Podľa tety Wiki toto slovo španielskeho pôvodu znamená opekaný a dnes označuje pokrm udomácnený najmä v Mexiku, ale i ostatných krajinách Latinskej Ameriky. Základom je teda nejaká opekaná ingrediencia, väčšinou kukuričná tortilla, ktorá už nie je čerstvá, preto sa viac hodí ju tepelne spracovať. Touto surovinou však môže byť aj akákoľvek iná smažená zelenina a obvykle sa v tomto jedle využijú všetky zvyšky, ktoré doma nájdeme. Môžeme teda na chrumkavom základe nájsť kúsky mäsa či morských plodov, často vajce, fazuľu, zeleninu od výmyslu sveta, nesmie však chýbať salsa a tradičné je i avokádo. Okrem toho sa nebránia ani využitiu ovocia, kedy sa do salsy pridá napríklad mango.
Znie to veru plnohodnotne, bohato a výdatne, ale Mexičania sú známi tým, že najväčším jedlom dňa u nich bývajú raňajky, preto ich pri konzumácii tostadas pristihneme v predpoludňajších hodinách. Nedá sa veľmi hovoriť o raňajkách, pretože je to skôr o štýle brunch, teda raňajko-obeda. Ja som sa do mojej bohato naplnenej mrkvovej tostady pustila na poludnie a poviem vám, že mi dodala poriadnu dávku energie. Čo je viac ako vítané, pretože už asi tri týždne dobre nespávam, budím sa o štvrtej ráno a už od pol siedmej civím v práci do počítača. Nemá sa to! Spánok je dôležitý a nadmiera práce ešte nikomu neprospela, ale keď už to inak nejde, povzbuďme organizmus aspoň plnohodnotnými kalóriami a živinami.
Na dve placky a teda dve porcie:
- 1 gigantickú mrkvu
- 1 PL kokosového oleja
- citrónovú šťavu
- trochu korenia na grilovanú zeleninu
- granulovaný cesnak
- 1 vajce
- Naviac:
- dve-tri hrste listového špenátu
- ⅓ hrnčeka fazule (sterilizovanej, ale ideálne doma uvarenej)
- 2 vajcia
- 2 veľké paradajky
- citrónovú šťavu
- korenie na grilovanú zeleninu podľa chuti
Mrkvu nastrúhame na rezance a pridáme do woku spolu s kokosovým olejom. Smažíme, kým nenadobudne zlatistú farbu a je jemne chrumkavá, ale priebežne ochutíme citrónovou šťavou, cesnakom a korením. Hotové rezance preložíme do misky, na 5 minút necháme odpočinúť a pridáme k nim vajce. Dobre premiešame a po kôpkach vrátime do panvice. Hrudky mrkvy podberákom sploštíme na placku a smažíme z oboch strán, kým nie sú hnedasté a kompaktné. Vyberieme ich bokom a v tej istej panvici na ďalšej lyžičke oleja pripravíme volské oči z druhých vajec ochutených korením.
Fazuľu roztlačíme vidličkou na hrubú pastu a nanesieme na placky. Na ňu pridáme vrstvu špenátu, ktorú priklopíme smaženým vajcom. Celé to zavŕšime paradajkovou salsou, ktorú pripravíme nasledovne. Paradajky nakrájame na drobné kocky, posypeme korením, pokropíme šťavou z citrónu a dobre premiešame. Dokonané, máme pred sebou fantastickú vežu tostadas!
Fazuľu roztlačíme vidličkou na hrubú pastu a nanesieme na placky. Na ňu pridáme vrstvu špenátu, ktorú priklopíme smaženým vajcom. Celé to zavŕšime paradajkovou salsou, ktorú pripravíme nasledovne. Paradajky nakrájame na drobné kocky, posypeme korením, pokropíme šťavou z citrónu a dobre premiešame. Dokonané, máme pred sebou fantastickú vežu tostadas!
Dúfam, že nemáte nič proti častému prezentovaniu internacionálnych jedál a nájdete v nich trochu inšpirácie. Rozširovať si svoje obzory, prijať inú mentalitu, spoznávať iné kultúry, to človeka mení k lepšiemu. A ak to znamená, že z toho môže vyťažiť lahodný pôžitok a plný žalúdok, myslím si, že nebude protestovať a príliš sa ošívať. Tak sa preneste spolu so mnou k mexickým brehom!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára