Na dve "nohavice":
- 42 g čerstvého droždia
- 175 ml mlieka
- 150 g kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky (mala ísť polohrubá, ale neviem, aký by v tom bol rozdiel)
- štipku soli
- pomarančovú kôru
- 2 žĺtky
- 115 g masla
- rozšľahané bielka na potrenie
- Na náplň:
- 2 pudingy v prášku (podľa ľubovôle, ja som mala malinový a karamelový)
- 2+2 PL kryštálového cukru
- 300+300 ml mlieka
- hrsť hrozienok
- asi 50+50 g masla
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka a pridáme k nemu po lyžici múky a cukru. Dobre premiešame a na teplom mieste necháme vzísť kvások, takých 10-15 minút.
Zvyšnú múku preosejeme do veľkej misy, prisypeme cukor a pomarančovú kôru. Premiešame a prilejeme nabobtnaný kvások spolu so žĺtkami a rozpusteným maslom. Dôkladne premiešame a rukami vypracujeme pružné, kompaktné cesto, ktoré sa poľahky oddeľuje od stien misy. Zakryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 1 až 1.5 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Kým cesto kysne, nachystáme si plnku. Odmeriame dvakrát 300 ml mlieka, prelejeme ho do dvoch rajníc, ale necháme si kúsok bokom. Do týchto menších časti vsypeme pudingový prášok, do jednej malinový, do druhej karamelový a poriadne rozmiešame, aby v zmesi neostali hrudky. Do mlieka v rajniciach prisypeme po 2 PL cukru a privedieme k varu. Vtedy dnu pridáme pudingové zmesi a neustále miešame, kým hmota nie je hustá, stačí minúta. Hotové pudingy necháme vychladnúť, ale priebežne miešame, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. Pridáme maslo a ručným mixérom vyšľaháme na hladko.
Po uplynutí doby kysnutia cesto na pracovnej ploche ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme na veľký obdĺžnik (asi 30×40 cm) s hrúbkou tak 3-4 mm. Rovnomerne ho potrieme náplňou z prvého pudingu, posypeme hrozienkami, ktoré sme predtým nechali napučať vo vriacej vode, okraje kratších strán prehneme, aby nevytiekla a potom rolujeme z dlhšej strany. Celý závin potrieme bielkom a rovnaký postup zopakujeme pre druhú polovicu cesta.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým povrch nie je hnedý a chrumkavý a aj cesto v priamom okolí náplne upečené. Necháme vychladnúť, aby plnka spevnela a až potom krájame.
Kým cesto kysne, nachystáme si plnku. Odmeriame dvakrát 300 ml mlieka, prelejeme ho do dvoch rajníc, ale necháme si kúsok bokom. Do týchto menších časti vsypeme pudingový prášok, do jednej malinový, do druhej karamelový a poriadne rozmiešame, aby v zmesi neostali hrudky. Do mlieka v rajniciach prisypeme po 2 PL cukru a privedieme k varu. Vtedy dnu pridáme pudingové zmesi a neustále miešame, kým hmota nie je hustá, stačí minúta. Hotové pudingy necháme vychladnúť, ale priebežne miešame, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. Pridáme maslo a ručným mixérom vyšľaháme na hladko.
Po uplynutí doby kysnutia cesto na pracovnej ploche ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme na veľký obdĺžnik (asi 30×40 cm) s hrúbkou tak 3-4 mm. Rovnomerne ho potrieme náplňou z prvého pudingu, posypeme hrozienkami, ktoré sme predtým nechali napučať vo vriacej vode, okraje kratších strán prehneme, aby nevytiekla a potom rolujeme z dlhšej strany. Celý závin potrieme bielkom a rovnaký postup zopakujeme pre druhú polovicu cesta.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým povrch nie je hnedý a chrumkavý a aj cesto v priamom okolí náplne upečené. Necháme vychladnúť, aby plnka spevnela a až potom krájame.
A tu je takmer celý napchatý a naporcovaný v miskách na prenos. Naozaj dúfam, že kolegom aj spolubývajúcim bude chutiť. Ešte nejakú časť som odložila pre kamaráta, ale vidíte, že sa z jednej dávky urobí poriadne množstvo.
Kysnuté buchty, koláče a v tomto prípade záviny sú veľmi vďačné pokiaľ ide o kvantitu, pretože z možno nakrájať neúrekom porcií, ale aj čo sa kvality týka. Môžu poslúžiť ako zákusok, no aj ako plnohodnotné raňajky, trebárs s hrnčekom kakaa. Dajú sa kamkoľvek vziať so sebou a vydržia i niekoľko dní. Síce to už nebude celkom ono, ako práve vytiahnuté z rúry, ale dá sa. Na druhej strane, neverím, že by k tomu došlo, zrejme budú hneď preč. Tak mi dajte vedieť, či naozaj!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára