Mrzí ma, že som sa zase na dlhšiu dobu odmlčala, ale dve veci: po a) zase raz som prekročila rieku Moravu, čo znamená, že doteraz som bola vybavená zásobami z domu, po b) s nosom nad Maxwellovými rovnicami sa veľa príležitostí na varenie nevyskytne.
Vlastne.. stane sa, že vám z toho tak zašibáva, že už vidíte vzorce aj tam, kde rozhodne byť nemôžu. Tak som zaviedla novú rovnicu, dúfam, že ju raz po mne pomenujú..
brokolica + pizza = nebíčko v papuli 2
Na brokolizzový základ:
- menšiu hlávku brokolice (prekvapivo)
- 1 vajce
- 50 g syra typu Feta
- bylinkovú soľ, oregano a bazalku podľa chuti
- sterilnú gázu! (ale tú, zaprisahávam vás, nejedzte!)
Na oblohu:
- domáci kečup
- hrsť zelených olív
- 50 g syra typu Feta
Brokolicu umyjeme a nahrubo nastrúhame na strúhadle (kto má, môže použiť kuchynský robot, ale bez problémov to ide i bez neho). Tento brokolicový bordel nasucho opečieme na panvici, aby sa vyparila prebytočná voda, až kým nezačne trochu hnednúť. Bordel vysypeme na gázu a skrúcame ju čo najmocnejšie to ide, aby sme z brokolice odstránili naozaj akúkoľvek tekutinu. Len tak dosiahneme, že cesto bude chrumkavé.
Vyžmýkanú brokolicu preložíme do misky, zmiešame vidličkou s vajcom a postrúhaným syrom a ochutíme soľou, bazalkou a oreganom. Túto zmes uťapkáme na plech s papierom na pečenie do tvaru tenkej placky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200° na 10-15 minút.
Potom brokolizzu vyberieme, potrieme domácim kečupom (alebo obľúbenou omáčkou) a obložíme všetkým, čo máme radi. Takže v tomto konkrétnom prípade hrsťou olív a Fetou. Pizzu vrátime naspäť do rúry a pečieme ešte aspoň 10 minút.
Jasné, že si na pizzu môžete dať úplne čokoľvek, od šunky a klobásy, cez tuniaka a cibuľu po ďalšie druhy zeleniny ako paradajky, papriku, ružičkový kel, špenát a rukolu či dokonca ovocie (trebárs ananás a brusnice). Ja som mala aktuálne k dispozícii toto. Viac by sa mi tam zrejme hodil typ syra, ktorý má lepšie vlastnosti tavenia, ako mozzarella, niva či eidam, ale aj takto to bolo výborné. Preto neváhajte a pečte!
Akú pizzu máte najradšej? Uprednostňujete zeleninu, alebo mäso musí byť za každú cenu?
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára