Budeme potrebovať:
- 350 ml mlieka
- 3 PL oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej rasce
- 350 g špaldovej celozrnnej múky
- 150 g hladkej múky
- 1/2 kocky droždia (21 g)
- rôzne semienka na posypanie (ľanové, slnečnicové, tekvicové..)
Odvážime si múky a dobre premiešame v mise. Vyhĺbime do nich dierku a pridáme všetky ostatné ingrediencie.
Pred pečením sa však dôkladne presvedčíme, či máme k dispozícii všetky suroviny. To, že máme v chladničke 3 droždia neznamená, že ich aj budeme môcť použiť.. Keď som uvidela prvé, hovorila som si, že ešteže sú tam ďalšie dve. Pri druhom som už začala šípiť čosi nekalé. No a takto to dopadlo:
Nič sa nedá robiť, vyšleme sestru do obchodu pre nové a zatiaľ môžeme skúsiť vyrobiť z ukážkovej plesne penicilín.
Keď konečne zoženieme droždie, pol kocky rozmrvíme do misy k ostatným zložkám a vymiesime. Ja kvások nezakladám a zatiaľ sa mi žiadne cesto nesťažovalo, ale ak ste zvyknutí, pokojne môžete. Vymiesené cesto dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto.
Formu, v ktorej chceme piecť, vymažeme maslom a posypeme múkou a naplníme ju cestom. Budúci chlieb potrieme mliekom a rozložíme naň semienka podľa ľubovôle a momentálnej nálady.
Pečieme na 180 stupňoch zhruba 40 minút, ale radšej to kontrolujeme. Hotovo, môžeme konzumovať s čím brucho ráči. Najlepšie samotné so soľou, ako náš slovenský zvyk káže :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára