Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kysnutý pudingový závin

nedeľa 2. apríla 2017

Kysnutý pudingový závin

Naposledy som piekla vo väčšom, v zmysle pre niekoho iného a nielen pre osobnú spotrebu, snáď na Vianoce. A to je už pekne dávno! Najvyšší čas s tým niečo urobiť, no nie? Hlavne, keď si to môžete nejako rozumne odôvodniť. Jasné, na to nepotrebujete hľadať zámienky, veď prečo nepripraviť nejakú dobrotu len tak, ale vzhľadom k tomu, že v práci máme tento týždeň troje narodenín, je to príznačné (edit: skype mi práve napovedal, že nie troje, ale štvoro!! narodenín. Kolega má však smolu - pracuje na homeoffice z Prahy). Okrem toho, prvého apríla to bol už presne rok, odkedy som sa presťahovala na súčasnú adresu. Myslím, že som konečne našla miesto, kde sa cítim ako doma, až na zimu v izbe sa nemám na čo sťažovať, dievčatá sú fantastické a preto si kúsok z koláča zaslúži i ony. Vzťahy sú dôležité a keď sa stane, že si s niekým nesadnete, môžete bývať vo vysnívanom paláci, i tak to nebude ono. Preto som vďačná za tento dar z neba a neberiem ho ako samozrejmosť. To isté rozhodne platí aj o súzvuku ľudí na pracovisku. Občas to škrípe, niekedy sa nevyhneme roztržkám a zvýšenému tónu, ale obecne vzaté, nechodím tam s odporom. Takže dúfam, že prípravou nejakej dobroty raz za čas pochopia, že hoci to príliš najavo nedávam, nie som stredobodom pozornosti, oslavy a akcie nie sú môj hrnček čaju, cítim sa ako súčasť tímu. Snáď aj v ich očiach. O závine ako takom vám toho veľa neporozprávam, asi len toľko, že bol tvorený za pochodu. Na kysnuté cesto som sa držala receptu, ale vedela som, že pôvodnú náplň chcem vymeniť za puding. Aby to tak trochu pripomínalo tie pudingové taštičky z obchodu. Zlúčila som to však práve so závinom a dúfala, že to nebude úplná katastrofa. A nebola! Nakrájané rezy sú pekné aj na pohľad, náplň držala vnútri, až na spoj, kde trochu vyliezla, ale nič z čoho by si mal človek trhať vlasy. Takže vám ho s čistým svedomím môžem ukázať.

Na dve "nohavice":
  • 42 g čerstvého droždia
  • 175 ml mlieka 
  • 150 g kryštálového cukru
  • 500 g hladkej múky (mala ísť polohrubá, ale neviem, aký by v tom bol rozdiel)
  • štipku soli
  • pomarančovú kôru
  • 2 žĺtky
  • 115 g masla
  • rozšľahané bielka na potrenie
  • Na náplň:
    • 2 pudingy v prášku (podľa ľubovôle, ja som mala malinový a karamelový)
    • 2+2 PL kryštálového cukru
    • 300+300 ml mlieka
    • hrsť hrozienok
    • asi 50+50 g masla
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka a pridáme k nemu po lyžici múky a cukru. Dobre premiešame a na teplom mieste necháme vzísť kvások, takých 10-15 minút. 
Zvyšnú múku preosejeme do veľkej misy, prisypeme cukor a pomarančovú kôru. Premiešame a prilejeme nabobtnaný kvások spolu so žĺtkami a rozpusteným maslom. Dôkladne premiešame a rukami vypracujeme pružné, kompaktné cesto, ktoré sa poľahky oddeľuje od stien misy. Zakryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 1 až 1.5 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.


Kým cesto kysne, nachystáme si plnku. Odmeriame dvakrát 300 ml mlieka, prelejeme ho do dvoch rajníc, ale necháme si kúsok bokom. Do týchto menších časti vsypeme pudingový prášok, do jednej malinový, do druhej karamelový a poriadne rozmiešame, aby v zmesi neostali hrudky. Do mlieka v rajniciach prisypeme po 2 PL cukru a privedieme k varu. Vtedy dnu pridáme pudingové zmesi a neustále miešame, kým hmota nie je hustá, stačí minúta. Hotové pudingy necháme vychladnúť, ale priebežne miešame, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka. Pridáme maslo a ručným mixérom vyšľaháme na hladko.


Po uplynutí doby kysnutia cesto na pracovnej ploche ešte raz premiesime a rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme na veľký obdĺžnik (asi 30×40 cm) s hrúbkou tak 3-4 mm. Rovnomerne ho potrieme náplňou z prvého pudingu, posypeme hrozienkami, ktoré sme predtým nechali napučať vo vriacej vode, okraje kratších strán prehneme, aby nevytiekla a potom rolujeme z dlhšej strany. Celý závin potrieme bielkom a rovnaký postup zopakujeme pre druhú polovicu cesta.


Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým povrch nie je hnedý a chrumkavý a aj cesto v priamom okolí náplne upečené. Necháme vychladnúť, aby plnka spevnela a až potom krájame.








A tu je takmer celý napchatý a naporcovaný v miskách na prenos. Naozaj dúfam, že kolegom aj spolubývajúcim bude chutiť. Ešte nejakú časť som odložila pre kamaráta, ale vidíte, že sa z jednej dávky urobí poriadne množstvo. 


Kysnuté buchty, koláče a v tomto prípade záviny sú veľmi vďačné pokiaľ ide o kvantitu, pretože z možno nakrájať neúrekom porcií, ale aj čo sa kvality týka. Môžu poslúžiť ako zákusok, no aj ako plnohodnotné raňajky, trebárs s hrnčekom kakaa. Dajú sa kamkoľvek vziať so sebou a vydržia i niekoľko dní. Síce to už nebude celkom ono, ako práve vytiahnuté z rúry, ale dá sa. Na druhej strane, neverím, že by k tomu došlo, zrejme budú hneď preč. Tak mi dajte vedieť, či naozaj!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára