ½ hrnčeka medu - tekutého
  • 2 veľké vajcia
  • ½ hrnčeka kokosovej múky (ale ak už ináč nebude, tak aj obyčajnej hladkej)
  • ¼ hrnčeka + 1 PL holandského kakaa 
  • štipku soli
  • ½ hrnčeka vlašských orechov
  • 100 g 75 a viac % čokolády
  • 2 kopcovité PL domácej lieskoorieškovej čokoládovej pomazánky (ale môže byť aj nutella)
Kokosový olej rozpustíme a do teplého pridáme med, čo pomôže aby bol dobre tekutý a ľahšie sa miešal, ak taký náhodou nie je (vravím z vlastnej skúsenosti - scukornatel mi). Do veľkej misy preosejeme múku, kakao a soľ. K sypkým surovinám prilejeme tekuté a vyklepneme vajcia. Poriadne premiešame na jednoliate cesto. Čokoládu i orechy nasekáme na malé kúsky a spolu s čokoládovou pomazánkou vmiešame do hmoty. Niekoľko celých orechov si môžeme nechať na ozdobenie. 
Cesto vlejeme do formy na pečenie vyloženej papierom alebo maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 25-35 minút, ale snažíme sa brownies neprepiecť. Mali by byť skôr vlhké, takže test špajdľou je tu zbytočný. 
Po vybratí necháme na chvíľu vychladnúť a potom krájame na kúsky. 














K brownies by určite pasovali aj lieskovce či iné oriešky, takže voľte podľa dostupnosti a preferencií. Ale čokoládu použite čo najkvalitnejšiu. Minimálne tých 75%, no čím väčšie číslo, tým lepšie. Potom čo sa kokosovej múky týka: výsledok bude závisieť od toho, ako jemne "mletú" zoženiete. Čím jemnejšia, tým hutnejšie, "žuvačkovitejšie" bude cesto, čo je pre brownies práve charakteristické. Tie správne by mali byť akoby nedopečené, tekuté, určite nie drobivé a dusiace. 
Nenechajte si ich ujsť a upečte! Trojitá nálož hnedého aztéckeho zlata: čokoláda, kakao, pomazánka; zaručí dokonalý pôžitok všetkým zmyslom a garantujem, že neostanete pri jednom kúsku. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára