Obrázky vyzerajú famózne - tie od ostatných blogerov, moje určite nie - spektakulárne zelené čiapočky, medzi ktorými sú uložené vrstvy omáčky, zeleniny, prípadne mäsa, syra a čo ja viem čoho ešte. Dielo hýri farbami, chuťami a v závislosti od použitých surovín aj minerálmi, vitamínmi, nutrientami a kreativitou.
Určite nemusím zdôrazňovať, že pokrm je neskutočne flexibilný, znesie všetko, čo do neho uložíte. Takže ak máte chuť na šialené kombinácie, ktoré by možno na prvý pohľad človek nestrávil, smelo do toho! Alebo sa uspokojíte so zaužívanou klasikou? Nevadí, ono to už taká obyčajnosť nebude, keďže "pečivo" má v tomto prípade elektrizujúcu zelenú farbu (čo by nám pri múčnych výrobkoch spôsobovalo výrazný problém 🤣).
Dobre, poctivý burger tradične obsahuje nejakú základnú "placku", ktorá je primárnou hviezdou zostavy. Môže to byť mleté mäso, volské oko, zeleninová fašírka, grilovaný syr.. v mojom prípade som neváhala zneužiť ďalšieho môjho miláčika: baklažán! Nebeská kombinácia! Zahryznúť sa do jemného mäkučkého vnútra fialového fešáka ešte podčiarknutého krémovou konzistenciou avokáda.. Sliny mi tečú pri písaní týchto riadkov!
O tom, že moje jedlo musí mať istú štruktúru som už popísala hory doly. Takže si to žiadalo aj element, ktorý to tak trochu "rozbije". Chrumkavú zložku zaistí čerstvá reďkovka a sviežosť zase paradajka a hlávkový šalát. A sezamové semienka navrch ako posýpka, pretože pravé žemle sú tým charakteristické!
Poslednou neoddeliteľnou súčasťou je akési lepidlo všetkých vrstiev, niečo, čo jednotlivé poschodia prepojí a zocelí do jedného kompaktného celku. Tu mi prišla vhod omáčka, ktorú som pripravovala do receptu na čisto zeleninové >>"makaróny so syrom"<<. Je tvorená len zmixovanou mrkvou a šampiňónmi, prešpikovaná koreninami a veľmi výrazná vďaka kurkume. Určite ju vyskúšajte! Nielenže chuťou dokonale pozdvihne celú kompiláciu, hodí sa dnu aj farebne, pretože oranžová farba opticky kontrastuje so zelenou a tmavofialovou. Viete, ako to je. Papá nielen žalúdok, ale predovšetkým i oči. V tomto prípade ich, prosím, trochu prižmúrte, fotky vyhotovené v neskorých podvečerných hodinách pri umelom svetle nikdy nevypadajú k svetu, ale ten burger za to stojí. Je impozantnejší naživo, naozaj! Presvedčte sa.
- 1 avokádo
- asi pol baklažánu
- 1 paradajku
- niekoľko reďkoviek
- niekoľko listov čerstvého šalátu
- mrkvovo-šampiňónovú omáčku podľa >>tohto receptu<< alebo iná obľúbená alternatíva
- sezamové semienka na posypanie
Baklažán nakrájame na kolieska, posypeme soľou a odložíme bokom, kým na povrch nevystúpi horkastá tekutina. Tú po 10-15 minútach odsajeme utierkou a krúžky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 10 minút, kým nie sú mäkké.
Avokádo prekrojíme na polku, ošúpeme, vyberieme jadro a pomažeme omáčkou. Uložíme na ne po kúsku baklažánu, koliesko paradajky a reďkovky, šalátové listy - najlepšie na striedačku. Následne všetko priklopíme do jedného celku a vrch posypeme sezamom. Hotovo, podávame!
Aký je najnetradičnejší burger, ktorý ste už mali možnosť vyskúšať? Dali by ste si tento? Alebo to vôbec nie je pre vás a takýmto jedlám sa vyhýbate? Určite píšte, referujte, kritizujte! Mňa podobné experimenty bavia, rada sa nechávam inšpirovať nápadmi iných a po tomto som pokukovala už dlho. Zvláštne, že som sa k receptu podujala až teraz, keď obsahuje všetko, čo je môjmu srdcu milé. A možno ulahodí aj vašim chuťovým bunkám.
To vypadá dost zvláštně :D
OdpovedaťOdstrániťAle věřím, že to bylo moc dobrý :)
V čom zvláštne? A dobré to rozhodne bolo, nie je v ňom nič, čo by malo chutiť zle 😆 aj keď priznávam, ja mám pravdepodobne neštandardné chute.
Odstrániť