Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Karobová kaša

sobota 20. apríla 2013

Karobová kaša

O karobe zo všetkých strán počúvam (čítam) aká zázračná vec to je, koľko obsahuje vitamínov, že je oveľa zdravší ako kakao a podobne, takže som sa dala nalákať a v zdravej výžive som si zobrala jeden sáčok na vyskúšanie.

Ako to s tým karobom ale naozaj je? Vezmeme si na pomoc google a nejaké informácie môžete vyzistiť napríklad odtiaľto. Čo mňa najviac zarazilo pri prečítaní tohto krátkeho článočku? Zloženie! Dovolím si odtiaľ odpísať jeden odstavček: "Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa." Ako teda môže byť superzdravé niečo, čo obsahuje toľko cukru? Bola som z tohto zistenia trochu rozčarovaná, pretože tieto pomery živín vôbec nekorešpondujú s mojou predstavou stravovania sa (high fat - low carb). Keď som ho už raz kúpila, hneď ho nezavrhnem a budem ho zaraďovať do raňajkových pokrmov, kde sú sacharidy žiadané, aby človeka nakopli do celého dňa.

Karobový prášok možno použiť jednoducho všade tam, kde by ste dali ten kakaový. Ja som sa rozhodla využiť ho do ovsenej kaše.

Zase je to jednoduché: ovsené vločky s mliekom privedieme k varu a pridáme dve lyžičky karobového prášku. Dobre premiešame a necháme variť, kým kaša nezhustne.



Do kaše zvyknem už počas varenia zakomponovať nejaké ovocie, ale dnes som pridala až surové jablko na záver. A môj subjektívny pocit? Nebolo to zlé.. ale na holandské kakao to proste nemá. Najlepšie asi bude oba prášky skombinovať :D




6 komentárov:

  1. Tak na koupi karobu se teprve chystám, ale přesně, jako píšeš ty, tak hodně holek říkalo, že na holandské kakao to prostě nemá, tak koupi zvažuji. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na druhej strane, čo človek neskúsi na vlastnej koži, nemôže dobre posúdiť :)

      Odstrániť
  2. karob jsem si nedávno taky koupila, právě do těch kašiček :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kakao jsem nahradila karobem úplně, mně chutná víc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som silne kakaovo/čokoládová, len tak ľahko by som ho nahradiť asi nevedela.

      Odstrániť