Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kakaové muffiny s černicami

štvrtok 8. mája 2014

Kakaové muffiny s černicami

Myslela som si, že dnes tento príspevok svetlo sveta neuzrie. Vonku bolo príliš krásne na to, aby sa mi chcelo tráviť čas nad klávesnicou. Bohužiaľ, počasie malo na vec iný názor a niekoľko výstavných exemplárov kumulov a kumulonimbov, prípadne nimbostratov mi skrížilo plány, takže vyhrievanie sa s knižkou na balkóne sa po pol hodinke skončilo. Ďakujte preto počasiu, že vás neochudobním o tento receptík na mňamózne muffinky. Oni si rozhodne zaslúžia svojich niekoľko minút slávy. Alebo i pár hodín.

To viete, čím viac potešiť osobu po operácii kolena, ako niečím chutným pod zub? Preto som včera rozžhavila rúru, chopila sa varechy, vyrabovala mrazničku a spatlala tieto malé zhmotnenia radosti! Haha, aká poetka zo mňa zrazu. To si nevšímajte, asi som za tých pár minút na slniečku dostala úpal..

Na 15 kusov muffiniek potrebujeme:
  • 125 g masla
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 žĺtka
  • 4-5 PL mlieka
  • sneh z 3 bielkov
  • 225 g polohrubej (či nejakej celozrnnej) múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 kopcovitá PL (holandského) kakaa
  • 2-3 hrste mrazených černíc
  • (nasekaná čokoláda)
Maslo, cukry a žĺtka spolu dobre vymiešame, následne zalejeme mliekom a znovu premiešame. K zmesi pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom. Dobre vymiešame, cesto je celkom husté. Na záver pridáme sneh vyšľahaný z troch bielkov. Zmes sa snažíme miešať zľahka, aby nám cesto príliš nepadlo. Prisypeme černice, prípadne iné ovocie či nasekanú čokoládu (alebo pokojne i oriešky). 


Potom lyžicou plníme do košíčkov alebo silikónovej formy, nie úplne doplna, pretože muffiny ešte vyskočia. Dáme piecť do rozohriatej rúry, na 15 minút pri 200°, zvyšných 10 - 15 minút 180°. Či sú hotové kontrolujeme špajdľou. 



Vyberieme ich z formy a necháme vychladnúť a potom sa do nich môžeme smelo vrhnúť! Tak čo poviete, dali by ste si jednu dve, tri, všetky?




4 komentáre: