Dnes to konečne vypadalo ako v máji, so slniečkom, i keď stále trochu zubatým. Nevadí, hlavne, že vykuklo. Ako tak totiž počúvam predpoveď v rádiu, tento utešený stav nebude mať dlhé trvanie a ani sa nenazdáme, zamrznutí na nás udrú plnou silou. Bez srandy, predpovedajú v noci mínusové mrazy. Bŕŕŕ! Nechcem! Môj organizmus tak zúfalo baží po teple, hrejivých lúčoch a vitamíne D, že sa ma snaží oblbnúť a podsúva mi do podvedomia myšlienky tvoriť pokrmy v jarno-letnom duchu. A tak prišiel čas na šalát. Ľahký, svieži, pre mňa skutočne netradičný, pretože namiesto obvyklej zmesi šalátových listov som ako základ zvolila vňať z reďkovky. Na mnohých blogoch padlo, že je škoda zelené časti reďkoviek vyhadzovať, pretože sú vhodné práve ako náhrada šalátu. Keď som však videla tie zvädnuté, zoschnuté a nevábne byle na reďkovkách z obchodu, hneď ma prešla chuť. Napodiv, tento raz som mala šťastie a ukoristila som zväzky, ktoré vypadali viac než sľubne. A tak som sa nechala zvábiť a nešmarila som ich rovno do koša. Prím v tomto šaláte však hrá čerstvý hrášok, ktorý proste zbožňujem, ten zo starkinej záhrady je bezkonkurenčne najlepší, ale keď sa nedá inak, vystačím si i tým kúpeným. Aspoň vylúpať si ho môžem sama, o tento pôžitok neprídem. Ďalším výborným doplnkom a ingredienciou, ktorá dodá farbu, sú sušené paradajky naložené v oleji. Ten nám poslúži zároveň ako zálievka spolu s balzamikovým octom pre štipku kyslosti. Ale to nie je všetko! Hádate správne, zatiaľ sa tu neobjavili nijaké bielkoviny. Feta (či balkánsky syr) svojou slanosťou všetko pekne ochutí a ak ako bonus vhodíme do misy fantastické olivy plnené syrom, garantujem, že vám potečú sliny ako Pavlovovmu psovi. Hotovo? Nieeee, ešte nie. Poslednou čerešničkou na torte, respektíve chrumkavým elementom v šaláte je zmes korenených orieškov a olív. Však tie vitamíny sa v organizme nejako musia naviazať a inak ako pomocou tukov to nejde. To je známa vec z biológie (jeden z mála faktov, ktoré som si z týchto hodín zapamätala). Rozobrali sme si to do posledného detailu, takže to už iba zhrňme:
- zelené listy z 1 zväzku reďkovky
- 1 hrnček čerstvého hrášku
- 150 g zelených olív plnených syrom
- 50 g Fety (Balkánskeho syra)
- 1-2 ČL balzamikového octu
- 2 ČL oleja zo sušených paradajok
- podľa chuti talianskeho korenia
- hrsť zmesi orieškov a olív (napríklad Lidl)
Vňať z reďkovky poriadne umyjeme a nasekáme na drobnejšie časti. Pridáme do veľkej misy a prisypeme vylúpaný hrášok. Zalejeme zálievkou z oleja, octu a talianskeho korenia a poriadne premiešame. Do misy pridáme kúsky syra Feta, plnené olivy, opäť zamiešame a na záver posypeme štedrou dávkou korenených orechov a sušených olív.
Nie, Lidl mi za propagáciu ich produktov naozaj neplatí,
ale mohli by. A keď už sme pri tom, aj tie plnené olivy sú od nich. Z gréckeho týždňa.
Mňamózne!
Ako ste strávili dnešný voľný deň? Umožnilo vám počasie podniknúť niečo zaujímavé? Alebo doháňate resty z priebehu týždňa na domáce práce? Či ste ho nebodaj celý prespali?! Píšte, komentujte, dajte mi vedieť. A ukradnite si dve-tri minútky času a prichystajte tento krásny, hravý a hlavne chutný šalát.
Ja sa drvím na skúšky :D takže slnko mám u p*dele :D Toľko na tvoju otázku. Inak skvelý recept, vyzerá riadne "delicious". Na môj vkus veľa tuku :D Asi by som si vystačila s tou zmesou orieškou a olív :D čo nechápem ako som mohla v Lidli prepásť! Že sušené olivy! OMG! Dúfam, že to ešte nájdem niekde v zadu v regáloch. A čerstvý hrášok ja nekupujem, kvôli cene. Ale strašne mi chýba tá skvelá sladučká chuť. Ako chutila tá vňať z reďkoviek? :)
OdpovedaťOdstrániťHej, tukov tam bolo požehnane, ale aspoň ma to nabilo energiou na pol dňa.
OdstrániťČerstvý hrášok je luxus, ktorý si tiež nemôžem dovoliť na pravidelnej báze, ale bol v akcii. Tak som podľahla. Reďkovka v pohode, niečo ako rukola šmrncnutá inou listovou zeleninou. Ono to až tak nebolo poznať v záplave ostatných chutí.
Budem držať palce na skúškach.