- 1 veľký baklažán
- 1 ČL škorice
- 1 ČL mletého koriandru
- 1/4 ČL mletého korenia 4 farieb
- 1/2 ČL mletej údenej papriky
- štipku soli
- 1 ČL sušeného tymianu
- šťavu z polovice citrónu
- 2-3 PL sójovej omáčky
- 1-2 PL oleja (napríklad zo sušených paradajok alebo iného ochuteného)
- Salsa:
- 1/2 cibule
- 2 PL BBQ omáčky (v mojom prípade domácej zmesi na pizzu)
- 2 paradajky
- 1 ČL citrónovej šťavy
- štipku soli
- čerstvú pažítku
Vo veľkej mise zmiešame všetky ingrediencie na marinádu: škoricu, koriander, korenie, papriku, soľ, tymián, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a olej. Baklažán po dĺžke narežeme na pláty a poriadne ich ponamáčame v tekutine. Ideálne necháme aspoň pol hodinu marinovať, ale nie je to vyslovene nutné. Na rozpálenej grilovacej panvici každý plátok grilujeme z oboch strán, kým sa nevytvorí charakteristická vzorka. Hotový baklažán odložíme bokom a v dávkach pripravujeme (kto je lenivý ako ja, upečie ho - použila som mriežkovaný rošt a urobila všetko naraz).
Medzitým prichystáme salsu: paradajky nakrájame na menšie kocky, cibuľu na tenké polmesiace. Pre lepšiu stráviteľnosť ju môžeme udusiť, no ak nám neprekáža surová, tento krok vynecháme. Pridáme do misky, pokropíme šťavou z citrónu a vmiešame BBQ omáčku. Ochutíme soľou a posekanou pažítkou.
Baklažánové plátky rozložíme na tanier a servírujeme so salsou ešte kým sú teplé!
Viem, že to ešte stále nevypadá ktovieako letno, tu v Brne bolo dnes v noci pod bodom mrazu, ešte aj ráno, keď som si to mašírovala do práce bolo iba -1 °C! Chvalabohu, že to mám pár metrov, inak by som zamrzla. No i tak sa hodí mať predpripravené nejaké tie inšpirácie, čo hodiť na najbližšej záhradnej párty na gril. Nech to nie je len o stejkoch, burgeroch a špekáčikoch. Baklažán bude výbornou prílohou! Stačí mu chvíľka a je dokonale mäkký, najmä, ak ho predtým vykúpeme v marináde, ktorá ho dopredu zjemní. Dovolím si však malé varovanie: s koreninami a ich dávkovaním by som to nepreháňala, pretože baklažán sa ochotne snúbi so všetkým tekutým a jeho dužina okamžite nasiakne. Nech sa vám nestane, že to preženiete a nebudete cítiť nič iné, len preukrutné množstvo sójovky či papriky. Ach, už aby bolo leto!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára