Tu je teda postup a výsledok.
Základom je PLNOTUČNÉ mlieko (najlepšie by bolo domáce, ale je mi jasné, že pre mnohých nebude jednoduché ho zohnať) a jogurt so živými kultúrami. Nám sa najviac osvedčil gazdovský od Hollandie:
Bio mlieko nie je podmienkou, vzala som ho, lebo bolo za dobrú cenu :D |
Celý liter mlieka dáme zohriať, ale nie vrieť. Tesne predtým ho odstavíme zo šporáka. Potom mlieko umiestnime na balkón, aby schladlo, najmenej tých 20 minút.
Po ochladení si pripravíme dva a pol decový hrnček a dáme do neho dve lyžice jogurtu.
Prilejeme asi zo štyri lyžice mlieka, dobre zamiešame, znovu dáme mlieko a zase premiešame a takto opakujeme, kým ho nebude za celý hrnček.
Obsah hrnčeka prilejeme naspäť do zvyšného mlieka, hrniec zavrieme a zababúšime ho niekde do tepla, napríklad pod perinu, kde bude pomaly chladnúť tak 5-6 hodín. Veru, treba na to trpezlivosť, nech vám ani nenapadne chodiť ho stále kontrolovať :D Ak bude po tejto dobe jogurt ešte vlažný, necháme hrniec ešte pozvoľna chladnúť mimo perín a potom ho dáme do chladničky.
Na snímke vyššie vidíme hore malú priehlbinku: to som skúšala, akej hustoty je jogurt. Chvalabohu sa podaril, nie je riedky a to vďaka živým kultúram. Keby ste zvolili nejaký iný jogurt, možno vy váš výsledok bol horší, možno lepší, chce to len otestovať. Je možné, že potom, keď už bude jogurt v chladničke, vyzráža sa na povrchu voda. To nevadí, jednoducho ho rozmiešajte. Už potom nebude držať tvar, ale to nevadí, tak to má byť :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára