Baklava:
- ¼ hrnčeka slnečnicových semienok
- ¼ hrnčeka tekvicových semienok
- 1 ČL škorice
- ½ ČL talianskeho korenia
- 1 PL medu
Šalát a syr:
- 150 g kozieho syra (takého v tej rolke s kôrkou)
- takmer polovicu listov hlávkového šalátu
- 5 veľkých červených reďkoviek
- 1 jarnú cibuľku
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL škorice (áno, aj do šalátu)
- ½ ČL talianskeho korenia
Semienka nasypeme do kuchynského robota spolu so škoricou, korením a medom. V pulzoch zmixujeme ingrediencie do zrnitej masy.
Kozí syr priečne prerežeme na 3 kusy (ale asi by boli lepšie 2 hrubšie) a na každé koliesko pritlačíme lyžicu baklavy. Syr vložíme do rúry a pri 180 °C pečieme 5-7 minút (viac skutočne netreba, môj syr sa roztiekol už aj po tejto kratučkej dobe, takže starostlivo sledovať! Chceme len, aby semienková vrstva nadobudla zlatistý nádych).
Medzitým pripravíme šalát: vo veľkej mise skombinujeme šalátové listy s posekanou cibuľkou a reďkovkou, prelejeme ich olejom a ochutíme korením so škoricou. Poriadne premiešame, aby sa zložky rovnomerne rozdistribuovali a na záver už len doplníme opečenými kolieskami syra. Do šalátu nie môžeme, ale musíme pridať baklavu, ktorá nám ostala (pretože jej bude viac, ako treba na pokrytie syra). Tralalááá, podávame.
No, ako sami vidíte, syr stratil akýkoľvek pôvodný tvar a na kráse veľa nepobral, preto byť vami, možno by som zvolila grécky syr Halloumi, ktorý je určený priamo na grilovanie a pečenie, preto sa nebudete musieť báť neforemnej hrôzy. Na druhej strane, ja tento typ kozieho syra proste milujem, má svoju dokonalú charakteristickú chuť. Ak ste na tom v tomto ohľade rovnakí ako ja, použite ho, ale majte oči prišpendlené k rúre a v prípade akýchkoľvek neprístojností ho vypoklonkujte von!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára