A teraz ešte mini story s gaštanmi. Zálusk som mala na ne už snáď začiatkom novembra. Lenže vtedy som sa k nim v žiadnom obchode nemohla dopátrať. A tak som to odložila až na vianočné trhy, kde som vedela, že určite budú mať aspoň tie pečené. Ako decko, keď sme ešte mali k dispozícii jedlé gaštany z voľnej prírody, sme si ich takto na jeseň varili ako večernú pochúťku a mňa zaliala vlna nostalgie.
Mimochodom, dnes už aj v Brne odštartovala zima v takom tom pravom zmysle slova, za oknami sa zabelelo ☺.
- 15 kusov varených gaštanov (tie varíme nasledovne: gaštany si narežeme do kríža a vo vode varíme asi 20 minút. Potom čo najrýchlejšie ošúpeme, pretože keď vychladnú, už to ide pomerne ťažko)
- kúsok zeleru
- maslo
- mleté čierne korenie, majoránka
Na plátku masla osmažíme na malé kocky nakrájaný zeler, aby chytil trochu farby. Zalejeme vodou, dochutíme mletým čiernym korením a majoránkou (pokojne i inými bylinkami, ale ja som chcela, aby čo najviac vynikli práve gaštany) a varíme 10-20 minút, kým zeler nie je polomäkký. Potom pridáme gaštany a varíme ešte 10 minút. Odstavíme zo sporáka a rozmixujeme ponorným mixérom.
Môj krém bol spočiatku tak hustý, že som vlastne vyrobila gaštanové pyré a tak som doliala ešte trochu vody, preto nechávam na vás, s akou konzistenciou budete spokojní a dajte vody podľa vlastného uváženia. Ja mám tento typ polievok rada naozaj hustých, aby v tom aj lyžička stála ☺.
Taktiež som sa obávala, aby tam toho zeleru nebolo príliš veľa a neprebil chuť gaštanov, ale strach bol zbytočný, bolo ho tam tak akurát a krém bol príjemný nasladkastý gaštanový, presne taký, ako som si predstavovala.
jedlé kaštany miluju, ted si je dost často kupuju v krámě, ale na trhách jsou dost předražený
OdpovedaťOdstrániťOni sú dosť drahé tak celkovo.. ako som vravela, tieto boli práve v akcii takmer za polovičnú cenu, no nekúp to :D Ale ja ich tiež zbožňujem.
Odstrániť