Na 6 muffinových košíčkov:
- 70 g arašidovej múky
- ½ ČL (bezfosfátového) kypriaceho prášku
- 30 g rozpusteného masla
- 150 g kelímok syra cottage - bez srvátky
- 1 vajce
- 10 malých šampiňónov
- 1 - 2 PL balzamikového octu
- trochu korenia na grilovanú zeleninu (moje nové potešenie)
- 1 - 2 PL sterilizovanej fazule
Šampiňóny zbavíme vrchnej šupky, nakrájame nahrubo a na troche masla opečieme na panvici. Posypeme korením a podlejeme balzamikovým octom. Premiešame a restujeme na zlatisto. Necháme odstáť bokom, aby zmes vychladla.
Cottage cez sitko zbavíme vodnatej časti a vložíme ho do vysokej nádoby. Vyklepneme celé vajce (ale možno ho i rozdeliť - bielko oddeliť bokom a vyšľahať sneh na zjemnenie cesta) a ochutíme korením na zeleninu. Pomocou tyčového mixéra zmixujeme na hladkú hmotu.
V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme roztopené maslo a vlejeme dnu aj syrovo-vaječnú tekutinu. Poriadne premiešame, aby v ceste neboli hrudky (a teraz je čas jemne zapracovať aj sneh, ak používame) a prihodíme šampiňóny spolu s fazuľou. Dva-trikrát zamiešame, aby sa zmes rovnomerne rozdistribuovala a cesto potom plníme do silikónových muffinových košíčkov. Formičky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25-30 minút (v mojom prípade 35), kým povrch nie je zlatohnedý a cesto nie je viac lepkavé. Necháme vychladnúť a muffiny potom vyklopíme z košíčkov.
V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme roztopené maslo a vlejeme dnu aj syrovo-vaječnú tekutinu. Poriadne premiešame, aby v ceste neboli hrudky (a teraz je čas jemne zapracovať aj sneh, ak používame) a prihodíme šampiňóny spolu s fazuľou. Dva-trikrát zamiešame, aby sa zmes rovnomerne rozdistribuovala a cesto potom plníme do silikónových muffinových košíčkov. Formičky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25-30 minút (v mojom prípade 35), kým povrch nie je zlatohnedý a cesto nie je viac lepkavé. Necháme vychladnúť a muffiny potom vyklopíme z košíčkov.
Ak nemáte k dispozícii orechové múky, netrhajte si vlasy! Nahraďte ich trebárs celozrnnou, špaldovou. V takom prípade však lobujem za to, aby ste do cesta pridali lyžicu arašidového masla. Hmmm, to by bola paráda! Dobre, ak nemáte ani to, tak aspoň hrsť vlašských orechov. Ozaj, veď bez obáv pomeľte vlašáky a hneď máte inú alternatívu orechovej múky. Problém vyriešený, smelo rozžeravte rúru a ide sa na vec.
To musí mít naprosto úžasnou chuť :)
OdpovedaťOdstrániťÁno, potvrdzujem, sú výborné! Vyskúšaj.
OdstrániťĎakujem!
Skveleee :) tu sa však opäť ja najem iba očami :D arašidovú múku nemám :(
OdpovedaťOdstrániťNie je problém, ako som písala, arašidovú nahradiť špaldovou, mandľovou, pomletými vlašákmi, kľudne kokosom. Kto chce, vynájde sa!
Odstrániť