Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Mrkvové gnocchi s omáčkou z krémového syra

piatok 25. augusta 2017

Mrkvové gnocchi s omáčkou z krémového syra

Po karfiolových experimentoch s cestami/krustami/plackami a naposledy s >>krekrami<< bolo len otázkou času, kedy sa upriamim na iný druh zeleniny a vezmem si ho za pokusného králika. Recept na uvedené krekry sa mi páčil najmä z dvoch dôvodov: používal iba dve suroviny a výsledné cesto bolo variabilné a flexibilné, hneď od začiatku som vedela, že sa bude dať prispôsobiť aj na iné účely.
Karfiol som úspešne minula, okrem toho, rada striedam aspoň plodiny, keď už technologický proces ostáva a tvary, takže na mušku prišla mrkva. A z krekrov sa stali gnocchi. Predsa len je to napokon niečo iné a môžem si svoj zoznam výtvorov obohatiť o ďalšiu položku.
Princíp je rovnaký: uvariť mrkvu, rozmixovať, dehydrovať, zmiešať s vajcom, vyformovať útle guľôčky, a.k.a. gnocchi, upiecť a s pôžitkom vychutnávať. V tomto stave by to však za jedno plnohodnotné jedlo neobstálo, určite si to žiada ešte niečo iné, energeticky výdatné. Bielkovinové. Tušíte správne, musela som do pokrmu zahrnúť syr a to nie hocijako, ale v podobe jednduchej a expresne rýchlej omáčky. Aj tá pozostáva iba z dvoch surovín, čo ocenia všetci, ktorí neradi skladujú kvantá zásob v chladničkách či komorách. Gnocchi v syrovej omáčke sú skvelé, jednak po chuťovej stránke: sladká mrkva ponorená do lahodného krémového syra je bomba a po druhé, upúta to oko, pretože kontrast červenej/oranžovej s bielou je celkom pohľadný.
Tieto gnocchi možno podávať ako prílohu k čomukoľvek ste zvyknutí, v tomto nebudem triafať naslepo, neviem, s čím obvykle ich párovať, ale samotné s omáčkou a nejakou vzorkou čerstvej zeleniny už ako hlavný chod obstoja. Ja som si k nim sparila (konečne posledný) kel, ktorý celkom dobre poslúži aj ako nádobka, do ktorej jednotlivé guľky možno vkladať, preliať syrom a konzumovať na štýl tacos. Tu vám už nechávam voľnú ruku, prispôsobte si to vašim zvyklostiam a preferenciám. Okrem toho som upiekla spolu s knedličkami aj paradajky, pretože domáce sú skvelé tak či tak, ale tepelnou úpravou ich chuť ešte viac vynikne, pustia svoje šťavy a poslúžia aj ako ďalší zdroj omáčky. Pustite sa teda do prípravy veselých oranžových gnocchi a ponorte sa do syrovej omáčky!
  • 2 mrkvy
  • 1 vajce
  • trochu provensálskeho korenia
  • 100 g krémového syra
  • ¼ hrnčeka mlieka
  • štipku muškátového orieška
  • čerstvú bazalku na ozdobu
Mrkvu uvaríme do mäkka, scedíme, pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu a preložíme do gázy na výrobu syra. Gázu preložíme do sitka a podeň umiestnime misku na zachytávanie tekutiny. Aby sme sa neobarili horúcou mrkvou, necháme túto konštrukciu v chladničke niekoľko hodín. Potom gázu postupne skrúcame do pevného balíčka, aby sme vyžmýkali všetku tekutinu. Hmota musí byť úplne dehydrovaná. Do výslednej mrkvovej hrudky vmiešame jedno vajce a korenie. Pomocou dvoch čajových lyžičiek z cesta formujeme podlhovasté "guľky" tvaru knedličiek a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Vložíme ho do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme 15-20 minút, kým nie sú zlatisté a na povrchu chrumkavé. 


Medzitým pripravíme omáčku: syr vložíme do rajnice, ochutíme muškátovým orieškom, prilejeme mlieko a na miernom plameni varíme, kým sa zmes neroztopí a nezredukuje do požadovanej konzistencie. Poľahky by mala stekať z varešky. 


Hotové gnocchi naservírujeme na tanier, prelejeme omáčkou a podávame s požadovanými doplnkami (zeleninou, mäsom..) a lístkami bazalky.






Nečakala som, že len z dvoch surovín môže vzniknúť také chutné jedlo, ale sladkasté knedličky, zvnútra mäkučké, zvonka trochu chrumkavé príjemne prekvapili. Naviac, omáčka im dodáva energetickú hodnotu, takže sa nemusíte sa báť, že by vás nechali hladnými. Keď ich okrem toho doplníte náložou zeleniny bokom, táto situácia skutočne nehrozí. Odporúčam pečené paradajky, sú delikátne! 

2 komentáre: