Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Špaldový perník s brusnicami

nedeľa 15. decembra 2013

Špaldový perník s brusnicami

Krásnu 3. adventnú nedeľu všetkým!
To sa nám to blíži, všakže? Určite sa nemýlim, ak sa z vašich kuchýň šíri vôňa rôznych koláčov. Od lineckých kvietkov, cez vanilkové a orechové rožky, štóly, košíčky, šuhajdy, kokosové guľôčky, vianočku, medovníčky, po medvedie labky.

Len ja som osobitná a pečiem perník. Rozhodla som sa týmto spôsobom tak nejak sa rozlúčiť so spolubývajúcimi, pretože toto je posledný víkend pred Vianocami čo sme tu pohromade. Samozrejme, ani môj vedúci diplomky neobíde nakrátko (treba sa mu nejak zalíškať, no nie? ) a ďalší spolužiaci.

Vybrala som si preto koláč, ktorý by bol jednoduchý, bolo ho pomerne veľa, chutil skvelo a zároveň by sa aspoň trošku hodil do predvianočnej tematiky. Nuž, medovníčky sú na sviatky už povinnosť a keďže do tohto perníka som zakomponovala med a nejaké to korenie, trúfam si povedať, že koláč spĺňa všetky uvedené požiadavky.



Ako teda naň? Potrebujeme:
  • 2 a 1/4 šálky špaldovej múky
  • 1 vrchovatá ČL korenia do perníka (ja som dala dve ☺)
  • 1/4 ČL soli
  • 1 PDP (môj mal 13 g)
  • 2 vajcia
  • 1 a 1/2 šálky zakysaného cmaru
  • 1/4 šálky oleja
  • 2 vrchovaté PL medu (pre rozmaznanejšie jazýčky bude potreba i viac)
  • hrsť sušených brusníc
  • marhuľový lekvár na potretie (dala som, samozrejme, domáci)
  • 80 g horkej čokolády (74% z Lidla ☺)
Postup je veľmi jednoduchý. Suché ingrediencie nasypeme do misy a poriadne premiešame, aby sa prášok do pečiva rovnomerne rozložil. Potom pridávame mokré prísady. Znovu premiešame a pridáme sušené brusnice. Vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (alebo akéhokoľvek iného plechu, ktorý si vyberiete) a vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C. Pečieme 35-40 minút, stav kontrolujeme špajdľou; musí vyjsť suchá. 


Po upečení perník necháme mierne ochladiť a potrieme ho štedrou vrstvou lekváru. Znovu necháme odpočívať a napokon potrieme čokoládou. Tú rozpustíme nad parou (ja nedávam ani maslo, ani smotanu, preto je taká matná, ale ak ste na to zvyknutí, pokojne tak urobte). 


Napokon, môžeme ľubovoľne ozdobiť. Mňa popadol akýsi kreatívny amok a tak som sa vybúrila. Zdobila som "ružičkami" z kukuričných lupienkov.  

A keďže som sa opäť nevedela rozhodnúť, ktoré fotky zverejniť, dám vám ich sem požehnane ☺.





Ešte nekončíme..




Ani teraz.. 



Dobre, už je hotovo ☺!

Takže ak ste rebel a bojkotujete pečenie tradičného cukroví (neviem, máme slovenský ekvivalent tohto súhrnného názvu? Žiadny mi totiž nenapadá..), ale máte chuť na niečo sladké po obede, či namiesto raňajok, pustite sa do tohto perníka!

2 komentáre:

  1. TOTO STEM!!! XD.....už viem, čo budem robiť na Vianoce....a PDP je prášok do pečiva(som mierne spomalená...xp)? Ináč počula som, že keď dáš prášok do pečiva až nakoniec do pripravenej zmesi, tak sa ti cesto oveľa viac zdvihne a nespľaskne(niežeby tvoj bol taký...), lebo hydrogéuhličitany sa zvyknú vo vlhkom prostredí rozkladať pomerne rýchlo...
    Smotanu, či kerú korelu do čokolády??? Ja NIKDY xD si niečím takým nebudem kaziť čokoládu, hlavne preto, že používam iba tú kvalitnú...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, PDP je prášok do pečiva :)
      A to s tým práškom nakoniec som ešte nepočula, zaujímavé.. najbližšie to otestujem.. lebo teraz mi perník síce vyskočil pekne, ale len v strede.. kraje sú nízke :( vyzerá to skôr ako krtkova torta :D
      aa nemala to byť smotana, myslela som vlastne šľahačku.. ale i tak.. mne tiež príde úchylné horkú čokoládu kaziť nejakými prídavkami, najlepšia je čiste samotná.. ale dáva sa to tam práve kvôli tomu, aby bola lesklá a tekutejšia.. je vidieť, ako má tá moja krivoľaký povrch..

      Odstrániť