Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Vegan Carrot Cake Cupcakes = mrkvové muffiny s (citrónovým) Lemon Curd krémom

streda 4. apríla 2018

Vegan Carrot Cake Cupcakes = mrkvové muffiny s (citrónovým) Lemon Curd krémom

Ahoj, všetci moji milí, ktorí ste mi ostali verní či náhodní okoloidúci.
V práci mám toho teraz nejak na zbláznenie, neviem, ktorý je deň a pomaly už ani to, ako sa volám. Preto dnes (a v najbližšom období) budem stručná a frekvencia príspevkov menej početná. Síce ma to mrzí, pretože mám toľko receptov, s ktorými sa chcem s vami podeliť a toľko by som vám o nich chcela napísať, ale musím si určiť priority.
Blog a varenie stále nie je tým, čo ma živí, takže záľuba musí ísť bokom. Dúfam, že to chápete a i napriek tomu na tieto stránky nezanevriete.
Čo sa týchto roztomilých tortičiek týka, vedzte dve veci: Sú famózne! A bolo náročné vytvoriť ich v kompletne bezlaktózovej verzii. Zhodou okolností, ak si odpustíme jednu lyžicu medu, budú dokonca vegánske! Potešia určite každého milovníka sladkého, ktorý trpí buď rôznymi alergiami alebo jednoducho preferuje istý životný štýl.
Sú vláčne a hebké, šťavnaté vďaka prepašovanej mrkve, sladko kyslé, pretože zaujímavý citrónový krém im pridáva nesmierne osvieženie a ľahkosť, hoci sa jedná o plnku na maslovej báze.
Viem, že idem neskoro, po sviatkoch, no kto povedal, že podobné mini tortičky si nemožno pripraviť len tak na víkend, ako odmenu po dobre vykonanej práci v celom týždni?!
A ak by ste sa chystali na nejakú oslavu, tým lepšie, hanbu nimi neurobíte, ba práve naopak, myslím si, že budete musieť rozbehnúť autogramiádu a rozdávať recept na počkanie. Tak neleňte a varešku a zdobiace vrecúško do ruky!

Cesto:
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 0.5 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL škorice
  • 1 šálku slnečnicového oleja
  • 0.5 šálky rastlinného mlieka + 1 ČL citrónovej šťavy
  • 2 ľanové vajcia = 2 PL mletého ľanu + 5 PL studenej vody (alebo 2 slepačie)
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • ⅓ šálky trstinového cukru (alebo 1 kopcovitú PL medu)
  • vanilkový extrakt alebo citrónovú arómu
  • 1 hrnček jemne strúhanej mrkvy (zhruba 1 veľká)
Krém:
  • 250 g rastlinného masla
  • 250 g Lemon curd:
    • ¼ šálky vody
    • 0.5 šálky cukru
    • 3 PL vanilkového pudingu v prášku (alebo kukuričného škrobu - to je prakticky to isté bez príchute)
    • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 šálku práškového cukru
  • vanilkový extrakt
Na ozdobu: ovocné cukríky

Mleté ľanové semienka zmiešame s vodou a necháme aspoň 15 minút odležať, kým nevytvoria gél podobný vaječnému bielku.
Vo veľkej mise zmiešame sypké suroviny - preosiatu múku s kypriacim práškom, sódou a škoricou. Do inej nádoby nalejeme olej, mlieko s citrónom, vajcia, pridáme cukry a vanilku či arómu. Mixérom vyšľaháme do nadýchanejšej peny. Vmiešame nastrúhanú mrkvu a cesto dobre prepracujeme. Do hmoty v dvoch dávkach pridáme sypké suroviny a zľahka skombinujeme. Cesto vlejeme do pripravených formičiek na muffiny a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15-20 minút, kým nenapuchnú a v strede sa cesto nelepí na špajdľu. Z uvedenej dávky vyjde 15-18 kusov.




Lemon curd pripravíme nasledovne: Do rajnice nalejeme vodu, pridáme cukor, pudingový prášok/škrob a čerstvú citrónovú šťavu. Na miernom plameni privedieme k varu a neustále miešame. Akonáhle zmes začne bublať a dosiahne požadovanú hustotu, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Lemon curd priebežne miešame, nech nestuhne do jednoliatej masy.


Po vychladnutí muffinov i citrónovej 'želatíny' vymiešame plnku z masla, lemon curdu, cukru a vanilkového extraktu pomocou metličkového mixéra na hladký jemný krém. Naplníme ho do zdobiaceho vrecúška a pomocou ľubovoľnej špičky ním zdobíme povrch mrkvových košíčkov. Dekorujeme podľa fantázie a ľubovôle, napríklad ovocnými cukríkmi.







Hľadáte nejaký 'zákerný' spôsob ako do vašich deciek dostať aspoň trochu zeleniny? Čo tak vo forme týchto roztomilých mini tortičiek? Viem, nie je to práve zdravá alternatíva, ale aj úmysel sa ráta. 
Spojenie mrkvy a citrónu je dokonalá, krém nie je príliš kyslý, muffiny sú vláčne, hebké a šťavnaté, žiadne sucháre! Všetko spojené hriešnym a možno trochu netradičným krémom, ale určite stojí za to ich vyskúšať. 

4 komentáre:

  1. AHoj jar :) no vyzerajúúú krásne a super tá plnka drží, ja som lemon curd už raz robila, ale to sú rooookyyyyy a fakt bol super :) teraz sa mi s ním už nechce babrať, ale pamätám si, že ja som ho vtedy robila z vaječných žltkov a sa podaril. Prajem ti vesele dni presne take ake su tie muffiny :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Kati,
      mne sa celkom hodila táto vegan verzia, ale raz možno dôjde aj na klasickú žĺtkovú.
      Prajem Ti rovnako krásne, slnečné, žiarivé a pokojné dni, nech Ťa neopúšťa úsmev a dobrá nálada.

      Odstrániť
  2. Jee, to vypadá nádherně! Mě se nikdy ten krém takhle nepovedl:D.
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, sama som prekvapená, obvykle tiež všetko pokazím!
      Asi dobrý recept, deň a trochu šťastia.
      Maj sa krásne!

      Odstrániť