Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Spoločný menovateľ: šunka a pór - 2v1: pečené vaječné košíčky & zabalená mrkva

piatok 19. mája 2017

Spoločný menovateľ: šunka a pór - 2v1: pečené vaječné košíčky & zabalená mrkva

Dnes tu mám pre vás dve malé inšpirácie ako efektne a chutne zlikvidovať chladničkové zásoby, ktoré nutne volajú po spracovaní. Ako ste si iste všimli, celý týždeň fičím na póre, najprv to bolo >>šalátové Taco s baklažánom<<, potom >>tuniakové rillettes<<. I napriek tomu mi ešte nezanedbateľné množstvo tejto zeleniny zostalo, preto som ju pchala do všetkého, kam sa dalo. Okrem toho, náhodou som zočila dátum spotreby na balenej šunke a bolo na nasledujúce dni o mojom jedálnom lístku rozhodnuté. Ako však tieto veci skombinovať? Nápady prišli ľahko, nemusela som dlho premýšľať. Niekedy ma osvieti aj bez toho, aby to bolelo.

Takže po prvé: šunka plus vajíčka, to je nehynúca klasika. Aby som si ušetrila čas strávený nad panvicou, rozhodla som sa hodiť ich do keramických misiek a potrápiť v rúre. S malým srdcom som dúfala, že to konečne raz ustriehnem a podarí sa mi vybrať tieto šunkové košíčky von práve v okamihu, kedy bude bielok už dostatočne tepelne upravený, ale žĺtko ešte krásne polotekuté. Oslavné fanfáry, misia splnená. Do vnútra som vpašovala ešte práve spomínaný pór a kus mozzarelly, ktorá sa takisto už hlásila o slovo, pre ešte lepšiu chuť a správnu "lepkavú" štruktúru. Roztopený syr, áno, to môžem kedykoľvek.

K druhému pokrmu môžem povedať len toľko, že som sa inšpirovala výtvorom, ktorý som spáchala tiež len nedávno: >>špargľou zavinutou v šunke<<. Špargľu som, bohužiaľ, už nemala, ale ako výborná alternatíva sa javila mrkva (ktorá mi rovnako z komory vysielala varovné signály, že ak si ju nezačnem okamžite všímať, od zlosti zozelenie a sčernie). Partnera na plechu jej robil pór, ktorý sa vždy snažím tepelne upraviť, pretože v surovom stave je pre môj žalúdok (a záhu) príliš agresívny. Takto mi príde ľahšie stráviteľný a určite o niečo chutnejší, najmä ak ho doplním obľúbeným korením a ochuteným olejom. Čo sa toho oleja týka, musím priznať, že na ňom príliš nešetrím, ale rúra je niekedy zákerná a aj napriek tomu niektoré suroviny dokáže neľútostne vysušiť. Toto nebol ten prípad, ale ako poistku som do misky pribalila poriadnu dávku olivového hummusu, ktorý poslúžil ako skvelý dip. Na záver, zdalo sa mi, že je to stále nejaké fádne, minimálne čo sa počtu ingrediencií týka a tak som sa rozhodla moju bentó krabičku obohatiť ešte korenenými paštrnákovými čipsami. Chrumkavé zeleninové lupienky ponoriť do hummusu, jóóój, lahôdka!

Takže si to zrekapitulujme.

Pečené šunkovo-vaječné košíčky (2 ks):
  • 2 veľké plátky šunky
  • 10 cm kus póru
  • 2 ČL kokosového oleja
  • 1 ČL talianskeho korenia
  • ½ balíčka mozzarelly
  • 2 vajcia
Keramické misky vystelieme plátkami šunky tak, aby vytvorili "obal" naších košíčkov. Pór nakrájame na kolieska, pridáme do panvice s kokosovým olejom, posypeme korením a osmažíme, kým nie je mäkký a zlatistý. Pórovú zmes uložíme do misiek. Navrch umiestnime na plátky nakrájanú mozzarellu a na ňu rozklepneme vajcia. Posypeme ešte trochou korenia pre chuť a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 8-10 minút, podľa toho, akú konzistenciu vajec chceme dosiahnuť. Necháme vychladnúť a potom vyklopíme z foriem. 



Mám pre vás aj fotky po "rozpitvaní", aby ste videli, čo sa ukrývalo vnútri. Ako som však už písala, konečne sa mi podarilo vystihnúť správny okamih a vybrať košíčky z rúry tak, aby mali vajcia dokonalú tekutú konzistenciu. Preto to vypadá len ako bordel na tanieri..



Mrkva obalená šunkou a pečený pór:
  • 2 veľké mrkvy
  • 3 veľké plátky šunky
  • 5-7 cm kus póru
  • ochutený olej (napríklad zo sušených paradajok, ten je výborný)
  • štipku talianskeho korenia
  • ½ kelímka hummusu (napríklad olivový - Lidl)
  • porciu korenených paštrnákových lupienkov (takisto Lidl)
Mrkvu po dĺžke prerežeme na polovice a rozložíme na plech s papierom na pečenie. Pór nakrájame na hrubé kolieska. Zeleninu poriadne polejeme olejom, posypeme korením a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 10 minútach pór vyberieme (mal by byť dostatočne upečený) a odložíme bokom, mrkvu ovinieme šunkou, ktorú sme si narezali na tenšie pásiky. Vložíme ju naspäť do rúry a dopekáme ďalších 10 minút, kým nie je hotová tak na skus a šunka upečená. Následne zostavíme misku: uložíme do nej obalenú mrkvu, pór, kopec hummusu a podávame s paštrnákovými (alebo inými zeleninovými) čipsami. 




Dúfam, že vás zaujalo aspoň jedno z týchto jedál a v okamihu časovej tiesne po nich siahnete. Sú to naozaj rýchlovky hotové za pár minút, naviac, keď ich vrazíte do rúry, máte nejaký ten priestor venovať sa aj veciam okolo. Ale prosím vás, nezabudnite na ne, nech nakoniec nevytiahnete von len čierne uhlíky (to je moja špecialita!). 
Snáď máte zaujímavé plány cez víkend, ja mám zase hlavu v smútku, pretože hlásia rapídne zhoršenie počasia. Klasika, cez týždeň slniečko, trópy, idylka, ale voľno pod psa, ani toho by ste tam nevyhodili. Nuž, uvidíme..

2 komentáre:

  1. Tak ale ty košíčky vypadají přímo luxusně! Hnedka jdu na ně !!

    OdpovedaťOdstrániť