Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: "Vtipný" kvíz o jedle (2)

nedeľa 2. februára 2014

"Vtipný" kvíz o jedle (2)

Dnes sa opäť odpútame od receptov a túto nedeľnú chvíľku venujem nie síce poézii, ale nejakým tým faktom a zaujímavostiam o ďalšej mojej veľmi obľúbenej potravine, aby som tak rozšírila vaše obzory. Alebo možno aj nie.. Každopádne, bez ďalších dlhých rečí poďme k veci. Dámy a páni, usaďte sa, nažhavte mozgové závity, prichádza hviezda večera: pán AVOKÁDO! 


1. Pán Avokádo sa rád často necháva oslovovať i svojou prezývkou, čo myslíte, ktorá z uvedených to je?
A) bosorácke vajce (witch egg)
B) krokodília bobuľa (crocodile berry)
C) kuracie ovocie (chicken fruit)
D) aligátorova hruška (alligator pear)

2. Vedecký názov avokádovníka je Persea Americana, ktorý patrí do čeľade Lauraceae (vavrínovité). Ktoré z nasledujúcich plodín do tejto čeľade nepatrí? (uznávam, toto je ťažká otázka  - kto uhádne, nech si udelí dva body )
A) gáfor (camphor)
B) škorica
C) kašťa (sassafras)
D) banán

3. O pánovi Avokádovi sa všeobecne vie, že je tak trošku pri tele, rozumej: obsahuje veľa tukov. Ktoré druhy tukov to sú?
A) trans mastné tuky
B) polynasýtené tuky
C) mononasýtené tuky
D) nasýtené tuky

4. Mnoho ľudí zvykne pána Avokáda nesprávne škatuľkovať k zelenine, no on je hrdým príslušníkom ovocného národa. Aké je vlastne jeho občianstvo?
A) lusk
B) bobuľa
C) malvica
D) kôstkovica

5. No dosť bolo odborných názvov, prejdime radšej k ľahším otázkam. Predstavme si hypotetickú situáciu: pána Avokáda napadne svorka hladných psov. Rozmýšľajú, čo s ním urobiť:
A) vyhnú sa mu veľkým oblúkom, pretože časti avokáda sú pre psi toxické
B) psi avokádami opovrhujú a jednoducho ho ignorujú
C) s radosťou sa do neho zahryznú
D) pán Avokádo ovláda kung-fu a psov zmasakruje

6. Pán Avokádo nám o sebe prezradí jednu intímnu pikošku: v skutočnosti je takzvaným Hass avokádom, teda kultivarom (umelo vyšľachtenou rastlinou) s tmavozelenou, až nafialovenou farbou kože. V ktorom štáte má tento kultivar svoj pôvod?
A) Tennessee
B) Florida
C) California
D) Utah



7. Povráva sa, že len pár minút v prítomnosti pána Avokáda vo vás navodí afrodiziakálne opojenie. Sú tieto informácie pravdivé?
A) áno
B) nie

8. Pán Avokádo rád cestuje, no najlepšie sa aj tak cíti doma. V ktorom klimatickom pásme má postavenú svoju vilku?
A) tropickom
B) tundre
C) stepi
D) aktickom

9. Je načase pomaličky dať pánovi Avokádovi zbohom. Do akého veľmi obľúbeného pokrmu by sme ho mohli primiešať?
A) guacamole
B) nachos
C) tamales
D) totopos

10. Neľutujte pána Avokáda a s chuťou sa do neho vrhnite! Urobíte tak dobre pre svoje zdravie, pretože má na ľudský organizmus mnoho pozitívnych účinkov. Jedna schopnosť mu však i napriek tomu chýba a to:
A) posilnenie absorpcie živín
B) urýchlenie regenerácie končatín
C) znižovanie cholesterolu
D) prevencia rakoviny



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) D
Aligátorova hruška, z angličtiny alligator pear, často i avogado pear je iný názov pre avokádo. Zrejme to vzniklo ako slovná hračka práve od slova "avogado". Každopádne, avokádo vzhľadom trochu pripomína kožu aligátora. Pôvod slova je v starovekom "ahuacatl". Anglický výraz je odvodený od španielskeho "advocate", hoci dnes sa preň v španielčine používa výraz iný a to "aguacate". 

2) D
Medzi čeľaď vavrínovité okrem avokáda patria aj gáfor, kašťa či škorica. Tieto rastliny obľubujú mierne až tropické oblasti a mnoho druhov je vždyzelených. Naopak banány patria do čeľade Musaceae - banánovníkovité

3) C 
Polovica z celkového množstva kalórií, ktoré dodá telu avokádo je obsiahnuté práve v tukoch. Ide o mononasýtené tuky, ktoré sú zdravšie ako tie nasýtené. Okrem toho sú aj zdrojom proteínov, takže je veľmi vhodné najmä pre vegetariánov a vegánov, ktorí ich nedostanú zo živočíšnych zdrojov. 

4) B
Avokádo patrí k mäsitému ovociu a hoci má len jednu kôstku, na rozdiel od iných bobúľ, ktoré ich môžu mať viac, klasifikuje sa ako jedno-kôstková bobuľa. 

5) A
Kôra, listy, koža a semeno avokáda obsahuje persín, ktorý je toxický nielen pre psi ale i mačky, vtáky a kone. Môže im spôsobovať podráždenie čriev, zápchy, zvracanie či hnačky. Ovocie samotné však nie je nebezpečné, je dokonca zdraviu veľmi prospešné. 

6) C
Hass avokádo nie je jediným druhom avokáda, ale je najrozšírenejším v USA. Meno dostalo podľa Rudolpha Hassa, poštára, ktorý bol amatérskym šľachtiteľom a v roku 1935 dostal pre tento kultivar patent.

7) A
Aztékovia tento plod považovali za afdoriziakálne a plodnosť dávajúce ovocie. Volali ho "ahuacatl", čo sa zvykne prekladať ako semenník  najmä kvôli jeho tvaru a pretože na stromoch rastie veľmi často v pároch. Skutočne obsahuje živiny, ktoré sú blahodárne pre sexuálnu aktivitu, ako horčík, vitamín E a beta-karotén. 

8) A
Avokádovníky sa vyskytujú v tropickom, subtropickom a stredozemnom pásme. Nemajú príliš v láske mrazy a vietor a ich pôvod je pravdepodobne niekde v Mexiku. 

9) A
Ako prví si túto pochúťku pripravovali Aztékovia a nazývali ju "ahuacamolli" čo znamená "avokádová omáčka". Recepty na prípravu sa dnes naozaj rôznia ale základom sú: avokádo, cibuľa, koriander, paradajky, limetka a čilli, no je možné, že niektoré z týchto surovín do pôvodnej receptúry pridali už Španieli. 

10) B
Niektoré štúdie ukázali, že určité zložky v avokáde sú užitočné pri prevencii a boji proti rakovine prostaty, prsníkov a ústnej dutiny. Jednou takou zložkou je napríklad kyselina olejová. Avokádo obsahuje aj beta-sitosterol dobrý pri znižovaní hladiny cholesterolu. Glutathion, vitamín E a monosasýtené tuky zase podporujú činnosť srdca a pôsobia preventívne proti infarktu. Pri jednej štúdii sa navyše zistilo, že ľudia, ktorí si do šalátu pridali toto ovocie absorbovali do tela viac kartenoidov. Tie pomáhajú ochraňovať oči pred očnými chorobami. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uznávam, tentokrát to nebol asi jeden z tých najľahších testov, no mne sa (niekedy čistým tipom ) podarilo získať 7 bodov. A ako ste dopadli vy?

6 komentárov:

  1. to že je to příbuzné se skořicí jsem nevěděla, čekala jsem banán, stejně ho miluju :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to tiež celkom prekvapilo. A s banánmi sme na tom rovnako :D

      Odstrániť
  2. avokádo jsem ještě před pár lety nenáviděla, jednou mi ho naservírovali ve Francii s nějakou divnou hořčicí, ale pak jsem mu dala druhou šanci a není týden, kdy by jedno nepadlo u mě :D spoust jsem toho nevěděla, ale co, hlavně že je to dobré :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S avokádom je to často ošemetná situácia :D Buď ho človek miluje alebo nenávidí, nepoznám asi nikoho s názorom medzi.. a veru tak, hlavne, že je dobré!

      Odstrániť
  3. Avokádo pro mě asi vždycky bude taková zvláštnost... někdy mi chutná a jindy mám pocit jako bych jedla zmutované máslo :D Ale takové guacamole je nejlepší :)) Jinak super článek, víc takových!:) mám ráda, dky se něco nového dozvím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Guacamole je aj moje obľúbené :) a ďakujem, som veľmi rada, že sa článok páčil, do budúcnosti určite ešte nejaké plánujem :)

      Odstrániť