Pri pečení tohto koláčika som v kuchyni absolvovala svoje dve premiéry.
- Prvýkrát som použila teplovzdušnú rúru, ktorú máme na byte síce už takmer dva mesiace, ale doteraz som sa jej vyhýbala, pretože som sa bála, ako sa s ňou bude pracovať. Strach bol zbytočný, nepripravila mi žiadne nepríjemné prekvapenie.
- Po prvý raz som použila moju tortovú formu (konečne!!). Tá si pekne dlho hovela v skrinke a čakala na ten správny okamih. Napokon prišiel.
Toľko k úvodu, prejdime už na recept.
Potrebovať budeme:
- 2 a 1/2 hrnčeka špaldovej múky
- 1 PL škorice
- 1 PL prášku do pečiva
- 2 kopcovité PL medu
- 1/2 ČL soli
- 2 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- 1/4 hrnčeka olivového oleja
- 2 stredne veľké jablká
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- 40 g 74% horkej čokolády
V jednej mise zmiešame dokopy všetky suché ingrediencie, hlavne sa snažíme rovnomerne zapracovať kypriaci prášok. V druhej mise vymiešame zase mokré prísady. Tie prilejeme k suchým a zľahka zmiešame na hustejšie cesto. Pridáme očistené a na kocky pokrájané jablká a orechy. Na veľkosti nezáleží (haha ☺), ale ja mám radšej, keď sú jablká i oriešky vo väčších kusoch, aby som sa mala do čoho zahryznúť. Cesto vlejeme do formy; buď vymazanej a vysypanej múkou, alebo vystlanej papierom na pečenie. Povrch uhladíme a snažíme sa, aby jablká boli rozdistribuované rovnomerne. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 20 - 25 minút. Kontrolujeme ho špajdľou. Na záver si nad parou rozpustíme asi 40 g kvalitnej horkej čokolády a koláč po miernom vychladnutí dozdobíme.
Tento koláč určite musíte vyskúšať! Ja viem, toto vám odporúčam snáď v každom druhom príspevku, ale teraz to myslím smrteľne vážne. Že bol výborný dokazujú reakcie mojich spolubývajúcich. Dnes ma celý deň dievčatá zdravili s dodatkom, že koláč bol skvelý, zmizol z povrchu zemského v priebehu dvoch hodín. Nechcem sa chváliť (fakt nie, vážne ☺), len vás tým chcem navnadiť na to, aby ste si ho upiekli. A pritom sa skladá zo samých zdravých vecí. Špaldová múka vášmu telu dodá kopec vlákniny, med, jablká i škorica nálož vitamínov. A čokoláda je vlastne takisto zdravá, ako ste už určite niekde počuli ☺.
Tak vyzerali moje dnešné raňajky: koláčik spolu so syrom gervais zmiešaným s bielym jogurtom. Predsa len, nejaké bielkoviny navyše nie sú na škodu.
A tu vidíte porciu, ktorú som odniesla kamarátovi (ako poďakovanie za pozvanie na čaj). Neuveríte, ale pri písaní tohto článku mi poslal správu s textom: koláč je super! No nie je ten chlapec zlatý? ☺
Tak neváhajte, varecha do ruky a hor sa piecť!
No ten vypadá kraaasne :-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem pekne :*
OdstrániťÓ, to vyzerá skvostne ...mňam...X)
OdpovedaťOdstrániťĎakujeem :)
Odstrániťvôbec mi nechutil,tvrdý ako skala,a jablká sa tam vôbec nehodia...určite dať menej múky
OdpovedaťOdstrániťTo mi je veľmi ľúto :( mne sa zdalo množstvo múky primerané..
OdstrániťPodla mna teda najuzasnejsi kolac aky som kedy jedla:) dala som sice viac jablk, lebo som ich mala vela a nevedela som co s nimi a trochu pernikoveho kypriaceho prasku, a bol naozaj dokonaly,:) nic lepsie som uz veeeelmi dlho nejedla:) mnam;) dakujem za super recept:)
OdpovedaťOdstrániťJééééj ďakujem!! Ani nevieš, ako mi to zdvihlo náladu! Som naozaj rada, že koláč chutil :) a ešte raz ďakujem!
OdstrániťSkúsila som, ale bolo to prvý aj posledný krát, koláč sa ani po dlhom čase nedopiekol a aj tá upečená časť chutila ako čistá múka, vôbec to nemalo chuť a nebolo to ani sladké.
OdpovedaťOdstrániťMrzí ma, že ti/vám nechutil. Ja by som ho hneď ale nezavrhovala, možno nabudúce viac dosladiť a ubrať trochu múky a mohlo by to byť viac podľa tvojho/vášho gusta.
OdstrániťAvšak ďakujem aj za takýto komentár, nechám sa rada poučiť. Pekný deň!