- 250 g hovädzej roštenky
- 1 cibuľu
- 1 veľký strúčik cesnaku
- trochu olivového oleja
- 1 ČL údenej papriky
- 1 PL jablčného octu
- 1 PL sladkej čili omáčky
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL holandského kakaa
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL oregana
- 1 ČL bylinkovej soli
- 1 konzervu (400 g) lúpaných paradajok v celku
- 1 šálka (250 ml) fazule - hnedej a bielej, v suchom stave
Fazuľu si na noc namočíme do vody a na druhý deň ju scedíme a prepláchneme. Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme do sklovita. Pridáme nasekaný cesnak a poprášime údenou paprikou, aby sa rozvoňala. Roštenku zbavíme blán a nakrájame na drobné sústa. Pridáme ju do hrnca a sprudka opečieme, aby sa zatiahla. Následne ochutíme octom, čili omáčkou, škoricou, kakaom, korením, soľou a oreganom. Všetko dobre premiešame a podlejeme lúpanými paradajkami (celé kusy prekrojíme na menšie). Vmiešame prepláchnutú fazuľu a na miernom ohni varíme, určite hodinu a pol, pokojne aj dve, kým mäso i fazuľa nie sú úplne mäkké.
Chilli priebežne podlievame vodou/vývarom, ak sa tekutina príliš rýchlo odparuje. Omáčka by mala byť v závere trochu hustejšia, nie úplne tekutá, aby sa prípadne dala servírovať s tortillou. Ale pokojne i na kôpke ryže, ak ju máte radi.
V miskách tentokrát určite prevažuje množstvo fazule, než mäsa, takže si pomery pokojne upravte podľa seba, mne to tak nejak vydalo. Skvelé na chilli je, že sa dá výborne prispôsobovať okolnostiam, netreba pri ňom dodržiavať presné postupy a gramáže, ja tiež nahádžem do hrnca vždy to, čo mi v ten moment padne pod ruku. Ale! Rozhodne neodporúčam vynechať pálivú prísadu, škoricu a najnovšie aj kakao! To dodá pokrmu úplne iný rozmer. Fakt, netrepem.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára