Naša família ich má celkom rada hneď z (minimálne) dvoch dôvodov: z jednej dávky sa ich spraví milión a uspokoja tak žalúdky nášho mnohopočetného príbuzenstva, výborne sa prenášajú v nejakej krabičke, pretože náplň nevyteká, netopí sa a decká za z nich okamžite neobabrú. Ideálne na cesty a pri príležitostiach rodinných osláv, či ako menší snack ku grilovačke.
Keďže tento týždeň sa u nás schyľuje ku dňom D, rozumejte: sestra má dôležitú skúšku zo všeobecného lekárstva a mamka štátnicu zo špecializácie zdravotnej sestry, celkom sa nám hodilo siahnuť po tomto recepte, aby si v prípade hladu nemuseli robiť starosti s jedlom. Množstvá sme zredukovali na polovicu, predsa len, kysnuté pečivo je najlepšie čerstvé a nepotrebovali sme ho na mraky. V rozpise uvediem suroviny tak, ako ich má mamina v receptári, teda v celej dávke..
Na cesto:
- 1/2 l mlieka
- 1 kocku droždia
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 kg polohrubej múky
- 2 ČL soli
- 1 dl oleja
Mlieko ohrejeme aby bolo vlažné, rozmrvíme doň droždie, pridáme cukor, zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, prilejeme olej a potom i kvások. Dobre vymiesime, cesto sa úplne musí odliepať od stien nádoby. Pod utierkou necháme kysnúť na dvojnásobok objemu. Medzitým si pripravím plnku.
Na plnku:
- 250 g masla
- 2 žĺtky
- 2 ČL soli
- 2 ČL vegety
- tavený syr podľa chuti
- 5 - 7 prelisovaných strúčikov cesnaku, takisto podľa chuti
Maslo zmiešame so žĺtkami, soľou, vegetou, cesnakom a syrom do pasty, nevadia ani menšie hrudky, tie sa rozpustia pri pečení.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 bochníky, každý ešte dobre premiesime a vyvaľkáme na obdĺžniky. Každý potrieme štvrtinou plnky a zvinieme do roládky. Z nej krájame trojuholníčky.
Vrch potrieme bielkom, ktoré nám zostalo. Posypeme strúhaným syrom, prípadne sezamom či inými semienkami.
Trojuholníky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rozohriatej rúre pečieme pri 200° asi 20 minút, kým nebudú na povrchu zlaté. Na plechu necháme mierne vychladnúť, môžeme servítkou zbaviť vyškvareného tuku a preložíme do nádoby.
ty jsou perfektní :) miluju receptový "sešity"
OdpovedaťOdstrániťTie majú niečo do seba, to je jasné ☺ Celé upatlané a olepené, zaprášené od múky, pofŕkané čokoládou ☺ hotový poklad!
Odstrániť