Gratinovanie je druh tepelnej úpravy pokrmov používané v každej národnej gastronómii v Európe. Jeho technologický postup spočíva v rýchlom zapečení pripravenej porcie preliatej rôznymi druhmi omáčok, syrom, smotanou a vajcami tak, že nastane zmena hustoty z tekutej na tuhú. Povrch má byť zlatožltý, nie pripálený. Gratinovaná porcia v zapekacej nádobe, čo môže byť timbál, miska, tanier, sa podáva priamo na stôl ešte teplá.V čom spočíva čaro danej metódy? V minimálnej prácnosti, rýchlosti vyhotovenia a možnosti výsledný produkt pohodlne napchať do prenosnej misky. Na balkóne sa mi povaľovalo hneď niekoľko druhov zeleniny, viac-menej zvyškov z predchádzajúceho varenia, ale keď sa spoja dohromady, vydajú na dve poriadne porcie!
- 1/4 veľkej buľvy kvaky (tuřínu/bielej repy)
- 1 cuketu
- zo dve veľké ružičky brokolice
- 1-2 hrste ružičkového kelu
- 1 hrnček mlieka
- 1 vajce
- 50 g eidamu
- 1 ČL oregana
- bylinkovú soľ podľa chuti
- 1 PL worchestrovej omáčky
- olivový olej
Dno pekáča pokropíme olejom a striedavo doň ukladáme cuketu a kvaku nakrájané na kolieska/štvorce. Posypeme ich soľou, oreganom a pokvapkáme worchestrom. Na to rovnomerne naukladáme rozobraté ružičky brokolice a kel prekrojený na polovice. Opäť ochutíme soľou a oreganom. V miske si zmiešame mlieko, vajce a syr nastrúhaný najemno, ochutíme ich a touto zmesou zalejeme zeleninu v pekáči.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút, kým povrch nezačne zlatnúť a potom prikryjeme na pár minút ešte alobalom, aby povrch nezhorel, ale spodná vrstva zeleniny sa upiekla do mäkka. Finále: ideálne ihneď servírujeme, v reálnom svete si utrieme sliny a balíme do práce.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút, kým povrch nezačne zlatnúť a potom prikryjeme na pár minút ešte alobalom, aby povrch nezhorel, ale spodná vrstva zeleniny sa upiekla do mäkka. Finále: ideálne ihneď servírujeme, v reálnom svete si utrieme sliny a balíme do práce.
Dúfam, že sa necháte inšpirovať a čo najskôr si pripravíte plný pekáč tejto fantastickej gratinovanej zeleniny. Môžete siahnuť po akejkoľvek, záleží len na vás, čo obľubujete.
Krásny večer všetkým!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára