Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kozí syr so semienkovou Baklavou v šaláte

pondelok 24. apríla 2017

Kozí syr so semienkovou Baklavou v šaláte

Niekto mi musel zakliať varešku. Inak si to, čo sa deje v mojej kuchyni  poslednej dobe vôbec neviem vysvetliť. Na čo siahnem, to sa zmení na hrôzu, ak nie tragédiu, ba až katastrofu. Ak to takto pôjde ďalej, blog zavesím na klinec a budem sa do smrti živiť baklažánovými pizzami, tvarohom a Meze tanierami. Ako chcem niekoho podnietiť k tomu, aby nasledoval môj recept, keď nevypadá ani trochu vábne? Darmo vás budem hodiny presviedčať, že sa jedná o najväčšiu lahôdku, ktorú váš jazyk okúsil, keď to proste nevyzerá! A priznajme si, neje len žalúdok, ale aj oko, to je známy fakt. Nuž čo, také veci sa stávajú (i keď niektorým ľuďom až podozrivo často), no slnko vyjde ráno zas a musíme nejako ísť životom ďalej. Preto si dovolím, aj keď (opäť) s nepeknými fotkami, prezentovať vám recept na skvelý kozí syr, ktorý je pokrytý netradičnou baklavou zo semienok. Prihoďme ho do šalátu a famózny obed máme pred sebou.

Baklava:
  • ¼ hrnčeka slnečnicových semienok 
  • ¼ hrnčeka tekvicových semienok
  • 1 ČL škorice
  • ½ ČL talianskeho korenia
  • 1 PL medu
Šalát a syr:
  • 150 g kozieho syra (takého v tej rolke s kôrkou)
  • takmer polovicu listov hlávkového šalátu
  • 5 veľkých červených reďkoviek
  • 1 jarnú cibuľku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL škorice (áno, aj do šalátu)
  • ½ ČL talianskeho korenia
Semienka nasypeme do kuchynského robota spolu so škoricou, korením a medom. V pulzoch zmixujeme ingrediencie do zrnitej masy. 
Kozí syr priečne prerežeme na 3 kusy (ale asi by boli lepšie 2 hrubšie) a na každé koliesko pritlačíme lyžicu baklavy. Syr vložíme do rúry a pri 180 °C pečieme 5-7 minút (viac skutočne netreba, môj syr sa roztiekol už aj po tejto kratučkej dobe, takže starostlivo sledovať! Chceme len, aby semienková vrstva nadobudla zlatistý nádych).


Medzitým pripravíme šalát: vo veľkej mise skombinujeme šalátové listy s posekanou cibuľkou a reďkovkou, prelejeme ich olejom a ochutíme korením so škoricou. Poriadne premiešame, aby sa zložky rovnomerne rozdistribuovali a na záver už len doplníme opečenými kolieskami syra. Do šalátu nie môžeme, ale musíme pridať baklavu, ktorá nám ostala (pretože jej bude viac, ako treba na pokrytie syra). Tralalááá, podávame.




No, ako sami vidíte, syr stratil akýkoľvek pôvodný tvar a na kráse veľa nepobral, preto byť vami, možno by som zvolila grécky syr Halloumi, ktorý je určený priamo na grilovanie a pečenie, preto sa nebudete musieť báť neforemnej hrôzy. Na druhej strane, ja tento typ kozieho syra proste milujem, má svoju dokonalú charakteristickú chuť. Ak ste na tom v tomto ohľade rovnakí ako ja, použite ho, ale majte oči prišpendlené k rúre a v prípade akýchkoľvek neprístojností ho vypoklonkujte von!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára