Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kokosovo čokoládové keksy - bez múky a bieleho cukru

štvrtok 13. apríla 2017

Kokosovo čokoládové keksy - bez múky a bieleho cukru

Niekedy si proste nedám pokoj. V snahe ulahodiť všetkým naokolo a uspokojiť čo i len malé túžby viditeľné v očiach mojich rodinných príslušníkov som schopná vymýšľať, špekulovať, skúšať a prekračovať všetky hranice. Niekdy bez oslavných fanfár na konci. Bohužiaľ taký je život. Treba to tak brať a neustále si hovoriť, že aj zlá skúsenosť môže byť pre človeka benefitom, aspoň sa opäť niečo naučí a ak nie je totálny troll, vezme si to k srdcu.
Otec sa tuším ešte v decembri, na prekvapenie mnohých, priznal k tomu, že i on vyradil zo svojho jedálnička pečivo a vyhýba sa bielemu cukru. Keďže sa znenazdajky prihlásil na návštevu (viete ako to je, keď nejde hora k Mohamedovi..), rozhodla som sa byť "dokonalou" dcérou a zvažovala som, čím ho trochu potešiť. V stohu receptov som mala jeden na kokosové keksy, ktoré som chcela už predtým vyskúšať, avšak nebola som si celkom istá, či by našli správne publikum. A teraz sa naskytla ich príležitosť.
No, skrátim to a prejdem k pointe. Ako tie na obrázku nevypadajú ani náhodou, keď ich budem robiť nabudúce, niektoré veci podniknem inak. Hlavným problémom bol nedostatok času. Keď prídete po 12 hodinách z roboty a predstavíte si, že ešte ďalšie dve máte stráviť v kuchyni, nadšením rovno skákať nebudete, takže v snahe obalamutiť proces som to nakoniec prekomplikovala. Čiže som si nepomohla. Prečo teda píšem tento príspevok? Aj napriek všetkým týmto ponosám si myslím, že keksíky, hoci nie sú vernou kópiou pôvodného receptu, nie sú na zahodenie a ak patríte k tej skupine ľudí preferujúcej poriadne chrumkavé a pevné keksy, tieto budú pre vás. Navyše, nechcem hovoriť, že sú extra-mega-super zdravé, ale nie je v nich biela múka a ako sladidlo je použitý med a javorový sirup, takže telo nezasviníte od korienkov vlasov po malíček na nohe. Kolegyne testovali a zhodli sa na tom, že ku kávičke, do ktorej si ich rovno budete môcť namočiť, ideál.

Na 23 kúskov:
  • 100 g horkej čokolády
  • necelé 2 hrnčeky kokosovej múky
  • 350 g zahusteného mlieka (pre jednoduchosť radšej salko - budem vedieť do budúcna)
  • 2 vrchovaté PL medu
  • 2 PL javorového sirupu
Najprv si pripravíme kondenzované mlieko: celý obsah krabičky zahusteného mlieka vlejeme do rajnice a pridáme med s javorovým sirupom. Varíme do zhustnutia, nevzdávame sa, miešame a nadávame - mne to trvalo tak 45, možno až 60 minút (pôvodný recept vraj 25, haha, určite). 
Necháme mierne vychladnúť a vsypeme dnu kokos. Pridáme nasekanú čokoládu. Pozor, ak chceme, aby mali keksíky v sebe veľké kúsky čokolády, zmes musí byť dostatočne studená. Inak skončíte ako ja s jednoliatou hmotou bez štruktúry, zato výrazne čokoládovej chuti. Čo nie je na prekážku.


Cesto poriadne premiešame, ide to najlepšie aj rukami. Pomocou nich potom formujeme malé guľôčky veľkosti ping-pongovej loptičky. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie a sploštíme do tvaru sušienky. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pri tejto teplote pečieme 15 minút (menej je niekedy viac, takže kontrolujeme už po desiatich). Bude sa zdať, že keksy sú ešte príliš mäkké, ale med vnútri zabezpečí, že po vychladnutí poriadne stuhnú.



Hotovo, uchovávame v plastovej nádobe a pokojne ich môžeme niekomu dať ako malý darček. (Veľmi hipstersky zabalený v papieri na pečenie #leboprečonie).



Na záver opäť zdôrazním, že by ste nemali čakať mäkké nafúknuté sušienky, tieto sú pekne chrumkavé, skúška vašich zubov a protézy (haha). Musím podotknúť, že napriek pôvodným obavám dotyčný pomaly vyťahuje kúsky z dózy a statočne ich likviduje. Tak snáď nie úplne nasilu (nebojte sa, mám plnú chladničku, má na výber 😜). Skúste ich aj vy!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára