Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Stejk zo pstruha na sicílsky spôsob

utorok 30. januára 2018

Stejk zo pstruha na sicílsky spôsob

Pozrime sa, ktože to k nám priplával až zo Sicílie! Dobre, je mi jasné, že tento fešák bol vychovaný v nejakej rybej farme bohviekde, ale narážam skôr na tóny a vnemy, ktoré sa vinú z tohto taniera. Aspoň tak by to malo pôsobiť, neviem, aký názor by naň mali samotní obyvatelia menovaného stredomorského ostrova.
Bez ohľadu na to, daný pokrm môžem jednoznačne odporučiť. Nájdete niečo zlé na krehkom a šťavnatom pstruhovi dúhovom, ktorý sa chcel maskovať ako losos? Skutočne, celý kus tohto filé bol nádhernej charakteristickej ružovej farby, dokonca sa i chuťou ponášal na svojho druha v zbroji.. v šupinách. Citrusová aróma je u rýb takmer povinná, ale keď ju podporíme trochou korenia a cesnaku, bude to signál našim jazykovým receptorom, že sa deje niečo fenomenálne. Slanšie a delikátne čierne olivy nás skutočne prenesú niekam k brehom mora a ďalší závan sviežosti zabezpečí zelená reprezentovaná brokolicou. Nesmieme, samozrejme, zabúdať na paradajky, ktoré v tomto zimnom období nie sú na vrchole svojej sily, ale keďže ich tepelne spracujeme, nadobudnú na intenzite a ich potenciál sa prejaví oveľa viac.
Hoci sa snažím riadiť podľa hesla Sezónnosť nadovšetko, zdá sa, že týmto pokrmom som sa preorientovala do nesprávneho ročného obdobia, ktoré takmer kričí letom. Ale skutočne? Brokolica je teraz v obchodoch za facku, neviem, či neobvyklé jarné počasie podporilo úrodu alebo čo je príčinou, no darovanému koňovi na zuby pozerať nebudeme a hádžeme ju po kvantách do košíkov.
Rovnaká situácia sa udiala na fronte paradajok, kedy jeden z reťazcov poskytol celkom slušnú zľavu, preto som sa chopila príležitosti a neľutovala ich prihodiť do panvice. Ryby sú dostupné celoročne, takže prečo nie, radujme sa zo sicílskych pstruhových stejkov pokojne i na záver januára. Pretože pustiť farbičky do našich kuchýň je vítané a žiadúce.
Mimochodom, obrovskou výhodou je, že chod máte hotový za pár minút. Naozaj, šikovní zvládnu ľavou zadnou za 15 minút, naviac, zašpiníme len jednu panvicu! Dokonalé po všetkých stránkach. Nielenže ušetríme nejaký ten čas tým, že nebudeme celú večnosť stáť za sporákom, ani následné riadenie nebude také bolestné. A môžeme sa naplno venovať iným činnostiam. Alebo v tom lepšom prípade osobám vám blízkym.
Pomaly sa nám blíži najružovejší sviatok v roku, preto ak by ste chceli svojej polovičke dokázať neutíchajúcu náklonnosť, pripravte jej romantickú večeru s mäskom v rovnakej symbolickej farbe. Ehhhm, dobre, pstruhový a cesnakový dych zrejme nebude niečo extra príjemné ani pre jednu stranu, ale mentolka či rýchle skočenie do kúpeľne po zubnú pastu všetky komplikácie vyriešia.
  • 4 stejky dúhového pstruha
  • hrudku masla
  • šťavu z 1 limetky
  • štipku paprikových vločiek
  • 1 ČL mletej údenej papriky
  • podľa chuti soľ a mleté biele korenie
  • brokolicové ružičky
  • zo dve hrste cherry paradajok + 1 obyčajnú (alebo jeden druh, ako chcete)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL sušeného oregana a provensálskych byliniek
  • 2 PL jablčného octu (preferované je biele víno)
  • zo dve hrste čiernych olív
  • šalát ako dekoráciu
Jednotlivé stejky ochutíme paprikou, vločkami, soľou, korením, oreganom a provensálskymi bylinkami. Pokropíme šťavou z limetky a na kôpke masla v panvici sprudka opečieme, mäsovou časťou nadol. Filé otočíme aby bola koža na dne a na miernejšom ohni dopekáme 5-8 minút, kým pstruh nie je krehký, akoby vločkovitý, ale nie presušený. Rybu vyberieme bokom a v rovnakej panvici pokračujeme prípravou prílohy.


Vložíme dnu brokolicu rozobratú na ružičky a orestujeme. Pridáme rozpučený cesnak a posypeme bylinkami a korením. Po chvíli vložíme dnu aj paradajky - cherry v celosti, veľké nakrájané na mesiačiky, zalejeme octom/vínom a dusíme, kým tekutina nie je zredukovaná. Na záver prihodíme olivy, premiešame, nech je zmes kompaktná a rovnomerne rozložená a podávame spolu so stejkami a čerstvým šalátom, napríklad rukolou.








Tento tanier obsahuje nutrične asi všetko: prospešné tuky, bielkoviny a omega-3 kyseliny v rybe, vlákninu, sacharidy, vitamíny a minerály v zelenine, rôzne antioxidanty, proste celú plejádu chuti a arómy. Nehovoriac o tom, že i farebne je na tom celý chod veľmi dobre. Verím, že rozžiari očká nejedného stravníka a spustí podmienené reflexy tak známe už pánovi Pavlovovi.
Berte udice, priatelia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára