Keďže sme potrebovali spáchať pokrm, ktorý by vystačil na dva dni a navyše, akurát bola v mäsiarstve akcia na kuracie štvrte, voľba bola jasná. Pripravte si teda spolu so mnou toto kyslasté bylinkové kuriatko.
Budeme potrebovať:
- 4 kuracie štvrte
- olej
- rozmarín a bazalku
- korenie 4 farieb, čili, soľ
- veľkú cibuľu
- celú hlávku cesnaku
- 1 jarnú cibuľku
- šťavu z 1 citróna
Kuracie štvrte umyjeme a vložíme do pekáča vytretého olejom. Do misky vyžmýkame jeden citrón, pridáme podrvené korenie 4 farieb, soľ, čili, tymián i bazalku (čerstvé bylinky nasekáme nadrobno). Pridáme ešte asi lyžicu oleja a dobre premiešame.
Celú masu dôkladne votrieme do stehien. Do pekáča pridáme cibuľu nakrájanú na hrubé polmesiačiky, celú nevylúpanú hlávku cesnaku zbavenú iba vonkajšej šupky a nahrubo nakrájanú jarnú cibuľku.
Môžeme ešte raz všetko posypať korením a vložíme do predhriatej rúry piecť na 30 minút pri 200°. Potom teplotu znížime na 180°, podlejeme vodou a pekáč zakryjeme alobalom. Pečieme ďalších 30 minút.
Napokon alobal odstránime a dopekáme ešte štvrť hodinu, aby sa na povrchu kože vytvorila chrumkavá kôrka. Hotovo! Ako prílohu podávame ryžu alebo zemiak (ja som si ho pripravila v šupke v alobale) a mrkvovo-kalerábový šalát (z domácej zeleninky od starkej, mňaaaam! ☺).
Napokon alobal odstránime a dopekáme ešte štvrť hodinu, aby sa na povrchu kože vytvorila chrumkavá kôrka. Hotovo! Ako prílohu podávame ryžu alebo zemiak (ja som si ho pripravila v šupke v alobale) a mrkvovo-kalerábový šalát (z domácej zeleninky od starkej, mňaaaam! ☺).
Tým cesnakom uprostred si to zabila! Ale v dobrom :) Milujem chuť cesnaku a ja ako krutý lovec a krvilačná beštia toto istotne vyskúšam :) Inak pred nedávnom som sa tebou inšpirovala. Kelové závitky v mojom podaní nájdeš na blogu ;)
OdpovedaťOdstrániťPečený cesnak to je totálna lahôdka, nebyť jedného môjho bývalého spolubývajúceho, nikdy by som nezistila o akú delikatesu som dlhé roky prichádzala ☺
OdstrániťKelové závitky sú super.. a lovu zdar!! ☺☺