Na jeden "bochník":
- 2 vajcia, žĺtka a bielka zvlášť
- 200 g syra cottage, zbaveného prebytočnej tekutiny
- ¼ ČL bezfosfátového kypriaceho prášku (ideálne vínneho kameňa, ale dá sa aj obyčajný prášok do pečiva, výsledok bude vždy rovnaký)
- hrsť sezmových semienok na posypanie
- Na 1 sendvič:
- ½ dokonale zrelého avokáda
- šťavu z limetky
- trochu bylinkovej soli
- 1 gigantický plátok moravského údeného (alebo adekvátne množstvo anglickej slaniny)
- ½ paradajky
- trochu worchestrovej omáčky
Do veľkej misy oddelíme bielky, do vysokej nádoby zase žĺtka. K žĺtkom pridáme scedený cottage syr a tyčovým mixérom zmixujeme na hladkú hmotu. K bielkam vsypeme kypriaci prášok a ručným mixérom vyšľaháme tuhý sneh. Obe masy opatrne spojíme a zľahka premiešame, precízne, aby sme nestratili vzdušnosť. Cesto vlejeme do formy na biskupský chlieb s papierom na pečenie, nádobou niekoľkokrát udrieme po pracovnej doske, aby sme odstránili prípadné bubliny a povrch posypeme sezamom. Vložíme do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme 45 minút, kým povrch nie je zlatohnedý, s nádhernou mozaikou pripomínajúcou žirafiu srsť. Chlieb v rúre niekoľkonásobne zväčší objem a nafúkne sa, po kontakte so vzduchom však spľasne. Nepodliehame panike, tak to má byť.
Kým sa chlieb pečie, v miske rozpučíme avokádo, pokropíme šťavou z limetky a ochutíme soľou. Plátok šunky na suchej panvici opečieme, vlastne oškvaríme na pustenom tuku. Čím chrumkavejšia, tým lepšia (toť môj skromný názor).
Z hotového chleba ukrojíme požadovaný "krajec", prerežeme na dve časti a obe natrieme avokádom. Obložíme slaninou a paradajkou, pofŕkame worchestrom a zostavíme dohromady. Žujeme, čo nám sily stačia!
Už prvé sústo vás blaženosťou vynesie až do oblakov a to teda doslova, nielen názvom, ale aj štruktúrou. Chlebík je jemný a vláčny, proste ako obláčik. K tomu avokádo, na ktoré nedám dopustiť a trochu prekvapivý moment v podobe chrumkavej slaniny, môže to byť ešte lepšie? No neviem, ak na niečo prídete, dajte vedieť, to by ma teda nesmierne zaujímalo! A fakt sa prihováram pustiť sa do tohto štruktúrovaného a úplne iného chleba, aby ste si sami vytvorili obraz. Som si vedomá toho, že mnohým z vás sadnúť nemusí, čo ľudí, to chutí, ale rada by som vedela, ako to vnímajú iní. Či som divná iba ja.. To asi tuším, ale i tak.
Zatiaľ sa majte fajn.
Ahoj :) Prosím, prosím- dá sa to spraviť aj v bez mliečnej variante? teda bez cottegu?
OdpovedaťOdstrániťUrčite môžeš skúsiť použiť bezlaktózovú náhradu krémového syra, ale za výsledok neručím, to naozaj nemám odskúšané. Inak by to bola vlastne len upečená omeleta, keďže nič iné do toho nejde :D
OdstrániťNo to asi taka šmakovinka potom už nebude :D A jasné... mohlo mi docvaknúť Jarmilka :D Ale bola som blízko! :D
OdstrániťMusím Ťa sklamať, ani Jarmilka nie je správne. Som tá druhá :D
OdstrániťA syr neodporúčam vynechať, prečo by to niekto robil? So syrom je všetko lepšie! :D
Jaroslava? :D :D Už hádam som sa trafila :D ... ale som alergická na kazeín (ale niečo málo znesiem) a navyše som dosť proti mlieku a mliečnemu priemyslu :) ale priznám sa, niekedy zhreším pár gramami parmezánu alebo keď v obchode nemajú akurát sójový jogurt (vypredal sa a ešte im nedošiel novy) tak kúpim aj normálny biely :(
OdstrániťYup, bingo! Uf, nechcela by som. Mám spolubývajúcu s intoleranciou na laktózu a teda až ma srdce bolí, keď vidím, ako vždy zháňa všetko možné bez mlieka. Presvedčenie, to je už iná vec - rozumiem a rešpektujem. Mne sa to moje keto/paleo tiež ťažko vysvetľuje.
Odstrániť