Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Ružičky z lístkového cesta: jablkové a slaninové

nedeľa 17. januára 2016

Ružičky z lístkového cesta: jablkové a slaninové

Moja návšteva na Slovensku vždy okrem iného znamená jednu dôležitú vec. Teda, dôležitú pre vás. Mám sa s čím podeliť, pretože sa hádam ešte nestalo, že by sme s maminou niečo nevarili a nepiekli. Nebudeme teda meniť pravidlá a vrhneme sa do toho, čo nám ide najlepšie. Nuž, aspoň čo sa tej múdrejšej týka --> tá druhá tam zase raz iba zavadzala (samozrejme, tá druhá, to som rozhodne ja!).

Ak potrebujete vymyslieť pre hostí niečo jednoduché, ale zároveň aby to vypadalo reprezentatívne, tieto ružičky sú na daný účel ako stvorené. Možno sa to tak na prvý pohľad nezdá, ale ich príprava nie je prehnane komplikovaná a sú výborné ako chuťovky po obede, či napríklad i predkrm k slávnostnému stolu. To už záleží len na vás či siahnete po sladkej alebo slanej variante. Ja mám pre vás obe:

Jablkové:
  • 1/2 balenia lístkového cesta
  • 2 veľké jablká
  • trochu citrónovej šťavy/octu
  • domáci marhuľový lekvár
  • škoricu a škoricový cukor od oka
  • práškový cukor na dokončenie
Slaninové:
  • 1/2 balenia lístkového cesta
  • niekoľko plátkov anglickej slaniny
  • dijónsku horčicu
  • trochu tvrdého syra - nastrúhaného na dokončenie
Jablká nešúpeme, len ich umyjeme a prekrojíme na polovice. Nakrájame ich na veľmi tenké polkruhy a vložíme do misky s kyslou vodou (ochutenou citrónom alebo octom). Misku dáme do mikrovlnky a na chvíľu jablká prehrejeme, aby zmäkli a nezhnedli. 

Lístkové cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme na tenký obdĺžnik s rozmermi 20\times \!\,40 cm (strieľam od oka). Cesto potom nakrájame na pásy z dlhšej strany (to znamená že 20 cm ostane zachovaných a 40 cm rozdelíme povedzme na 5 pásov po 8 cm). Jednotlivé pásy z polovice potrieme lekvárom. Na lekvárovú časť ukladáme jablkové plátky oblúčikmi nahor,tak aby sa trochu prekrývali. Posypeme ich škoricou. Nepotretú časť cesta prehneme cez jablká, pritlačíme a pás potom zrolujeme do ružičky. Takto vytvorené ruže vložíme do pripravených košíčkov a formy na muffiny. 



Podobne postupujeme so slaninovými: pásy na polovicu natrieme horčicou, nakladieme na ňu plátky slaniny a prehneme cesto. Potom ho zrolujeme a vložíme do košíčka a formy. Formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180° takých 40 minút, ale kontrolujeme to, aby nezhoreli. Dávame pozor, aby spodok, kde je viac cesta nebol surový. 




Ihneď po vybratí jablkové ružičky posypeme škoricovým cukrom, slaninové nastrúhaným syrom a necháme vychladnúť. Pred finálnym servírovaním môžeme sladké poprášiť ešte práškovým cukrom.










Oslovili vás viac slané alebo sladké? Dajte mi vedieť, ku ktorej skupine sa radíte!
Tak či onak, vyskúšajte oboje, aby ste mohli porovnávať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára