Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Obložené pečené baklažány.. na 4 spôsoby!

utorok 15. augusta 2017

Obložené pečené baklažány.. na 4 spôsoby!

Vopred upozorňujem, že ak nepatríte k milovníkom tohto fialového fešáka, najbližších niekoľko dní na môj blog radšej nezavítajte. Hoci, musím zdôrazniť, že to bude vaša veľká chyba, pretože všetky recepty sú výborné!
Len ma, prosím, nenúťte rozhodnúť sa, ktorý z nich je najlepší. Z príspevkov celkovo a ani z týchto obložených baklažánov, ktoré vám predvediem hneď v štyroch verziách. Vybrať si medzi artičokovým s pizza omáčkou, olivami a tahini, horčicou a sušenými paradajkami či pestom, paradajkami a plesňovým syrom?! Nie, to fakt nedokážem! Každý z nich je jedinečný a dokonalý svojím spôsobom.
Horkastá pasta zo sezamových semienok je dokonale vyvážená kyslo-slanou chuťou olív. Pikantná dijónska horčica dodáva správnu mieru nakopnutia sušeným paradajkám a zároveň trochu zmierňuje ich slanosť. Paradajkový základ na pizzu z domácej kuchyne mojej mamky veľmi úspešne sekunduje chrumkavým artičokovým srdiečkam marinovaným v oleji. Kombinácia roztavený camembert, domáce >>kelovo-bazalkové pesto<< a čerstvé paradajky, dá sa to niečím prekonať?
Všetky tieto oblohy by však nemohli zažiariť bez jedného dôležitého komponentu. Určite ste na to prišli. Namiesto krajcov chleba či iného pečiva som ako pracovnú plochu zvolila tak milovaný baklažán. Po upečení je jeho dužina mäkká ako vata, poľahky kĺže dolu krkom, chuť je podmanivá, ale nie natoľko výrazná, aby úplne zahlušila ostatné zložky tohto "otvoreného sendviču", ako podobný druh pokrmov nazývajú v angličtine. Okrem toho, je to zelenina, ktorá obsahuje vysoký podiel vlákniny, mangánu, kyseliny listovej a betakaroténu. Takisto sa podieľa na tvorbe červených krviniek, čo nášmu organizmu len a len prospeje. Okrem iného podporuje trávenie, pôsobí antibioticky a chráni telo pred voľnými radikálmi. No mám vás ešte viac presviedčať, prečo by ste túto plodinu mali zaraďovať do jedálnička častejšie? Zdravé môže byť zároveň aj tak lahodné! Preto sa mu nebráňte a pusťme sa spolu do prípravy obložených baklažánov. Najlepšie všetkých štyroch verzií, aby ste sami mohli posúdiť, ktorá je najlepšia. Aj keď si myslím, že to je vopred prehraný boj, niet porazeného, všetci sú víťazi!

Základom sú vždy dva plátky veľkého baklažánu nakrájané pozdĺž plodu. Osolíme ich, necháme minimálne 15 minút odstáť, kým nevypotia horkú tekutinu, ktorú potom odsajeme kuchynskou servítkou.

Horčicový baklažán so sušenými paradajkami:
  • 2 PL dijónskej horčice
  • 4-6 sušených paradajok (ja mám nasolené, vhodné sú aj marinované v oleji - tie je nutné odkvapkať)
Baklažánové plátky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10-15 minút, kým dužina nie je mäkká. Vyberieme ich z rúry, natrieme horčicou, obložíme sušenými paradajkami a podávame. 


Artičokový baklažán s pizza omáčkou:
  • 2 PL domácej zmesi na pizzu (alebo obľúbenej kúpenej, paradajkovej, kečupu, marinara.. nechám na vás)
  • niekoľko kúskov artičokov marinovaných v bylinkovom oleji
Plátky natrieme omáčkou na pizzu a tak dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 10-15 minút, kým dužina nie je mäkká. Obložíme ich srdiečkami artičokov a podávame. 


Olivový baklažán s tahini:
  • 2 PL tahini omáčky
  • pol sáčku zelených olív - plnených modrým syrom (alebo podľa potreby)
Baklažánové plátky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10-15 minút, kým dužina nie je mäkká. Vyberieme ich z rúry, natrieme tahini pastou, obložíme olivami nakrájanými na kolieska a servírujeme. 


Baklažán s kelovým pestom, camembertom a paradajkami:
  • 2 PL domáceho kelovo-bazalkového pesta, napríklad z >>tohto receptu<< (alebo iného zeleného pesta)
  • 50-60 g camembertu alebo Brie
  • niekoľko čerstvých cherry paradajok
Plátky najprv natrieme pestom, uložíme na ne kolieska paradajok a kúsky syra a tak dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 10-15 minút, kým dužina nie je mäkká a syr roztavený. 





Tieto obložené baklažány si viem predstaviť ako výborný chod pri nejakom väčšom pohostení ľudí. Dáte im na výber niekoľko možností a nech si hostia sami vyberú, na čo majú chuť a čo ich najviac zaujme. Hoci sa to môže zdať ako príliš veľa práce, vôbec to tak nie je. Chce to len trochu rozmýšľať. Ktoré nátierky pôjdu do rúry, ktoré až po upečení na vrch baklažánu. Potom je to len o tom všetky suroviny nahádzať navrch a môžeme sa smelo pustiť do konzumácie. Dúfam, že vám tečú sliny. Mne rozhodne áno.  

2 komentáre:

  1. Pěkné tipy :) určitě byly moc dobré na všechny způsoby, akorát já bych osobně vynechala ty olivy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aaaach, nie, ako moja sestra, ani tá ich nemá rada 😁 Tak hoci aj bez olív, treba vyskúšať.
      Ďakujem!

      Odstrániť