Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát s hruškou, avokádom, vajcom a sušenými paradajkami

pondelok 22. januára 2018

Šalát s hruškou, avokádom, vajcom a sušenými paradajkami

Dobrý deň, priatelia! Som späť, po vzore Arnieho Schwarzeneggra, mňa sa len tak ľahko nezbavíte. Dala som si pauzu od blogu, síce trochu vynútenú, ale potrebnú. Nieže by ma to sem neťahalo, ale nemala som vám čo ponúknuť. Minulý týždeň sa niesol v likvidácii zbytkov a predpripraveného jedla, nič príliš kreatívne, čo by zamútilo vodami internetu. Nechápte ma zle, všetky moje obedy boli nadmieru chutné a výživné, avšak jednalo sa často len o čisté ingrediencie uložené v milovanej Monbento miske 🍱🍱.
V najbližších dňoch však môžete očakávať nejaké tie recepty, dokonca si myslím, že vskutku zaujímavé, dnešný nevynímajúc. Mimochodom, práve čítate


Neuveriteľné, koľko toho dokážem vyprodukovať. Toto číslo je predovšetkým výsledkom vražedného tempa, ktoré som nasadila od leta, kedy vás moja maličkosť otravovala takmer každý boží deň. Trend sa zmenil okolo začiatku decembra, ale to je pochopiteľné, veď sa blížili sviatky, v práci toho bolo viac ako nad hlavu, no proste, vedela som, že raz musí dôjsť k zmierneniu. A nechcem povedať, že úplný útlm, ale výrazná redukcia prichádza teraz. Snáď mi to prepáčite. Okrem toho, nikdy som nechcela presadzovať štýl "čím viac, tým lepšie", ide mi o kvalitu, nie kvantitu. 
A že je šalát, o ktorom by som chcela prehodiť slovko-dve, kvalitný, o tom ani nemusíme diskutovať. 
V prvom rade, ide opäť o jednu kombináciu zeleninovo-ovocných chutí, ktoré som si v poslednom období tak zamilovala. Škrupule hádžem do koša, vybočiť zo zabehnutých koľají je niekedy viac než príjemné. Sladká a charakteristická chuť hrušky ide ruka v rukáve s pikantnými slanými tónmi sušených paradajok, no výrazné dojmy tu trochu zmierňuje krémové a delikátne avokádo. Buď ho milujete alebo neznesiete, tam asi nie je iná možnosť a ak ma aspoň trochu poznáte, viete, že je to môjho srdca šampión. Dlho, predlho, ani neviem prečo vlastne, sa na mojom tanieri neobjavili vajcia v akejkoľvek forme, preto som sa rozhodla, že je najvyšší čas privítať ich späť. 
Dobre, priznávam bez mučenia, pôvodný plán bol uvariť ich namäkko, ale matematika (či kulinárske umenie) niekde zlyhalo a tak boli viac natvrdo. V každom prípade, až také sklamanie to nebolo, vajcia sú v tomto pokrme dokonalé v akejkoľvek podobe, takže tu voľte podľa vlastných preferencií. Natvrdo, namäkko, volské oko, pošírované.. Jak je libo! Ale nevynechávajte ich, to by bolo nerozumné konanie.
Poslednou chýbajúcou zložkou je, samozrejme, niečo zelené. Priehrštie šalátu zabezpečí objem, sviežosť, vitamíny a trochu chrumkania, veď tým zubom dajme trochu zabrať. Čerstvý hlávkový šalát dopĺňa horkastá rukola, ktorá nemusí vyhovovať každému, ale jej nezameniteľná chuť je "zamaskovaná" prítomnosťou sladkej hrušky. Korenistá posýpka na záver v podobe trochu orientálneho korenia Dukkah a môžeme servírovať!
  • 1 menšiu hrušku
  • 1 vajce (natvrdo, namäkko..)
  • 3-4 sušené paradajky
  • pol avokáda 
  • hrsť hlávkového šalátu a rukoly (alebo zmes miešaného šalátu)
  • korenie podľa uváženia
Do taniera uložíme šalátové listy, strategicky rozmiestnime kúsky hrušky, sušených paradajok, avokáda a vajce. Posypeme koreninami podľa potreby a podávame.






Nie je nič lepšie, ako začať nový pracovný týždeň farebným, nevšedným, lahodným a výživným šalátom! Viem, v zimných mesiacoch človek po studených pokrmoch priam nebaží, no vzhľadom k tomu, že opäť z každej strany počúvam, že na niekoho lezie choroba, je príhodné sem-tam do repertoáru zaradiť niečo čerstvé a plné vitamínov, ktoré podporia našu imunitu. Skúste to touto formou!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára