Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Niekoľko druhov gratinovanej zeleniny

streda 27. januára 2016

Niekoľko druhov gratinovanej zeleniny

Budem zase raz za múdru a vezmem si na pomoc vševedúci google. Verím, že s pojmom gratinovanie ste sa už určite stretli, ale možno úplne presne neviete, o čo sa jedná. Nuž, tak je to takto:
Gratinovanie je druh tepelnej úpravy pokrmov používané v každej národnej gastronómii v Európe. Jeho technologický postup spočíva v rýchlom zapečení pripravenej porcie preliatej rôznymi druhmi omáčok, syrom, smotanou a vajcami tak, že nastane zmena hustoty z tekutej na tuhú. Povrch má byť zlatožltý, nie pripálený. Gratinovaná porcia v zapekacej nádobe, čo môže byť timbál, miska, tanier, sa podáva priamo na stôl ešte teplá.
V čom spočíva čaro danej metódy? V minimálnej prácnosti, rýchlosti vyhotovenia a možnosti výsledný produkt pohodlne napchať do prenosnej misky. Na balkóne sa mi povaľovalo hneď niekoľko druhov zeleniny, viac-menej zvyškov z predchádzajúceho varenia, ale keď sa spoja dohromady, vydajú na dve poriadne porcie!
  • 1/4 veľkej buľvy kvaky (tuřínu/bielej repy)
  • 1 cuketu
  • zo dve veľké ružičky brokolice
  • 1-2 hrste ružičkového kelu 
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 vajce
  • 50 g eidamu
  • 1 ČL oregana
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • 1 PL worchestrovej omáčky
  • olivový olej
Dno pekáča pokropíme olejom a striedavo doň ukladáme cuketu a kvaku nakrájané na kolieska/štvorce. Posypeme ich soľou, oreganom a pokvapkáme worchestrom. Na to rovnomerne naukladáme rozobraté ružičky brokolice a kel prekrojený na polovice. Opäť ochutíme soľou a oreganom. V miske si zmiešame mlieko, vajce a syr nastrúhaný najemno, ochutíme ich a touto zmesou zalejeme zeleninu v pekáči.



Dáme piecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút, kým povrch nezačne zlatnúť a potom prikryjeme na pár minút ešte alobalom, aby povrch nezhorel, ale spodná vrstva zeleniny sa upiekla do mäkka. Finále: ideálne ihneď servírujeme, v reálnom svete si utrieme sliny a balíme do práce. 




Dúfam, že sa necháte inšpirovať a čo najskôr si pripravíte plný pekáč tejto fantastickej gratinovanej zeleniny. Môžete siahnuť po akejkoľvek, záleží len na vás, čo obľubujete. 
Krásny večer všetkým!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára