Viem, že mnohí z vás sú nesmierni milovníci pečiva a veľké percento by dokonca nikdy nebolo ochotné sa ho nikdy v živote, za žiadnych okolností vzdať. Rozhodla som sa potešiť vás týmto receptom na skvelý domáci chlebík, s vôňou byliniek, skvelou chuťou špaldovej múky, ktorá jemne pripomína orechy, vylepšený o nejaké to chrumkanie do slnečnicových a tekvicových jadierok. Pretože čo je lepšie, ako keď si môžete pochutiť na čerstvo upečenom chlebe, ktorý navyše prešiel vašimi rukami a viete, že sú v ňom presne tie suroviny, ktoré tam chcete práve mať?
Budeme potrebovať:
- 400 g špaldovej múky
- 1/2 kocky droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- štipku cukru do kvásku
- soľ podľa chuti
- 1 vajce (plus ďalšie na potretie)
- 3 PL oleja
- nasekané bylinky, najlepšie čerstvé, v horšom prípade i sušené (ja som pridala petržlenovú vňať, bazalku a rozmarín)
- hrsť tekvicových a slnečnicových semienok
Do múky v mise urobíme jamku, kde rozdrobíme droždie, zasypeme ho cukrom a pár lyžičkami teplého mlieka. Necháme vzísť kvások, trvá to len pár minút.
Keď je nakysnutý, k múke pridáme všetky ostatné suroviny (trochu semienok si však necháme naboku) a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu alebo do zdvojnásobenia svojho objemu.
Vykysnuté cesto preložíme do formy vyloženej papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajcom. Posypeme zvyšnými semienkami a pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi pol hodinu. Určite chlieb priebežne kontrolujeme a prípadne znížime ohrev.
Takto som si ho vychutnala dnes ráno: jeden krajček natretý pažítkovým gervais a obložený údeným pstruhom, druhý tradične s crunchy arašidovým maslom! Mňamka ♡♡♡
Mamka si ho tiež celkom pochvaľovala, preto vám odporúčam vyskúšať ho, určite neobanujete. A fantázii sa medze nekladú, dovnútra napokon môžete dať, čokoľvek sa vám zapáči. Ja by som prihodila trebárs ešte sušené paradajky alebo olivy. K bazalke by sa mi celkom hodilo ešte i oregano a dostal by tak pizzovú arómu. Dobrú chuť!
Páni, keď si kúpim hentaký plech tak to určite vyskúšam! Aj keď neviem do akej miery sa mi podarí vypracovať cesto, lebo doteraz bol každý pokus o to pomerne chabý...XD, moc mi to nejde...
OdpovedaťOdstrániťNa plechu vôbec nezáleží, toto bola napríklad obyčajná forma na srnčí chrbát. Dobre by sa to robilo aj v obyčajnej sklenenej jánskej mise tiež sme už skúšali. A s cestom si nerob starosti, šlo to krásne vymiesiť, aj antitalent ako ja to zvládne, takže musí už každý :D
Odstrániťtyjo, povedl se vám
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :* je naozaj chutný :)
OdstrániťJak já miluju slovenštinu - půl kocky a já už myslím na domácí zvířata :D No ale chlebík vypadá krásně, bylinky i pečivo miluju, takže ukládám !!!
OdpovedaťOdstrániť:D hahaa tak to ma teda dostalo! Neboj sa, čestne prehlasujem, že pri výrobe tohto chleba žiadne zviera neutrpelo újmu na zdraví :D
OdstrániťUrčite vyskúšaj, bylinky v tom sú super ;)