Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Vysokoškolák sa nezaprie: "vtipný" kvíz o jedle

utorok 21. januára 2014

Vysokoškolák sa nezaprie: "vtipný" kvíz o jedle

Bez svojho miláčika, vlastného notebooku, ktorý už nie je medzi nami {nech sú k nemu všetky nuly a jednotky milostivé}, sa cítim obmedzená i čo sa blogovania týka. Pri mamkinom počítači sa mi strašne nepohodlne sedí a nemám trpezlivosť tam zotrvať viac ako pol hodinu vkuse, pretože ma z toho bolí chrbát i zadok (túto informáciu ste určite potrebovali vedieť ☺). Preto nemám trpezlivosť babrať sa na ňom s fotkami a písaním dlhých článkov. Takže kým mi nepríde nové bábätko, budete musieť pretrpieť moje primitívne pokusy o náhradu. Je to na porazenie, pretože práve teraz, keď by aj bol čas na to, aby som sa vám primerane venovala, nemám k tomu prostriedky :(

Pôvodne som si myslela, že zosmolím nejaký poučný seriál o potravinách, ktoré bežne používam v kuchyni, ale to nájdete na každom druhom blogu, kde sú na to väčší odborníci ako ja a ich články sú určite poučnejšie a zmysluplnejšie, ako by mohli byť tie moje. Preto to zoberiem z iného súdka a prinášam vám strašne vtipný kvíz, dnes na tému vajce! Vybrala som si ho kvôli tomu, že sa jedná o potravinu, ktorá patrí medzi moje obľúbené a som presvedčená o tom, že mnohí z vás sú na tom rovnako. 

Takže, bez ďalšieho otáľania, poďme už na to!


☆ 1. Hnedé vajcia sú pre človeka lepšie ako biele 
  • A: pravda
  • B: nepravda

☆ 2. Moderná sliepka 21. storočia znáša väčšie vajcia, ako jej prababka. Ako sa tento fakt odrazí na samotnom vajci? 
  • A: škrupina je tenšia
  • B: nie je tam žiadny rozdiel
  • C: zvyšuje sa pravdepodobnosť dvojitých žĺtkov
  • D: škrupina je hrubšia


☆ 3. Akým spôsobom by si najčastejšie pripravovali vajce ľudia v stredoveku? 
  • A: surové
  • B: pečené
  • C: varené
  • D: smažené


☆ 4. Vajcia boli v minulosti aj súčasťou jednej tradície na svadbách vo Francúzsku. Akej? 
  • A: nevesta hádzala vajcia po ženíchovi, ktorý ich musel chytať tak, aby sa nerozbili
  • B: nevestin otec rozbil ženíchovi vajce na hlave
  • C: nevesta a ženích sa spolu o vajce museli podeliť a zjesť ho
  • D: vajce sa rozbíjalo na prahu nového domova

☆ 5. Je tento recept pravý? Zmiešajte v rovnakom pomere olivový olej a tureckú kávu. Pridajte ľubovoľný počet vajec ešte v škrupine a varte ich n veľmi malom ohni 12 hodín. 
  • A: áno
  • B: nie
☆ 6. Ktorý z nasledujúcich vitamínov nie je vo vajci prítomný? 

  • A: C
  • B: E
  • C: A
  • D: D

☆ 7. Reťazovitý útvar nachádzajúci sa v bielku slúži na: 
  • A: posilnenie škrupiny, takže sa tak ľahko nerozbije
  • B: je to pozostatok "pupočnej šnúry" pre kuriatko
  • C: obsahuje viac vitamínu B1 ako zvyšok bielka
  • D: udržuje žĺtok v centre vajca, kvôli jeho lepšej ochrane

☆ 8. Ktorá staroveká civilizácia verila, že nebo a zem boli dve polky obrovského vajca?  
  • A: Egypťania
  • B: Feničania
  • C: Gréci
  • D: Peržania

☆ 9. Ak vajce pláva na vodnej hladine, je staré. 
  • A: pravda
  • B: nepravda


☆ 10. Čo môžeme urobiť so škrupinou po zjedení vajca? 
  • A: zafarbiť, rozdrviť a poskladať do mozaiky
  • B: vyhodiť do kompostu
  • C: všetko zo zmieňovaného a omnoho viac
  • D: namaľovať tvár a zasadiť do nej žeruchu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

☆ Správne odpovede: 
  • 1B: Zložením sú hnedé i biele vajcia rovnaké, mnoho ľudí však verí, že sfarbenie škrupiny spôsobuje druh potravy, ktorú sliepky skonzumujú. To je mylná informácia, ide skôr o to, že hnedé sliepky častejšie znášajú vajcia s hnedou škrupinou, biele zase s bielou. Samozrejme, existujú výnimky!
  • 2D: Hoci sú vajcia väčšie, váha samotnej škrupiny sa za storočia vôbec nezmenila, teda je nutné aby rovnaká plocha škrupiny pokryla rozmernejšie vajce, stáva sa preto tenšou. 
  • 3B: John Cardy Jeafferson, historik, v roku 1875 napísal knihu "A Book about a Table", v ktorej podáva presný postup, ako zistiť, či je už vajce správne prepečené. Z tohto zápisu sa tak usudzuje, že to bol najčastejší spôsob prípravy vajca obyčajnými roľníkmi, ktorí zrejme nemali príliš veľa iných možností.  
  • 4D: Vajcia boli dlho považované za symbol nového života, takže sa stalo akýmsi prirodzeným znakom svadby. Zvyk mal zaistiť, aby sa novomanželom narodilo čo najviac detí. 
  • 5A: Tradičný židovský recept na haminodas totiž pokračuje nasledovne: "Zmes prenikne krížom cez škrupinu a dodá bielku jantárovú farbu, žĺtku zase šafránovú." Vajce pripravené týmto spôsobom údajne chutí ako tie najdelikátnejšie gaštany!   
  • 6A: Vajcia obsahujú až 13 vitamínov, no C medzi ne, bohužiaľ, nepatrí. Okrem toho v nich môžeme nájsť minerálne látky ako fosfor, železo a vápnik a tiež stopové množstvá zinku, iódu a selénu. Okrem toho, konzumáciou vajca pokryjete takmer 13% dennú doporučenú dávku bielkovín pre dospelého.  
  • 7D: Tieto povrázky sa odborne nazývajú chalaza a spájajú obe špičky vajca so žĺtkom, tak aby bol presne v strede. Vieme podľa nich zistiť čerstvosť vajca, pretože čím je staršie, tým viditeľnejšími sa stávajú. Nemusíme sa však báť, sú rovnako jedlé. 
  • 8B: A okrem nich verili v niečo podobné i starovekí Číňania. Podľa tých bol vesmír tvaru vajca, žĺtok reprezentoval Zem a bielko samozrejme oblohu nad nami. Vajíčko bolo symbolom úrodnosti a rodičia rozdávali zafarbené vajíčka svojím známym a rodine pri príležitosti narodenia dieťaťa. Zrejme odtiaľto pochádza zvyk maľovania kraslíc.     
  • 9A: Membrána tesne obaľujúca škrupinu zvnútra je zložená z dvoch vrstiev. Na zaoblenejšom konci sa tieto dve vrstvy oddeľujú a formujú malú bublinku naplnenú vzduchom. Škrupina vajca je porézna, to znamená, že "dýcha" a tak sa v tomto priestore časom hromadí vzduch. Čím viac sa bublina zväčšuje, tým sa vajce stáva ľahším a môže tak plávať na vode. 
  • 10C: Prirodzene, so škrupinou sa môžete vyhrať do sýtosti a využiť ju na množstvo vecí, záleží len sa stupni vašej kreativity. 


Tak čo, koľko bodov ste dosiahli? Pobavili ste sa aspoň trošku či naučili sa niečo nové?
Mali by ste záujem o ďalšie kvízy na spestrenie obsahu môjho blogu?
Vyjadrite sa, prosím, v komentároch! Som na ne nesmierne zvedavá!!

6 komentárov:

  1. jeee, spoustu věcí jsem vůbec nevěděla, díky ;D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. doufám že víš proč tě bolí zadek, moje milá:-*:( snad nový brzy přijde (nemyslím zadek:D).
    vajíčka jsou fajn, tak jdeme na to: moc jsem toho nevěděla :D a chci to z poslední fotky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, viem prečo :( modlím sa, aby už prišiel, som nedočkavá! :D {i keď ani novým zadkom by som nepohrdla :D}
      hmm.. ja by som si zas dala praženicu :D alebo volské oko?.. či omeletu? neviem, ja mám rada vajcia na akýkoľvek spôsob :D

      Odstrániť
  3. já miluju vejce, hlavně ty domácí. takovýhle článků bych klidně brala více. V Číně vozí lidé vejce na cesty jako svačinu i třeba je prodávají ve vlaku (vařený).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne? To som tiež nevedela. Ale dobrý nápad, keby mi niekto ponúkol varené vajce, určite by som neodmietla.

      Odstrániť