Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Letný šalát s grilovanou nektarinkou

piatok 9. júna 2017

Letný šalát s grilovanou nektarinkou

Leto, slnko, teplo, záhradné posedenia, áno, konečne je tu to nádherné obdobie. Škoda, že si ho môžem vychutnávať maximálne cez víkend, pretože inak trčím v práci. Ale to má tak drvivá väčšina z nás. Navyše, zákony schválnosti fungujú lepšie, ako tie obyčajné fyzikálne, preto sa často stáva, že akurát cez voľno je počasie totálne nanič. Ale meteorológovia na nasledujúce dni hlásia pekne, takže budem vzývať všetky vesmírne sily, aby sa to splnilo. S faktormi uvedenými v prvom riadku sa môj organizmus nalaďuje na aktuálnu vlnu a chutia mu iné veci, ako povedzme v zime. To je logické a prírodou dané. Preto nemám v úmysle sa tomuto vnútornému kódu brániť a poslúchnem. Napríklad tým, že budem bachor pchať haldami šalátu, čerstvou zeleninou, ktorá pri troche šťastia nie je od koreňa k vňati napumpovaná chemikáliami, sezónnym ovocím (broskyne, marhule, nektarinky! tak veľmi ste mi chýbali!!) a surovinami, ktoré nepotrebujú tepelne spracovať, alebo len minimálne a dajú sa konzumovať na studeno. Pretože to je to, o čom zrejme všetci budeme snívať. O tomto a mrazených pochúťkach v čase najväčších horúčav. Napriek tomu, že dnešný šalát obsahuje len pár základných surovín, poriadne ma oslovil a tak chcem svoje nadšenie zdieľať s vami. Hovorila som to predtým, ale zopakujem to znova: kedysi som mala obrovský problém stotožniť sa s myšlienkou kombinovať slané jedlá, predovšetkým tie obedové so sladkými zložkami. Ovocie v iný čas ako na raňajky? Nemysliteľné! Človek je však tvor v neustálom vývoji, čo mu vyhovovalo v pondelok, nemusí už v stredu večer. Takže aj moje názory sa menia, čo môže byť benefitom pre vás, pretože tým pádom vám môžem prezentovať širšie možnosti receptov a tipov do kuchyne. Dúfam, že z toho máte aspoň trochu radosť.

Na jednu porciu:
  • 1 nektarinku
  • štipku škorice
  • ¼ avokáda
  • 3 plátky zaúdenej šunky (96% podielu mäsa)
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • 1 ČL balzamikového octu
  • trochu talianskeho korenia
Nektarinku prekrojíme napoly, poprášime škoricou a na grilovacej panvici z oboch strán ugrilujeme, kým sa neobjaví charakteristická vzorka. Voliteľne môžeme na panvici opiecť aj plátky šunky (hlasujem za!). Na tanier rozložíme listy šalátu, pofŕkame ich octom, ochutíme korením a premiešame. Na šalát uložíme nakrájané avokádo, šunku a grilovanú nektarinku. Opäť môžeme ochutiť octom či korením a podávame. 






Čo poviete? Veľmi svieži, letný a hravý šalát, jednoduchý ako facka, zato tak chutný. Ak ste leniví, či nemáte čas zdržiavať sa s postávaním pri sporáku, grilovanie sa dá vynechať a ovocie použiť čerstvé, ale tých pár minút si skúste nájsť, neoľutujete. 
Ako ste na tom vy so slano-sladkým párovaním? Je vám proti srsti alebo plne vyhovuje vašim maškrtným jazýčkom? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára