Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečený Falafel --> v pečenom zeleninovom šaláte

utorok 5. januára 2016

Pečený Falafel --> v pečenom zeleninovom šaláte

Odkedy som sa bližšie zoznámila s cícerom, predsavzala som si, že určite musím vyskúšať pripraviť si z neho Falafel! Neviete o čo ide? Dovolím si citovať wikipédiu pre prípad, že by sa vám nechcelo hľadať to vlastnoručne:
"Vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Falafel je tradičné arabské jedlo, tradične podávané v pite, ktorá slúži ako vrecúško, alebo zabalené v placke známej ako lafa; falafel často býva pripravovaný ako balený sendvič, pripravený rovnakým spôsobom. Ku falafelovým guľôčkam sa pridávajú šaláty, zaváraná zelenina, štipľavá omáčka a sú pokvapkané omáčkou na spôsob tahini. Všeobecne sa uznáva, že falafel má pôvod v Egypte, hoci sa rozšírilo po celom Blízkom východe. Egyptskí Kopti tvrdia, že prví pripravili jedlo ako náhradu za mäso počas pôstneho obdobia. Vyprážané guľôčky sú teraz známe po celom svete ako náhrada za mäso a ako forma pouličného jedla."
Dlho som váhala, pretože som mala utkvelú predstavu ich dlhej a zložitej výroby. Mýlila som sa, vôbec to nie je náročné. Nepotrebujeme ani siahodlhý zoznam surovín. Určite sa nebojte, že by boli príliš exotické, verím, že vám zachutia! Pusťme sa do toho:
  • 1 hrnček cíceru v suchom stave
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja --> odporúčam však dať viac, pri pečení a nie vyprážaní si to žiadajú, aby guľôčky neboli príliš suché
  • 1 PL jablčného octu
  • 2 ČL zelenej kari pasty
  • hrsť sušených byliniek (tymiánu, oregana, rozmarínu, bazalky; najlepšie by bolo mať čerstvé)
  • 1 vajce
Cícer si na noc namočíme do vody. Na druhý deň vodu zlejeme, cícer prepláchneme a uvaríme domäkka. Tekutinu zlejeme, do hrnca pridáme cesnak, olej, ocot, kari pastu a bylinky. Tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú pastu. Potom pridáme vajce a dobre ho do hmoty zapracujeme. Ak máme čerstvé bylinky (u mňa pár zvädnutých lístkov bazalky), pridáme ich teraz a nasekáme len na hrubo. Z hmoty rukami vypracujeme guľôčky s veľkosťou ping-pongových loptičiek. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 15-20 minút. Priebežne ich otáčame, aby sa upiekli rovnomerne zo všetkých strán. 
* z uvedeného množstva mi vyšlo 15 kusov



Šalát s pečenou zeleninou:
  • niekoľko menších ružičiek brokolice
  • 12-15 kusov ružičkového kelu
  • 1 veľkú mrkvu
  • kokosový olej
  • 2 PL worchestrovej omáčky
  • zmes talianskeho korenia podľa chuti
  • 2 kopcovité PL mandľovo-paradajkového pesta
Brokolicu umyjeme a rozoberieme na menšie kusy, kel zbavíme stopiek a prekrojíme na polovice, mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Zeleninu rozložíme na plech s papierom na pečenie, obložíme kúskami kokosového tuku a ochutíme worchestrom a talianskym korením. Dáme do vyhriatej rúry piecť na 15 minút, kým zelenina nie je chrumkavá. Priebežne premiešame. Následne naservírujeme na tanier (či do misky): k zelenine pridáme falafel a pofŕkame pestom (tradične by sa hodila tahini omáčka, ale tá sa v mojej kuchyni ešte neobjavila). 





Prekvapilo ma, že povrch falafelu je chrumkavý, zatiaľ čo vnútro príjemne mäkké. Na obed som si do misky pribalila iba časť, zvyšok skúsim odložiť do mrazničky na horšie časy. Som zvedavá, ako sa potom bude správať. V každom prípade, je to jedlo vo svete teraz veľmi populárne a už i ja konečne viem, čo na ňom všetci vidia. Preto sa pridajte aj vy k spokojným konzumentom!

4 komentáre:

  1. chcem sa opytat kde sa da vyhladavat, nenachadzam okienko nikde...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Okienko nebolo, ale pridala som ho. Slobodne využívajte, ďakujem za upozornenie.

      Odstrániť
  2. skvelé, ďakujem :-*

    OdpovedaťOdstrániť