Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Ázijské bravčové mäsové guľky s kari omáčkou a grilované šampiňóny v horčicovej marináde

utorok 22. mája 2018

Ázijské bravčové mäsové guľky s kari omáčkou a grilované šampiňóny v horčicovej marináde

Ahoj a zároveň dovidenia!
Nestíham!
Ale že kriticky!
A tak bez dlhých rečí a zdržiavania, pustite sa do varenia týchto výnimočných mäsových guľôčok. S lahodnou kari omáčkou. A marinované šampiňóny ako bombastická príloha.

Guľky:
  • 250 g mletého bravčového
  • malú cibuľu
  • 1 ČL mletej papriky
  • zelerovú a petržlenovú vňať
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • citrónovú šťavu
  • štipku zázvoru
  • podľa chuti korenie garam masala
  • podľa chuti soľ a korenie
Omáčka:
  • malú cibuľu
  • kelímok smotany na varenie (alebo šľahanie)
  • kúsok masla
  • 1 ČL kari korenia
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 0.5 ČL kurkumy
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipku zázvoru
  • podľa chuti korenia garam masala
  • podľa chuti soľ a korenie
Šampiňóny:
  • niekoľko veľkých čerstvých šampiňónov
  • 1 PL výraznej horčice (napríklad so zeleným korením)
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 ČL ustricovej omáčky
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • soľ, korenie, paprikové vločky podľa chuti
Cibuľu a čerstvé vňate posekáme na jemno, pridáme do misky s mletým mäsom a ochutíme paprikou, prelisovaným cesnakom, citrónom, zázvorom, garam masala, soľou a korením. Poriadne premiešame, najlepšie rukami. Formujeme guľky o niečo väčšie ako ping-pongová loptička. V panvici ich na troche masla sprudka opečieme, len aby chytili farbu. Preložíme ich bokom.
Do výpeku vložíme ďalšiu najemno nasekanú cibuľu, speníme ju do sklovita, pridáme koreniny: kari, koriander, kurkumu, zázvor, garam masalu, soľ, mleté čierne a prelisovaný cesnak. Vlejeme dnu smotanu a privedieme k varu. Do panvice vrátime naspäť bravčové guľky a varíme ich, kým nie sú mäkké a šťavnaté a omáčka má tak polovičný objem. Ak sa redukuje príliš rýchlo, zmiernime plameň a podlejeme ďalšou dávkou, prípadne vývarom a ešte lepšie kokosovým mliekom pre správny ázijský nádych.


Šampiňóny očistíme, prerežeme priečne na polovice a naložíme ich do marinády: zmiešame horčicu, sójovú a ustricovú omáčku, citrónovú šťavu a koreniny. Odložíme bokom aspoň na pár hodín, nech huby dobre nasiaknu tekutinou. Na grilovacej panvici ich potom z oboch strán opekáme, kým nenadobudnú charakteristickú vzorku.
Podávame najlepšie s čerstvou zeleninou ako šalátovú Buddha misku. 





Majte sa krásne a nenaháňajte sa ako ja. Potom by ste to mohli ľutovať a verte mi, prepracovanosť ešte nikdy nikomu neprospela. Obetujte chvíľku pri sporáku a tvarujte roztomilé guľôčky!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára