Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Čaje kam sa podívaš + "vtipný" kvíz

utorok 6. januára 2015

Čaje kam sa podívaš + "vtipný" kvíz

Po sviatkoch to u nás vyzerá tak trochu podľa hesla: Najprv hojnosť, potom ho*no", teda slušnejšie povedané, že žijeme buď zo zásob, alebo varíme jednoducho. Preto sa ozývam zase po dlhšej pauze. Jej príčinou je navyše aj fakt, že štátnice sa približujú míľovými krokmi a ja som nútená zase raz hľadieť do nezáživných skrípt. S touto témou je úzko spojená aj idea dnešného príspevku.

Čaje. Hovorte mi čajová kráľovná. Keďže mne sa chuť kávy hnusí a energeťáky do mňa nikto nedostane ani pod nátlakom, energiu si musím dodávať inými života budičmi. Čajíky zbožňujem, môžem sa nimi nalievať od rána do večera. Síce pochybujem, že to má na môj organizmus až taký účinok, ako by som si želala, ale i placebo efekt urobí svoje.

Zhora a zľava doprava: zelený Šťavnaté mango, Pu Erh Welness Guarana, Loyd Ananás & Hruška, Lipton Strawberry Cupcake, Rooibos Pretty Woman, ovocný Rozprávkový sen, ovocný Divoká višňa, zelený Malina & mäta, biely Jahoda & aloe, biely Karibská noc.. v zábere ešte chýba zelený Jahody v šampanskom a nejaké urologické pre mamku :D

Najhoršie je, že kamarát, môj verný dodávateľ kvalitného čajového materiálu koncom novembra odletel do Kostariky na konferenciu (prudká závisť..) a hoci je už dávno naspäť, doteraz sa mi s ním nepodarilo stretnúť, preto sa moje zásoby zredukovali na nulu. Musel preto prísť na rad plán B a vybaviť sa svojpomocne. Takže sypanými čajmi z miestneho obchodíka alebo obyčajnými vreckovými zo supermarketu. Z posledných menovaných mi najviac vyhovujú tie v pyramídových sáčkoch, pretože majú lepšiu schopnosť difúzie (pardon za výraz, profesionálna deformácia..).

Najnovšie prírastky.. v Brne mám pyramídové čaje Lipton s príchuťami Blueberry Muffin a zelený Asian White. Okrem nich ešte nejaký červený čaj od spomínaného kamaráta a úbohý zvyšok Matcha. Možno vám pridám niekedy foto, ak si a to spomeniem :D
EDIT{16.1.2015}: Ako som sľúbila, dopĺňam fotku :) Plus ešte Pear Chocolate Inspiration, na ktorý som zabudla
Ale aby to nebol len tak článok o ničom, rozhodla som sa na záver pripojiť krátky testík o čaji, aby ste si zase raz rozšírili svoje obzory a prípadne sa dozvedeli niečo nové.

Čaj patrí medzi najrozšírenejšie nápoje na svete, no spôsoby jeho prípravy sú v každej krajine iné.

1. Existuje sladký "slnečný" čaj, ktorý sa veľmi príjemne popíja najmä v lete. Názov dostal vďaka špecifickému spôsobu prípravy. 
A) pripravuje sa v žltej nádobe
B) pridaním listov usušených na slnku pre ich korenistú príchuť
C) umiestnením pohára s vodou a čajovými listami na verandu na priame slnko
D) uvarením čaju v jablkovej šťave

2. Z čínštiny pochádza slovíčko gaiwan. Čo presne znamená?
A) krémové sladidlo
B) špeciálna šálka, do ktorej vypľúvate príliš horúci čaj, aby sa ochladil
C) miska s vekom, ktorá slúži na varenie i pitie čaju
D) lyžička, pomocou ktorej vyberieme vylúhované listy pred samotným pitím

3. Caydanlink je špeciálna dvojitá varná kanvica používaná pri istom druhu čaju. Ktorý druh, populárny najmä v jednej krajine patriacej medzi popredných konzumentov čaju to je?
A) čínsky
B) turecký
C) bolívijský
D) španielsky

4. Pripravili sme si lahodný čaj v hlinenej nádobe Yixing a nasleduje tá menej príjemná časť: umývanie riadu. Určite ju nechceme zničiť, preto najvhodnejším spôsobom, ktorý môžeme zvoliť je:
A) bože, je to len riad, šup s ním do umývačky
B) naliať doň jar a nechať účinkovať cez noc
C) intenzívne vydrhnúť drôtenkou
D) opláchnuť pod tečúcou vodou a nechať voľne uschnúť

5. Masala chai nevyžaduje žiadne efektné nádoby či inštrumenty na prípravu, jeho špecifikum je niekde inde. Pridáva sa totiž do neho mlieko a to priamo počas varenia. Pochádza z Indie a tam sa do neho pridáva typicky:
A) kokosové mlieko
B) byvolie mlieko
C) mandľové mlieko
D) sójové mlieko

6. V mnohých severoafrických regiónoch, napríklad v Maroku, čaj sa do šálky lieva zo značnej vzdialenosti. Prečo?
A) aby sme napojili aj mačky, ktoré ho budú chlípať jazykom zo vzduchu počas toho, ako ho nalievame do šálky
B) aby sme vytvorili na hladine penu a zmenili tým trochu chuť čaju
C) aby sme súperili s ostatnými, kto to dokáž z väčšej výšky bez toho aby rozlial
D) aby sme dali čaju viac času na vylúhovanie, kým nalievame vodu

7. Národným nápojom v Malajzii je Teh tarik charakteristický hustou a nadýchanou štruktúrou. Ktorá prísada nesmie chýbať pri jeho príprave?
A) maslo vyrobené z mlieka jaka
B) kondenzované mlieko
C) jedlá sóda
D) kúsky chleba nasiaknuté čajom

8. Pri príprave čaju zvyčajne potrebujeme nejakú nádobu na varenie, čo však s čajmi, ktoré sú také husté, že okrem toho potrebujeme aj mixér alebo mažiar? Ktorý z uvedených čajov má takú neobvyklú štruktúru?
A) Pu Erh
B) cejlónsky čaj
C) tibetský maslový čaj
D) Kombucha

9. Chifir je čaj, ktorý sa varí tak, že listy rozložíte na hladinu vody a necháte ich, nech sa voľne usadia na dno. Tento nápoj je horký, preto sa často pije tak, že do úst si vložíte nejaké sladidlo a pomedzi zuby si usrkujete zo šálky. Pre ktorú krajinu je tento čaj typický?
A) Kanada
B) Rusko
C) USA
D) Austrália

10. Tetsubin je nádoba pochádzajúca z Japonska a používa sa pri varení všeobecne, nielen na čaj. Akým spôsobom ideálne by sme mali priviesť vodu k varu v tejto nádobke? 
A) vo vnútri sopečného prieduchu
B) nezohrievame ich, používajú sa pri príprave čaju na studeno
C) nádobu uložíme do liatinového kotlíka
D) nad priamym ohňom z dreveného uhlia

--------------------------------------------------------------------------------------------------

A ako to má byť správne?

1C) Aby sme pripravili "slnečný čaj", stačí pohár s vodou a listami postaviť na priame slnko na niekoľko hodín, počas ktorých sa sám uvarí. Môžeme použiť čajové listy, mätové listy, dokonca obyčajné vrecko s čajom. Zvykne sa do neho pridávať ešte sirup, je to typické najmä pre južanské kultúry.

2C) Je to uzatvorená miska určená na varenie a zároveň sa z nej čaj i pije. Pozostáva z misky, pokrievky a tanierika. Čaj varíme v miske, niekedy s vrchnákom, inokedy bez neho, záleží to od druhu čaju. Potom, z misky priamo pijeme, no je dôležité, aby sme použili všetky tri súčasti gaiwanu, čo si vyžaduje istú dávku zručnosti, najmä keď zohľadníme fakt, že tekutina je horúca. Veko zabraňuje listom aby nám prekážali v pití, pretože ich ním pridržiavame. Gaiwan pochádza už z dynastie Ming, no tie novodobé sú v porovnaní s nimi o niečo menšie. Navyše v minulosti sa pri príprave čaju používalo menšie množstvo listov, ako je tomu dnes.

3B) V tejto špeciálnej dvojitej nádobe sa varí pravý turecký čaj. Voda sa naleje do väčšej nižšie posadenej kanvice a čaj sa lúhuje v hornej komore v malom množstve vody. Servírujeme ho tak, že silne koncentrovaný čaj z vrchnej nádoby rozlejeme do šálok a voda zo spodnej komory slúži na jeho zriedenie podľa chuti toho, kto čaj pije. Na osladenie slúži repkový cukor a tradične sa pije bez pridania mlieka (akéhokoľvek druhu, rastlinného či normálneho).

4D) Yixing je veľmi zvláštna nádobka na prípravu čaju. Nikdy by sa do nej nemala liať vriaca voda, vždy sa musí nechať mierne ochladiť predtým, ako ju do nej nalejeme, dokonca sa čaj v nej lúhuje kratšie, ako je to obvyklé pri iných metódach. Takto môžu byť čajové lístky použité aj niekoľkokrát (prvý nálev sa ani nepije, slúži len na vypláchnutie misky). Misky sú malé, takže čaj sa veľmi rýchlo ochladzuje, ale na druhej strane, keďže je ho málo, vypijete ho vždy rýchlejšie ako stihne byť studený. Pri umývaní sa vyvarujte akýmkoľvek čistiacim prostriedkom a už nech vám za žiadnych okolností nenapadne použiť drôtenku! Materiál, z ktorého je miska vyrobená totiž vsakuje chuť čaju, čiže by ste sa tak obrali o ten pôžitok z pribúdajúcich nálevov, ktorý je na tom najlepší. Fanatici majú dokonca pre každý druh čaju iný yixing.

5B) Masala chai pripravujeme varením všetkých ingrediencií dohromady a pevné súčasti sa potom precedia (odborne sa táto metóda nazýva dekokcia). Je to rozdiel oproti obvyklému postupu, kedy mlieko pridávame už do hotového nálevu. Na ochutenie je povolené použiť široké spektrum sladidiel, niekedy sa namiesto sladidla a mlieka použije už mlieko kondenzované. I tu sa však môže metóda varenia líšiť, niekto pridáva k vode a mlieku koreniny už na začiatku varenia, niekto až po ich zovretí.

6B) Hoci to môže znieť čudne, naozaj zmenou výšky, z ktorej nalievame čaj do šálky môžeme mierne zmeniť jeho chuť. Vzdialenosť od šálky ovplyvňuje "prevzdušnenie" čaju a takisto vytvára penu na hladine. Je možné, že nalievanie z väčších výšok sa využíva aj pre sekundárny efekt, ktorý pri tom vzniká; prevzdušňovanie jednoducho čaj ochladzuje a je možné ho piť okamžite.

7B) Teh tarik je mliečny nápoj, s ktorým sa bežne stretávame v krajinách juhovýchodnej Ázie a jeho pôvod siaha do Malajzie.Uvarený čaj sa zmieša s kondenzovaným mliekom, pretože malajský čaj je veľmi ostrý a výborne sa jeho chuť snúbi práve s hustým, krémovým sladkým kondenzovaným mliekom. Nápoj sa rozdelí do dvoch nádobiek niekoľkokrát z rôznej výšky, čo spôsobí nielen jeho ochladenie, ale pomáha to zmiešaniu mlieka s čajom a vytvorí sa tak nadýchaná pena navrchu. Proces nalievania týmto spôsobom sa nazýva "ťahanie", teh tarik doslovne znamená ťahanie čaju.

8C) Tibetský maslový čaj denne pijú, neuhádnete, v Tibete! Pripravuje sa s jačím maslom (áno, naozaj je to jak, dobre čítate) a soľou! Typicky sa pripravuje až pol dňa. Tak dlho necháme variť čajové listy vo vode, potom ich odstránime z nálevu, ten pridáme do nádoby s jačím maslom a soľou a dobre pretrepeme. Zmes sa takto mieša, až kým sa nesfarbí do fialova a nezhustne. Vtedy sa naleje do hlinených šálok. Bohužiaľ, táto metóda nie je aplikovateľná pre každého (však kto už len má jačie maslo, všakže?), preto sa ako náhrada odporúča použiť akékoľvek maslo a pretrepávanie môžeme vykonať pomocou mixéra. Samozrejme, idete do toho s tým rizikom, že to už nebudete piť tradičný tibetský čaj.

9B) Chifir je veľmi silný tmavý čaj podávaný v Rusku. Tento horký a kyslý čaj sa varí dovtedy, kým sa čajové listy z hladiny neusadia na dne nádoby. Vtedy je hotový a pije sa s rôznymi sladidlami a mliekom, aby sa zmiernila jeho sila. Niektorí fajnšmekri ho však pijú v čistej forme, musí sa však jen pomaly usrkovať, pretože pri väčších dúškoch hrozí, že vás môže napnúť na vracanie.

10D) Tetsubin je tradičný liatinový japonský hrniec, ktorý sa nahrieva nad dreveným uhlím. Hoci tieto hrnce boli populárne celé stáročia, v priebehu 19. ich používanie rapídne pokleslo kvôli objaveniu sa jednoduchších metód varu vody. Používajú sa aj dnes, no rozhodne v menšej miere a skôr pri varení iných jedál, než práve čaju.

Tak ako ste dopadli? Koľko máte správnych odpovedí? Naučili ste sa niečo nové?
Ospravedlňte, prosím, môj chabý preklad a vetné formulácie, niektoré vyzerajú, ako by to vyliezlo z neandertálca, ale spísať tento text mi trvá už takmer tri hodiny a ja už nemám silu to po sebe kontrolovať :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára