S názvom Meze, respektíve Mezze, sa môžeme stretnúť hneď v niekoľkých jazykoch: v perzštine, turečtine, gréčtine, srbčine, bulharčine, arabčine a dokonca albánčine, vždy sa jedná o výber malých pokrmov, ktoré majú sprevádzať konzumáciu alkoholických nápojov. Takýmto spôsobom si vás uctia na Blízkom východe, Balkáne a v niektorých častiach centrálnej Ázie. Nie je však nič neobvyklé, ak sa Meze stane štartérom viac chodového menu.
Názov ako taký pochádza z Perzie a znamená chuť, snack (u nás asi desiata, v češtině svačinka, ako len chcete), ochutnať .
Čo daný podnos obsahuje závisí od krajiny, v ktorej sa podáva. V Turecku nesmie chýbať tradičný biely syr beyaz peynir, kúsky melónu, pikantná papriková pasta, jogurt s rôznymi bylinkami, baklažánový šalát na studeno, mozočeky, morské plody, artičoky, tzatziki, plnené listy vínnej révy a niekedy köfty.
V Grécku, na Balkáne a Cypre to môže byť iné, drobné jedlá sú studené i teplé, korenisté až pikantné, nevyhýbajú sa morským potvorám, objavujú a i vajcia, dusená či pečená zelenina, samozrejme, olivy, fazule a hneď niekoľko druhov syra: grilovaný saganaki, iné kravské a ovčie či kozie.
Nesmieme zabudnúť na Tabbouleh - vegetariánske jedlo pôvodom z Levanty pripravované z paradajok, petržlenu a mäty, bulguru, cibule, kvalitného olivového oleja a citrónovej šťavy. Často sa bulgur zvykne zamieňať za kuskus a dodáva sa naviac cesnak či šalát.
Ako sami vidíte, nekonečná variabilita, nie je problém podnos naplniť tým, čo máte radi a čo sa aktuálne nachádza vo vašej špajze. Ja som za bulgur našla inú skvelú náhradu v podobe karfiolu rozomletého na malé čiastočky, ktoré potom štruktúrou pripomínajú zrná.
No a čo teda všetko pristálo na mojom podnose orientovaného skôr na grécku nôtu?
Karfiolový Tabbouleh:
- niekoľko ružičiek karfiolu
- 3-4 PL olivového oleja
- pár lístkov čerstvého petržlenu a bazalky
- šťavu z ½ citrónu
- 1 strúčik cesnaku
- trochu korenia na gyros
- hrsť semienok: tmavého a zlatého ľanu, slnečnicových jadierok a mandľových plátkov
- 2 veľké mrkvy
- trochu korenia na gyros
- kvalitný olivový olej
- granulovaný cesnak
Meze tanier:
- Tabbouleh
- pečenú mrkvu
- bazalkové pesto (kupované, ale najlepšie doma pripravené)
- hummus (príchuť bazalka a paradajky, ale opäť, niet nad vlastnoručne urobený)
- Fetu alebo Balkánsky syr so sušenými paradajkami naloženými v oleji a pár lyžičiek tohto oleja (ktorý možno všade pridávať namiesto olivového - dodá všetkému paradajkovú príchuť)
- hrsť olív
- čerstvú zeleninu: napríklad reďkovku, ale skvelá je aj uhorka, paradajky a pod.
Karfiol pomocou robota nasekáme na malé čiastočky pripomínajúce zrnká ryže. Tie uvaríme nad parou, preložíme do misky a štedro pokropíme olejom, citrónovou šťavou a pridáme prelisovaný cesnak, posekané bylinky a korenie. Tabbouleh poriadne premiešame a na záver ozdobíme porciou semienok.
Mrkvu očistíme a nakrájame na šikmé kolieska. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, pofŕkame olejom, ochutíme korením a cesnakom a v rúre ohriatej na 180 C pečieme 25-30 minút, podľa výkonu, kým mrkva nie je zlatistá a chrumkavá.
Všetky pokrmy by sa ideálne mali servírovať priamo na podnose, s výnimkou príliš tekutých jedál (jogurt apod.), ktoré uložíme do malých mištičiek. Esteticky naň do kruhu roztrieme hummus a pesto, naaranžujeme kôpku Tabboulehu a paradajkovo-syrového šalátu, rozložíme pečenú mrkvu a náhodne umiestnime olivy a zeleninu. Podávame!
Prechodila som tri obchody v snahe nájsť marinované artičoky, pretože z nejakého nepochopiteľného dôvodu ich už v Lidli nemajú 😞😠😭, neviem či to bola chyba len jednej konkrétnej predajne alebo ich vyradili úplne. Okrem toho, chcela som pridať ešte papričky plnené syrom, ale po prvé, boli nekresťansky drahé a po druhé, ja a paprika sa obecne nie dobre znášame, tak som to nakoniec zavrhla. Píšem vám to však ako ďalší tip na spestrenie taniera. A ak nájdete aj marinované pečené papriky, tiež neobanujete (za predpokladu, že podobné suroviny máte v obľube). Ako som už spomínala, nemusíte sa prísne držať receptu, proste naložte na podnos všetko, čo milujete (vy alebo vaši spolustolovníci) a môžete hodovať s pôžitkom dlhé hodiny (alebo aj nie, pretože všetko zmizne rýchlosťou blesku).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára